Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα εννεαμήνου της Ελλάκτωρ – H πορεία προς το turnaround story

tags :
Μια ματιά στα αποτελέσματα εννεαμήνου της Ελλάκτωρ – H πορεία προς το turnaround story
Βελτίωση καταγράφεται στα EBITDA του τρίτου τριμήνου – Οι αυξημένοι φόροι επηρέασαν τα κέρδη – Αυξήθηκε ο καθαρός δανεισμός 
Με δεδομένο ότι η Ελλάκτωρ βρίσκεται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης, τα αποτελέσματα θα πρέπει να «κριθούν» με βάση αυτή τη διαδικασία και να γίνει και μία σύγκριση του εννεαμήνου με τα αποτελέσματα του εξαμήνου της ίδια χρήσης.
Η στήλη, σχεδόν από την πρώτη στιγμή, δεν είχε υιοθετήσει την αισιοδοξία κάποιων αναλυτών για γύρισμα σε κέρδη της κατασκευαστικής δραστηριότητας και θεωρούσε πως υπήρχαν ακόμη κίνδυνοι.
Έτσι περιμέναμε το γύρισμα από το 2020.
Τα αποτελέσματα που δημοσίευσε ο όμιλος επιβεβαιώνουν την πιο συντηρητική μας στάση, ωστόσο υπάρχει βελτίωση και αυτό που φαίνεται είναι ότι παρά τη μείωση του τζίρου, ο όμιλος παρουσιάζει καλύτερα EBITDA και μικτά κέρδη.
Επιπλέον το φετινό τρίτο τρίμηνο αν και χάλασε λίγο την εικόνα του εξαμήνου, πήγε αρκετά καλύτερα από το περσινό.
Η νέα Ελλάκτωρ πλέον όπως δείχνει η λογιστική κατάσταση μετά και την απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, έχει καθαρή 507,5 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 2,61 δισ. ευρώ.
Οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 1,01 δισ. ευρώ από 1,38 δισ. ευρώ, τα μικτά κέρδη ενισχύθηκαν στα 113,2 εκατ. ευρώ από 52,1 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων βελτιώθηκαν στα 31 εκατ. ευρώ από ζημία 77,3 εκατ. ευρώ και η τελική γραμμή είχε ζημία 24,9 εκατ. ευρώ από 125,2 εκατ. ευρώ.
Ο φόρος εισοδήματος για την περίοδο ήταν στα 35,7 εκατ. ευρώ.
Οι μη ελέγχουσες συμμετοχές είχαν κέρδη 20,2 εκατ. ευρώ από 22,4 εκατ. ευρώ.
Τα EBITDA ανήλθαν στα 151,2 εκατ. ευρώ από 59,8 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως στο εξάμηνο είχε πωλήσεις 705,1 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 29,4 εκατ. ευρώ, οι φόροι ήταν 23,6 εκατ. ευρώ και η τελική γραμμή είχε ζημιά 8,3 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA είχαν ενισχυθεί στα 112,2 εκατ. ευρώ από 82,4 εκατ. ευρώ.
Επομένως πέραν των έκτακτων ζημιών στην κατασκευαστική δραστηριότητα από την Αυστραλία, η υψηλή φορολογία επηρέασε την τελική γραμμή.
Το τρίτο τρίμηνο είχε καλή πορεία στα EBITDA, αλλά τα προ φόρων κέρδη έδωσαν μόλις 1,6 εκατ. ευρώ και ο φόρος εισοδήματος ήταν 7,4 εκατ. ευρώ.
Έτσι το τελικό αποτέλεσμα συνολικά στο εννεάμηνο παρέμεινε ζημιογόνο.
Σημειώνεται πάντως πως στο περσινό τρίτο τρίμηνο τα EBITDA ήταν αρνητικά.
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές στο εννεάμηνο ήταν αρνητικές κατά 92,2 εκατ. ευρώ, οι επενδυτικές ήταν επίσης αρνητικές κατά 40,7 εκατ. ευρώ και σημειώθηκε αύξηση δανεισμού.
Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση ο καθαρός δανεισμός είναι στα 815,3 εκατ. ευρώ από 584,1 εκατ. ευρώ.
Τις επενδυτικές ροές βοήθησαν πωλήσεις ενσώματων παγίων και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, αλλιώς λόγω των επενδύσεων θα υπήρχε μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων.
Η αποτίμηση στο ΧΑ ανέρχεται στα 373,2 εκατ. ευρώ, επομένως η εκτίμηση της στήλης είναι πως το turnaround story παραμένει ενεργό και η συνέχιση των προσπαθειών της διοίκησης προς την ίδια κατεύθυνση θα μπορέσει να φέρει την πολυπόθητη αλλαγή σελίδας, αφού ήδη τα δείγματα είναι θετικά.
Μετά την υποχώρηση της τιμής από τα υψηλά έτους των 2,30 ευρώ προς τα 1,65 ευρώ, η μετοχή έχει τις περισσότερες πιθανότητες έναντι άλλων εισηγμένων να αποτελέσει ένα δυνατό turnaround story.

Γ.Κ.
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης