Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump υπογράφει το νομοσχέδιο για το Χόνγκ Κονγκ, στον αέρα η συμφωνία με την Κίνα

tags :
Ο Trump υπογράφει το νομοσχέδιο για το Χόνγκ Κονγκ, στον αέρα η συμφωνία με την Κίνα
Στο κόκκινο και πάλι οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας
(upd) Στην υπογραφή των νομοσχεδίων που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο και που προβλέπουν την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο Χόνγκ Κόνγκ αναμένεται να προχωρήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κίνηση που αν επιβεβαιωθεί αναμένεται να εξοργίσει την Κίνα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για μια εμπορική συμφωνία.
Υπενθυμίζεται πως η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το κείμενο για την υπεράσπιση «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» στο Χονγκ Κονγκ, τασσόμενη επί της ουσίας στο πλευρό των διαδηλωτών στο Χόνγκ Κόνγκ, οι οποίοι εδώ και πέντε μήνες είναι στους δρόμους.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση εξαγωγών μη θανατηφόρων μέσων αντιμετώπισης ταραχών, την ανά τακτά χρονικά διαστήματα αξιολόγηση του βαθμού αυτονομίας της πρώην βρετανικής αποικίας ώστε να κρίνεται εάν θα διατηρεί το ειδικό οικονομικό καθεστώς που της έχει χορηγήσει η Ουάσινγκτον και την επιβολή κυρώσεων σε κινέζους αξιωματούχους που κρίνεται ότι ενέχονται στην καταστολή των διαδηλώσεων στην περιοχή.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ψήφισμα αυτό με 417 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά, μία ημέρα μετά την ομόφωνη έγκρισή του από τη Γερουσία.
Πλέον το νομοσχέδιο βρίσκεται στα χέρια του Donald Trump, ο οποίος έχει στη διάθεση του 10 ημέρες για να το υπογράψει προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.
Θα πρόκειται για μια κίνηση που αναμφίβολα θα εξοργίσει το Πεκίνο, το οποίο σπεύδει να διαμηνύσει πως το ζήτημα με το Χόνγκ Κόνγκ είναι εσωτερικό θέμα της Κίνας και πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν τις παρεμβάσεις.
Μάλιστα η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα σε περίπτωση οριστικής έγκρισης των νομοσχεδίων, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα βλάψει μόνο τα συμφέροντα της Κίνας και τις σινο-αμερικανικές σχέσεις αλλά θα πλήξει και τα αμερικανικά συμφέροντα.
Πάντως, ο Trump από την πλευρά του έχει προειδοποιήσει ότι εάν συμβεί κάτι άσχημο στο Χόνγκ Κόνγκ, αυτό θα λειτουργούσε αρνητικά και στις διαπραγματεύσεις για το τέλος του εμπορικού πολέμου
Κατά τη διάρκεια περιήγησής του σε εργοστάσιο της Apple, ο Trump επανέλαβε ότι η κινεζική κυβέρνηση επιθυμεί πολύ πιο διακαώς από τη δική του μια εμπορική συμφωνία την ώρα που πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο και ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι η «καταρχήν» συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο είναι απίθανο να υπογραφεί φέτος.

Gao Feng (υπ.Εμπορίου Κίνας): Θα καταβάλλουμε προσπάθεια για μια αρχική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Την θέση ότι η Κίνα θα καταβάλει προσπάθειες για να καταλήξει σε μια αρχική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ διατύπωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Gao Feng, ο οποίος υπογράμμισε πως Κίνα – ΗΠΑ διατηρούν ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να «διασκεδάσει» τις ανησυχίες για τυχόν κατάρρευση των διαπραγματεύσεων λόγω της έγκρισης από τις ΗΠΑ νομοσχεδίων που στηρίζουν τις διαδηλώσεις στο Χόνγκ Κόνγκ.
«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργαστεί με τις ΗΠΑ για να απαντηθούν οι βασικές ανησυχίες της κάθε πλευράς με βάση την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό, και θα προσπαθήσει να καταλήξει στη «φάση 1» της συμφωνίας.
Αυτό συμβαδίζει με τα συμφέροντα της Κίνας και των ΗΠΑ, και όλου του κόσμου» υποστήριξε ο Gao, τη στιγμή που οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη εμπορική διαμάχη μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ εντείνει τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία διαταράσσοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις και πλήττοντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές στο Λευκό Οίκο, η ολοκλήρωση της «φάσης 1» της συμφωνίας μπορεί να καθυστερήσει έως την επόμενη χρονιά, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί αρχικά για μια συμφωνία στο άμεσο μέλλον, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Χθες ο αντιπρόεδρος της Κίνας και επικεφαλής διαπραγματευτής της Κίνας στις συνομιλίες για το εμπόριο Liu He υποστήριξε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη «φάση 1» της συμφωνίας.

Wang Yi (ΥΠΕΞ Κίνας): Οι ενέργειες των ΗΠΑ βλάπτουν σοβαρά τις διμερείς μας σχέσεις

Την θέση ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ βλάπτουν σοβαρά τις διμερείς σχέσεις διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi αναφερόμενος στην έγκριση από το Κογκρέσο των νομοσχεδίων που προβλέπουν την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο Χόνγκ Κόνγκ και που επί της ουσίας συνιστούν και στήριξη των διαδηλωτών κατά των κινεζικών αρχών.
Σε δηλώσεις του ο Wang Yi είπε πως οι ΗΠΑ έχουν παρέμβει πολλές φορές στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να συναντηθούν στη μέση της διαδρομής με την Κίνα προκειμένου να κτίσουν σταθερές και εποικοδημητικές διμερείς σχέσεις.
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ διεμήνυσε πως η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στη απόφαση των ΗΠΑ να εγκρίνουν το νομοσχέδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χόνγκ Κόνγκ, υποστηρίζοντας πως το Πεκίνο δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ σε κανέναν να καταστρέψει τη σταθερότητα και την ευημερία του Χόνγκ Κόνγκ.
Σημειώνεται πως μετά την έγκριση των νομοσχεδίων από το Κογκρέσο, αυτά βρίσκονται στα χέρια του προέδρου Trump, ο οποίος αν τα υπογράψει, θα γίνουν και νόμος του κράτους.
Πληροφορίες από το Reuters, θέλουν τον Trump να είναι έτοιμος να τα υπογράψει, κίνηση που αναμφίβολα θα προκαλέσει την οργή του Πεκίνου και θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις τεταμένες και λόγω του εμπορικού πολέμου, σινο-αμερικανικές σχέσεις.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 21/11 07:09)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης