Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με δεξαμενόπλοια «φαντάσματα» η Βενεζουέλα παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

tags :
Με δεξαμενόπλοια «φαντάσματα» η Βενεζουέλα παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Η Βενεζουέλα χρησιμοποιεί «αόρατα» δεξαμενόπλοια για παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βενεζουέλα έχουν σα στόχο να εκμηδενίσουν την οικονομία της, προσπαθώντας να απομακρύνουν την κυβέρνηση του Nicolas Maduro από την εξουσία, αλλά μέχρι στιγμής οι κυρώσεις αυτές δεν ήταν απολύτως επιτυχείς.
Ο λόγος;
Βενεζουέλα εξακολουθεί να εξάγει πετρέλαιο.
Μέχρι στιγμής το Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του OilX, η Βενεζουέλα εξήγαγε κατά μέσο όρο 530.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα, από 523.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Bloomberg, η Βενεζουέλα είχε εξάγει σχεδόν 11 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου  στις πρώτες 11 μέρες του Νοεμβρίου, κάτι που είναι περισσότερο από διπλάσιο από το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου μήνα.
Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου φαίνεται να έχει εξαχθεί στην Ινδία και την Κίνα, με τα μισά από τα τάνκερ να κλείνουν τους αναμεταδότες τους για να αποφύγουν την ανίχνευση.
Αυτή είναι η τακτική που χρησιμοποιείται σήμερα από το Ιράν για την εξαγωγή του πετρελαίου του, εν μέσω κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Η απενεργοποίηση της συσκευής γεωγραφικής ρύθμισης είναι εκείνη που κάνουν τα ιρανικά πετρελαιοφόρα όταν φεύγουν από το λιμάνι ή στην ανοιχτή θάλασσα και τα απενεργοποιούν μόνο όταν πλησιάζουν στο λιμάνι προορισμού τους.
Αυτές οι μεταφορές από πλοίο σε πλοίο βοήθησαν την Τεχεράνη να συνεχίσει να εισπράττει έσοδα από πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις.
Αυτές οι ίδιες τακτικές χρησιμοποιούνται τώρα και από τη Βενεζουέλα.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας το Σεπτέμβριο ανήλθε σε μόλις 644.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΠΕΚ για την πετρελαϊκή αγορά. Αυτό μειώθηκε από 727.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα τον Αύγουστο και κατά μέσο όρο 975.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Βενεζουέλα αντλούσε πάνω από το διπλάσιο του Οκτωβρίου, στα 1,354 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου/ημέρα.
Αυτό δείχνει ότι οι κυρώσεις λειτουργούν για να περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου, αλλά δεν κατάφεραν να καταπνίξουν τις εξαγωγές της Βενεζουέλας.
Η χώρα έχει συμφωνίες πετρελαίου με μετρητά με την Κίνα και τη Ρωσία και αν και αγωνίζεται να εξοφλήσει αυτό το χρέος με την περιορισμένη ποσότητα πετρελαίου της, πληρώνει μερικές από αυτές - προφανώς χωρίς να παραβιάζει τις κυρώσεις.
Ένα από τα στοιχεία του δεξαμενόπλοιου Dragon με σημαία Λιβερίας ,που ανακάλυψε πρόσφατα το Bloomberg, δείχνουν το τελευταίο σήμα GPS από τη γαλλική ακτή.
Το δεξαμενόπλοιο, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ήταν στια ακτές της Βενεζουέλας, όπου φόρτωσε 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για τη Rosneft της Ρωσίας, έναν από τους μεγαλύτερους πιστωτές του Καράκας.
Τόσο η ρωσική εταιρεία όσο και ο καπετάνιος του ήταν είπαν στο Bloomberg ότι δεν έχουν παραβιάσει οποιεσδήποτε κυρώσεις.
Ένας τρόπος με τον οποίο η Rosneft το κάνει είναι να πουλήσει το πετρέλαιο και να πληρώνεται σε καύσιμα.
Αυτό δείχνει το πώς η Ινδία έχει λάβει μερικές από τις αποστολές πετρελαίου της Βενεζουέλας, παρά την πίεση της Ουάσινγκτον να μειώσει εντελώς αυτές τις εισαγωγές.
Η πρακτική του κλεισίματος των αναμεταδοτών έχει γίνει ακόμη πιο δημοφιλής πρόσφατα, αφού η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε αρκετούς κινεζικές ναυτιλιακές εταιρίες  για παραβίαση των κυρώσεών της εναντίον του Ιράν.
Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας από τις μεταφορές από πλοίο σε πλοίο αυξήθηκαν τρεις φορές τον Σεπτέμβριο του 2019, με μεγάλο μέρος του πετρελαίου να προέρχεται είτε από το Ιράν είτε από τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με αναλυτές.
Η Βενεζουέλα σίγουρα δεν έχει καμία διασκέδαση προσπαθώντας να διατηρήσει τη βιομηχανία πετρελαίου της εν μέσω κυρώσεων και της αποσύνθεσης που ακολουθεί χρόνια υποεπενδύσεων στη συντήρηση του τομέα και του εξοπλισμού.
Ωστόσο, η πιο θεμελιώδης αλήθεια των βασικών οικονομικών συντελεί στη σωτηρία: όσο υπάρχει ζήτηση, θα υπάρξει προσφορά.
Υπάρχει ακόμη ζήτηση για πετρέλαιο της Βενεζουέλας και μέχρι να φτάσει εκεί, η Βενεζουέλα θα βρει τρόπους να στείλει το πετρέλαιό της στο εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης