Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπόθεση Siemens - Ένοχοι οι 22 από τους 54 κατηγορούμενους - Οριστική απαλλαγή Τσουκάτου λόγω παραγραφής, δηλώνει δικαιωμένος

tags :
Υπόθεση Siemens - Ένοχοι οι 22 από τους 54 κατηγορούμενους - Οριστική απαλλαγή Τσουκάτου λόγω παραγραφής, δηλώνει δικαιωμένος
Η διερεύνηση της υπόθεσης Siemens από την ελληνική Δικαιοσύνη έχει αρχίσει πριν από 14 χρόνια
(upd) Έπειτα από 3 χρόνια δίκης και 14 χρόνια διερεύνησης από την ελληνική δικαιοσύνη έπεσε σήμερα (19/11/2019) η αυλαία της υπόθεσης Siemens.
Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ένοχους 22 από τους 54 κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas: Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Πρόδρομο Μαυρίδη και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα.
Την ίδια ποινική μεταχείριση επιφύλαξε το δικαστήριο και για τα τραπεζικά στελέχη Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ, ο οποίος καταζητείται από τότε που «έσπασε» το «βραχιολάκι».
Αθώους έκρινε το Δικαστήριο πέντε κατηγορουμένους και συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης, ενώ οι υπόλοιποι 27 απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται, μεταξύ αυτών και ο Θεόδωρος Τσουκάτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι ωστόσο στο μεταξύ δέκα εξ αυτών απεβίωσαν.
Το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση του χωρίς να αναπτύξει το σκεπτικό του για την κρίση του.
Οι δικαστές, όπως εκτιμά η υπεράσπιση, αποδέχονται την εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία το αδίκημα της δωροδοκίας είναι πλημμέλημα και επομένως έχει υποπέσει σε παραγραφή.
Παραμένει ωστόσο το κακούργημα της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν, σύμφωνα με την δικογραφία, από την γερμανική εταιρία προς στελέχη του ΟΤΕ την περίοδο υπογραφής της σύμβασης αλλά και των επεκτάσεων της, από το 1997 και για περίπου πέντε χρόνια μετά.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Σήμερα Τρίτη 19/11 αναμένεται η τελική ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία της Siemens» σε μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις διαφθοράς στο ελληνικό Δημόσιο.

Ύστερα από 3 χρόνια δίκης και 22 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης 8002 μεταξύ Siemens και ΟΤΕ - μιας από τις μεγαλύτερες συμβάσεις προμήθειας του Δημοσίου – το δικαστήριο καλείται να εκδώσει την απόφαση του για αν τελικά η συμφωνία αυτή ήταν ή όχι προϊόν διαφθοράς και να αποδώσει ευθύνες.
Η δικογραφία αφορά τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του ΟΤΕ και της γερμανικής Siemens για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του οργανισμού με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα προκειμένου να επιλεγεί η Siemens ως ανάδοχος του έργου.
Υπενθυμίζεται, ότι η συμφωνία υπεγράφη από τον τότε υπουργό Μεταφορών Τάσο Μαντέλη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα.
Τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» - όπως στελέχη της γερμανικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες» - εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα «πέρασαν» στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.
Στο εδώλιο κάθονται πρώην στελέχη του ΟΤΕ, πρώην στελέχη της γερμανικής Siemens αλλά και του ελληνικού τμήματος της εταιρίας, επιχειρηματίες και παρένθετα πρόσωπα, τα πρώην τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ καθώς και ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος.
Οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί για την υπόθεση αφορούν ενεργητική και παθητική δωροδοκία, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σε βαθμό πλημμελήματος η δωροδοκία

Το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την υπόθεση και την ποινική του αποτίμηση για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων.
Ωστόσο οι αλλαγές που επέφερε ο Ποινικός Κώδικας, που ίσχυσε την 1η Ιουλίου 2019 έφερε ανατροπές, καθώς τιμωρεί την δωροδοκία σε βαθμό πλημμελήματος.
Αν και η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε σχετικές τροποποιήσεις επαναφέροντας τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος, εκτιμάται πως στην παρούσα δίκη το δικαστήριο οφείλει να κρίνει όσους από τους κατηγορούμενους κηρύξει ενόχους με τον ευνοϊκότερο νόμο, γεγονός που σύμφωνα με νομικούς θα οδηγήσει σε απαλλαγή για την πράξη της δωροδοκίας εφόσον ως πλημμέλημα έχει ήδη παραγραφεί.
Με βάση την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα η εισαγγελέας έδρας Ελένη Σκεπαρνιά ζήτησε ενοχή για 22 από τους 54 κατηγορούμενους για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Μάλιστα η εισαγγελική λειτουργός είχε υποβάλει πρόταση τον περασμένο Απρίλιο ζητώντας συνολικά ενοχή για 32 κατηγορούμενους.
Ωστόσο η αλλαγή της ποινικής αντιμετώπισης της δωροδοκίας έφερε αλλαγή και στην πρόταση της εισαγγελέως, που μετά την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα, υπέβαλε νέα πρόταση.
Με την νέα εισαγγελική της πρόταση, η κ.Σκεπαρνιά αποδεχόμενη ότι η πράξη της παθητικής δωροδοκίας των υπαλλήλων του ΟΤΕ είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα ζήτησε την απαλλαγή τους καθώς, όπως υποστήριξε, έχει εξαλειφθεί λόγω παραγραφής το αξιόποινο.
Στο κατηγορητήριο για τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ αναφέρεται πως δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.
Αντίστοιχα απαλλακτική ήταν η πρόταση της και για τα πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρίας, μητρικής και θυγατρικής στην Ελλάδα, που είναι αντιμέτωπα με την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας.

Οι κατηγορούμενοι

Ανάμεσα στους 22 κατηγορούμενους που κατά την εισαγγελική πρόταση πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’επάγγελμα - με βασική πράξη την δωροδοκία που τελέστηκε πλην όμως παραγράφηκε - είναι και τα πρώην ανώτερα στελέχη της γερμανικής εταιρίας Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και Αλέξανδρος Αθανασιάδης, το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Τσουκάτο, που δικάζεται για την υπόθεση του 1 εκατομμυρίου μάρκων που έλαβε μέσω εμβασμάτων από την γερμανική εταιρία, η εισαγγελέας έχει ζητήσει την αθώωσή του για την κατηγορία της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ που του αποδίδεται.
Κατά την κα.Σκεπαρνιά δεν αποδείχθηκε η παραδοχή της δικογραφίας, ότι δηλαδή το ποσό αυτό κατευθύνθηκε σε στελέχη του ΟΤΕ, καθώς η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν «ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο».
Η εισαγγελέας, που έχει διευκρινίσει πως δεν θεωρεί ότι τα χρήματα αυτά κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο κατηγορούμενος, έχει ζητήσει να απαλλαγεί ο κ. Τσουκάτος, εφόσον η κατηγορία που του αποδίδεται έχει παραγραφεί.

Τσουκάτος: Η δικαίωση ήρθε έπειτα από 11 χρόνια - Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω

Για δικαίωση έπειτα από 11 χρόνια κάνει λόγο ο Θεόδωρος Τσουκάτος στον απόηχο της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση Siemens που τον απαλλάσσει από τις κατηγορίες λόγω παραγραφής των αξιόποινων πράξεων του.
Ο ίδιος αφήνει αιχμές κατά των «συναγωνιστών» του και υποστηρίζει ότι δέχθηκε «σιωπηλά συκοφαντίες, ψέμματα, διαστρεβλώσεις».

Η δήλωση του κ. Τσουκάτου

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσουκάτος αναφέρει στη δήλωση του: «Πήρα την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια.
Στη διάρκεια αυτών των 11 χρόνων απολύτως μόνος (με ελάχιστες εξαιρέσεις δημόσιας στήριξης από τους συναγωνιστές μου) δέχτηκα σιωπηλά συκοφαντίες, ψέμματα, διαστρεβλώσεις.
Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω.
Ελπίζω και εύχομαι μία από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις να αφορά τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα.
Ευχαριστώ τον δικηγόρο μου Διονύση Γκούσκο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης