Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες απώλειες για τις ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο -0,62% και τις 23.148,57 μονάδες ο Nikkei

tags :
Νέες απώλειες για τις ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο -0,62% και τις 23.148,57 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,83% στις 26.869,25 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (20/11) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από τις ανησυχίες που υπάρχουν αναφορικά με την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, όσο και από τη νέα πτώση που σημειώθηκε στις εξαγωγές της Ιαπωνίας τον περασμένη μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,62% στις 23.148,57 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Toyota υποχώρησαν κατά -1,22% και -0,85% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν πτώση για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο -1,30% και τις 2.125,32 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,83% στις 26.869,25 μονάδες, καθώς οι μετοχές των AIA Group και CNOOC υποχώρησαν κατά -2,14% και -1,50% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε πτώση -0,22% στις 11.631,20 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,78% στις 2.911,05 μονάδες, ενώ παρόμοιες ήταν οι απώλειες και για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -0,82% και τις 9.809,05 μονάδες.
Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηναία πτώση των τελευταίων τριών ετών, αυξάνοντας τις πιέσεις στην οικονομία της χώρας, στον απόηχο της αύξησης στον φόρων επί των πωλήσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά -9,2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018, έναντι ετήσιας πτώσης -7,5% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ετήσια πτώση θα διαμορφωθεί στο -5,2%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της Ιαπωνίας κατέγραψαν ετήσια πτώση της τάξεως του -14,8%, έναντι πτώσης -1,5% τον Σεπτέμβριο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -15,2%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας να διαμορφωθεί στα 17,3 δισ. γεν, έναντι ελλείμματος 124,8 δισ. γεν το προηγούμενο έτος, και έναντι πλεονάσματος 229,3 δισ. γεν που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Όσον αφορά τις εξαγωγές της χώρας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώθηκε πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, και συγκεκριμένα στο -11%, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο -17%.
Οι εμπορικές εντάσεις των τελευταίων μηνών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, σε συνδυασμό με τη διαμάχη μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, έχουν επηρεάσει σημαντικά τις εξαγωγές των χωρών στην Ανατολική Ασία, με τους κλάδους μεταποίησης και τεχνολογίας να βρίσκονται στο επίκντρο.
Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι διατήρησε αμετάβλητη στο Α+ τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για το αξιόχρεο του κινεζικού δημοσίου (IDR), με σταθερό outlook.
Η Fitch εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί στο 5,7% το 2020, από 6,1% το 2019, με το βασικό σενάριο να προβλέπει την εφαρμογή των δασμών που είχαν ανακοινώσει οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του 15% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ύψους 150 δισ. δολ.
Η πρόσφατη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις προς την επίτευξη της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας καταδεικνύει το ενδεχόμενο αναβολής ή και απόσυρσης κάποιων από τους δασμούς που ήδη εφαρμόζονται, σύμφωνα με τη Fitch.
Οριακές απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, παρά την αύξηση που σημειώθηκε στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ κατά την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -0,16% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,81 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,04% στα 55,33 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου, τα αποθέματα αργού για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019 αυξήθηκαν κατά περίπου 6 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση των αποθεμάτων κατά 700 χιλ. βαρέλια.
Οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει σε αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων εάν δεν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας.
«Τα στοιχεία του API έδειξαν μία έντονη αύξηση των αποθεμάτων την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί από την Υπηρεσία Πληρφοριών Ενέργειας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου», σχολίασε ο αναλυτής της OANDA, Edward Moya.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης