Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Νόμος και τάξη το δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Καταδικάζουμε όλες τις έκνομες πράξεις

Τσίπρας: Νόμος και τάξη το δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Καταδικάζουμε όλες τις έκνομες πράξεις
«Η ζωή στα Εξάρχεια δεν έχει γίνει καλύτερη», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του, εστιάζοντας σημαντικό μέρος των επικρίσεών του στον τρόπο με τον οποίο δρουν οι δυνάμεις ασφαλείας.
Ερωτηθείς για την παρουσία του στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έκπληξή του για τις αντιδράσεις, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι «μαραθώνιος, για να τερματίσεις», εξηγώντας για ποιο λόγο δεν πήγε μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Παράλληλα, απέδωσε αντικυβερνητικό χαρακτήρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο.
«Ως πρωθυπουργός δούλεψα για την καλυτέρευση των σχέσεων με τις ΗΠΑ» επιχειρηματολόγησε ο τέως πρωθυπουργός.
«Εγώ πήγα στο Πολυτεχνείο ως πρωθυπουργός, κατέθεσα στεφάνι ως πρωθυπουργός» ανέφερε σε άλλη ερώτηση, τονίζοντας ότι δεν μετείχε παλαιότερος στην πορεία, καθώς αυτή έχει αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα και δεν ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα με την παρουσία του.
Επιχείρησε, δε, να εμφανιστεί ως ένας πολιτικός που, όταν κατείχε το αξίωμα, δεν έκανε εκείνα που έκαναν οι προκάτοχοί του, αλλά κατέβαινε στον κόσμο.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παλινόρθωση ενός συστήματος που ευθύνεται για την χρεοκοπία της χώρας», ενώ μίλησε για «υπερ-δεξιούς υπουργούς», που έχουν επιχειρήσει να αναθεωρήσουν την ιστορία, ενώ υποστήριξε ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει κινητοποιήσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας -και ιδιαίτερα της νεολαίας.
«Αστείο στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας το δόγμα νόμος και τάξη» είπε ακόμη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ένα αντιπερισπασμό απέναντι στην αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος.
«Κανένας πολίτης δεν αισθάνεται ευχάριστα» με την εικόνα των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραδέχθηκε ωστόσο το πρόβλημα στην περιοχή.
Η εγκληματικότητα δεν έχει μειωθεί, παρατήρησε, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει βελτιωθεί και η καθημερινότητα των κατοίκων στα Εξάρχεια.
Σε ερώτηση για τους ποινικούς κώδικες αναφορικά με τις μολότοφ ο κ. Τσίπρας απάντησε αφού προηγήθηκε όμως απάντηση του για τους εγκληματίες του λευκού κολάρου.
«Αλλάζουν τους κώδικες για να κάνουν deals με τους επιχειρηματίες και τους εγκληματίες του λευκού κολάρου" αυτή είναι η πραγματική πρόθεση και όχι οι μολότοφ.
Είναι γελοία η παρέμβαση για τη μολότοφ, θέλουν να αθωώνουν τους μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων.
Όλα γίνονται για την επικοινωνία».
Παράλληλα σημείωσε ότι δεν έχει γίνει κανένα ρεπορτάζ για αυτή την σοβαρή υπόθεση για τα deals με τους τραπεζίτες που παίρνουν ασυλία με τη ρύθμιση της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού άφησε να εννοηθεί ότι οι «έφοδοι» στις τράπεζες έγιναν με κυβερνητική εντολή και υποστήριξε -μετά και την αλλαγή στη διοίκησή της- ότι «μόνο η Ελλάδα και η Ουγγαρία έχουν κάνει κάτι τέτοιο» και πρόσθεσε ότι: «η κυρία Θάνου ήταν δραστήρια με το μονοπώλιο του Τύπου.
Για χάρη του συγκεκριμένου επιχειρηματία ήταν εντολή της κυβέρνησης να αλλάξει η κυρία Θάνου για να σταματήσει η έρευνα για το μονοπώλιο του Τύπου».
Σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι διοικητής ΔΕΚΟ για να εκλέγεται με 120 ψήφους.
Επιχειρείται ευτελισμός του θεσμού από την κυβέρνηση.
Προσπάθεια απαξίωσης και του ίδιου του Προκόπη Παυλόπουλου από την κυβέρνηση.
Με ενοχλούν αυτά «τα καλλιστεία».
Δεν είναι κριτήριο, αν συμφωνούσαμε πάντοτε αλλά τίμησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η Ν.Δ. προεκλογικά παραπάνησε με το προσφυγικό.
Παρά τις "ατσαλιές" στην διαχείριση πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά και αυτή η πολιτική πρέπει να στηριχθεί.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για οξύμωρη στάση στο θέμα του άρθρου 86 του Συντάγματος (σ.σ. ποινική δίωξη κατά υπουργών).
Σχολίασε ότι ενώ η ΝΔ ψήφισε την τροποποίηση του άρθρου 86 για την αποσβεστική προθεσμία, «αρνούνται να υπερψηφίσουν την διευκρινιστική ερμηνεία που καταθέσαμε».  
«Έχουμε συνταγματική αναθεώρηση την οποία ξεκινήσαμε εμείς, και τώρα βλέπουμε μια τζούφια αναθεώρηση και το μόνο μεγάλο που πετυχαίνει είναι την τροποποίηση του άρθρου 86 και αυτή λειψή, γιατί την αρνούνται επειδή έχουν λερωμένη τη φωλιά τους», σημείωσε.
Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε διαχείριση ως προς το θέμα της Novartis, ο κ. Τσίπρας είπε πως με τον τρόπο που διαχειρίζεται θεσμικά ζητήματα η σημερινή κυβέρνηση «μας υποδεικνύει ότι τελικά πρέπει να έχουμε μεγαλύτερο τσαγανό στα ζητήματα αυτά, εμείς πήγαμε σαν αρσακειάδες με τον σταυρό στο χέρι».
Ανέφερε ότι «στο ντοκυμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης αναδεικνύεται ότι το σκάνδαλο έχει παγκόσμια διάσταση και μια κρίσιμη συγκλονιστική ελληνική πτυχή».   
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι είναι μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο να κάνει κριτική στην κυβέρνηση για το Προσφυγικό, κυρίως γι' αυτά που έλεγε προεκλογικά (σ.σ. το «όχι» στις μετεγκαταστάσεις, τις οποίες «τώρα αρνούνται οι περιφερειάρχες της ΝΔ»).  
«Έχοντας την αίσθηση της ευθύνης - και αυτό είναι μήνυμα και προς του περιφερειάρχες και τους δημάρχους και την κοινωνία - δεν έχει άλλη επιλογή η κυβέρνηση, τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν», τόνισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να στηρίξουμε ως κοινωνία αυτή την πολιτική, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τη στηρίξει, είπε, προσθέτοντας ότι η αποσυμφόρηση είναι δική του πολιτική που καθυστέρησε 4 μήνες.
Σχολίασε όμως, ότι «ο μέσος πολίτης αισθάνεται μια αίσθηση παραπλάνησης γιατί η υπόσχεση που είχε από τη ΝΔ ήταν ότι θα το λύσει, 'γιατί το είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ'».
«Ό,τι θετικό φέρει η κυβέρνηση θα το υπερψηφίσουμε», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις, προσθέτοντας πως όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε «οριζόντια λογική».
Και θα τις υπερψηφίσει, «θεωρώντας ότι είναι αποτέλεσμα της κληρονομιάς που εμείς αφήσαμε στην κυβέρνηση.
Πριν έναν χρόνο μας έλεγε ότι έχουμε 4ο μνημόνιο και τώρα δίνει από τον δημοσιονομικό χώρο που εμείς εξασφαλίσαμε».
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το συνέδριο πιστεύω ότι θα γίνει γύρω στο Πάσχα, λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα».
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ντε φάκτο αριστερό κόμμα, πρωτοποριακό κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πως «ντε φάκτο έχει 'καταλάβει' τον χώρο, στην πολιτική γεωγραφία, της κεντροαριστεράς, δηλαδή από τα αριστερά της αριστεράς ως το προοδευτικό κέντρο».
Για το θέμα της εκλογής από τη βάση, τόνισε ότι διαφώνησε με ένα μοντέλο εκλογής από μια απροσδιόριστη βάση και διαφωνεί κάθετα με ένα μοντέλο «ανοικτή βάση-μπάτε σκύλοι αλέστε».
Είπε ότι είναι μια εύλογη συζήτηση που «πρέπει να εξετάσουμε με σοβαρότητα στο συνέδριο για από εδώ και στο εξής.
Εγώ θα εκλεγώ στο συνέδριο σε αυτή τη φάση».  
«Όταν η βάση θα έχει συγκεκριμένα μέλη, τότε είναι ένα αίτημα που εγώ το βλέπω με συμπάθεια και πρέπει να δώσουμε την αίσθηση σε όσους συμμετέχουν στην κομματική διαδικασία, ότι τους θέλουμε συνδιαμορφωτές».
Ερωτηθείς αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις επόμενες εκλογές, είπε ότι δεν έχει παντρευτεί τη θέση του προέδρου και πως δεν λειτουργεί με τη λογική ότι θα είναι ισόβιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δυστυχώς όχι», απάντησε χαμογελώντας, ερωτηθείς αν εισπράττει κάποιο κλίμα διαδοχής μέσα στο κόμμα.
Ο κ. Τσίπρας, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτίμησε ότι ο κόσμος στον οποίο απευθύνθηκε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης για να τον πείσει ότι «εμείς φέραμε προδοτική συμφωνία», «πολύ σύντομα θα βρεθεί απέναντι στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη».
Ανέφερε ότι θα γράψει βιβλίο όταν βρει χρόνο.
«Δεν θα είναι όμως για το '15.
Πρέπει να καταγραφεί όλη αυτή η εμπειρία που ξεκινά από το '12 και μετά η κυβερνητική εμπειρία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης