Διεθνή

ΟΟΣΑ: Παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% το 2019 - 2020, σε χαμηλά 10ετίας - Κριτική στις κυβερνήσεις για αδράνεια

tags :
ΟΟΣΑ: Παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% το 2019 - 2020, σε χαμηλά 10ετίας - Κριτική στις κυβερνήσεις για αδράνεια
Ο ΟΟΣΑ επικρίνει την αδράνεια που επιδεικνύουν οι κυβερνήσεις
Με τον χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας αναπτύσσεται η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος επικρίνει την αδράνεια που επιδεικνύουν οι κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, οι κυβερνήσεις έχουν αναθέσει στις κεντρικές τράπεζες την «αποστολή» για την οικονομική ανάκαμψη.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% το 2019 και το 2020, χαμηλότερα από την εκτίμηση του Σεπτεμβρίου που έκανε λόγο για ανάπτυξη 3%.
Για το 2021 ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 3%, αλλά μόνο εφόσον περιοριστούν μία σειρά σημαντικών κινδύνων, όπως οι εμπορικές διαμάχες και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία του Οργανισμού αφορά την αποτυχία των κυβερνήσεων να ανταποκριθούν στις σημαντικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση της οικονομίας και την κατάρρευση της πολυμερούς τάξης που αναδύθηκε μετά την πτώση του κομμουνισμού.
«Θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε αυτές τις μετατοπίσεις ως προσωρινούς παράγοντες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με νομισματική ή δημοσιονομική πολιτική.
Πρόκειται για διαρθρωτικά ζητήματα», προειδοποιεί η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Laurence Boone.
Και προσθέτει ότι χωρίς σαφή πολιτική σε αυτά τα ζητήματα, η αβεβαιότητα θα εξακολουθήσει να επιβαρύνει τις προοπτικές.
Για τις ΗΠΑ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,3% το 2019, από 2,4% τον Σεπτέμβριο, καθώς η δημοσιονομική ώθηση από τη μείωση της φορολογίας το 2017 εξατμίστηκε και οι οικονομίες των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ εξασθένησαν.
Για το 2020 και το 2021 προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο 2%, ενώ ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα ήταν δικαιολογημένες μόνο αν εξασθενήσει περισσότερο η ανάπτυξη.
Η Κίνα, που δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ αλλά παρακολουθείται από τον Οργανισμό, προβλέπεται να αναπτυχθεί οριακά ταχύτερα το 2019 - με ρυθμό 6,2% αντί 6,1% που αναμενόταν τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να χάνει δυναμική, προβλέποντας επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 5,7% το 2020 και το 5,5% το 2021 λόγω των εμπορικών εντάσεων και τη σταδιακής νέας ισορροπίας της οικονομικής δραστηριότητας, με ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.
Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,2% για το 2019 και 1,1% για το 2020, υψηλότερα κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας και για τα δύο χρόνια σε σχέση με την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου, ενώ για το 2021 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,2%.
Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η επανέναρξη του προγράμματος αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει περιορισμένη επίδραση, αν οι χώρες της Ευρωζώνης δεν δώσουν ώθηση στις επενδύσεις.
Οι προοπτικές για τη Βρετανία είναι βελτιωμένες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, καθώς υποχωρεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 1,2% για φέτος από 1% και προβλέπεται στο 1% για το 2020 (από 0,9%) και το 1,2% για το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης