Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πολλαπλάσια δύναμη πυρός φέρνουν τα 500 εκατ ευρώ στην Μυτιληναίος - Οι ευκαιρίες

tags :
Πολλαπλάσια δύναμη πυρός φέρνουν τα 500 εκατ ευρώ στην Μυτιληναίος - Οι ευκαιρίες
Οι επενδυτικές επιλογές για την μεγέθυνση της εταιρίας από μια άκρως ευνοϊκή ενίσχυση των κεφαλαίων της και τα σημεία - κλειδιά της ανάλυσης του S&P
Η έκδοση του ερωομολόγου από την Μυτιληναίος είναι μια κίνηση κομβικής σημασίας που την φέρνει μια σκάλα μπροστά, καθώς ενισχύει περαιτέρω την δύναμη πυρός με έναν δανεισμό που θα είναι ρεκόρ χαμηλού χρηματοοικονομικού κόστους για την εταιρία.
Το ερώτημα που δημιουργείται στους επενδυτικούς κύκλους αλλά και στο σύνολο της οικονομίας είναι σε ποιά κατευύθνση θα κινηθεί το management, καθώς έχει μιλήσει για ιδιωτικοποιήσεις και ήταν ο μόνος παράγοντας που κατέβασε τελική πρόταση ακόμα και για τις λιγνιτικές την προηγούμενη χρονιά.
Ο διπλασιασμός της παραγωγής της αλουμίνας μετά και από θετικές εξελίξεις που υπάρχουν στον τομέα των βωξιτών είναι επίσης μια επιλογή, που την αναφέρει και ο S&P στην αναλυσή του και θα απαιτήσει ενδεχομένως το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που θα λάβει από την έκδοση του ευρωομολόγου, δηλαδή 400 εκατ ευρώ.
Το κουπόνι, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις της αγοράς, αναμένεται να κυμανθεί προς το 2% που σημαίνει ότι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή.
Μάλιστα στην αναλυσή του ο S&P σημειώνει ότι προσωρινά το pro forma χρέος θα φτάσει τα 1,050 δισ αλλά η σχέση του με το EBITDA θα παραμείνει στο 3 και θα αρχίσει να μειώνεται μετά το 2021.
Οι ιδιωτικοποιήσεις των δυο ΔΕΠΑ θα μπορούσαν να είναι στο στόχαστρο του Μυτιληναίου, αν και η αύξηση του μεριδίου στην χονδρική ήδη έχει επιτελέσει τον στόχο της, από την άλλη πλευρά όμως η λιανική είναι σίγουρα ένα σημαντικό asset.
Παράλληλα και η ΔΕΠΑ Υποδομών διαθέτει ενδιαφέροντα assets με ερώτημα βέβαια στις περιπτώσεις αυτές πως θα κινηθούν τα ΕΛΠΕ, που κατέχουν το 35%.
Επίσης θα πρέπει να περιμένει κανείς από τον Μυτιληναίο μια επιθετικότερη πολιτική στον τομέα της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή των εναλλακτικών παρόχων, όπου εκεί έχοντας "καύσιμο"  από την έκδοση του ευρωομολόγου θα επιχειρήσει να ενισχύσει σημαντικά το μερίδιο της Protergia  με εξαγορές αλλά και ανταγωνιστική πολιτική εντός της εγχώριας αγοράς, "λύνοντα"ς επί της ουσίας το πρόβλημα της απελευθέρωσης.
Με τους ξένους να διαθέτουν το 37-38% στην μετοχή το κρίσιμο ερώτημα που παρουσιάζεται είναι ποιές θα είναι οι τελικές επενδυτικές επιλογές μιας εταιρίας που γιγνατώνεται και είναι στην αφετηρία για ένα νέο - ρεκόρ κεφαλαιοποίησης με ένα EBITDA που θα βρίσκεται στα 300 εκατ ευρώ και άνω σε ετήσια βάση.
Αν θα είναι δηλαδή στην βιομηχανία με κίνηση ακόμα και έκπληξη υπό προϋποθέσεις, ή θα επικεντρωθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στην ενέργεια, όπου σίγουρα θα υπάρξουν μίνιμουμ κινήσεις της τάξης των των 100 -150 εκατ ευρώ, που κανείς θα μπορούσε να προβλέψει αν τελικά δοθεί το βάρος στην επένδυση της αλουμίνας.
Το σημαντκό asset του ομίλου που τον φέρνει μπροστά στον παγκόσμιο ανταγωνισμό η METKA EGN με το τρίπτυχο EPC, ηλιακή ενέργεια που καθίσταται παγκόσμιος leader και αποθήκευση είναι ένα άλλο project που θα σηματοδoτήσει την χρήση των κεφαλαίων.

Οι εκτιμήσεις του S&P

O S&P αξιολογεί την Μυτιληναίος με BB- σταθερό outlook εκτιμώντας ότι η κερδοφορία της θα παραμείνει σταθερή στα επόμενα χρόνια και η εταιρία θα προχωρήσει με το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Εκτιμά ότι το συνολικό προσαρμοσμένο χρέος  θα ανέλθει στα 1,050 δισ μετά την έκδοση του ευρωομολόγου.
Η σχέση χρέους προς EBITDA διαμορφώνεται στα 3 για EBITDA 300 εκατ ευρώ το 2019 και 3,5 για EBITDA 340 εκατ το 2020.
Και αυτό γιατί η πρόβλεψη είναι, ότι θα ανέβει το χρέος κατά 250-300 εκατ δολ στο τέλος του 2020 πριν αρχίσει να υποχωρεί το 2021.
Αυτό που καταλαβαίνουμε, λέει η  ανάλυση του S&P είναι ότι το μάνατζμεντ έχει στόχο να κρατά την σχέση αυτή χαμηλότερα του 3.
Αναφέρει επίσης ότι κατά την εκτίμησή της, τα κεφάλαια θα εξεταστούν προς διοχέτευση στο project επένδυσης της αλουμίνας, ύψους 400 εκατ, με στόχο τον διπλασιασμό δυναμικότητας, που θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.
Όμως για την περίοδο 2019 - 2020 οι επενδύσεις θα φτάσουν μόνον στην φάση αυτή τα 400 εκατ.Με τα τρέχοντα δεδομένα και την σχέση προσαρμοσμένου χρέους προς Ebitda στο 2,5 - 3 το σημερινό rating είναι αντίστοιχο με τα δεδομένα της εταιρίας που διατηρεί σε μετρητά 150 - 200 εκατ ευρώ για να αντιμετωπίσει κρίση ή να επωφεληθεί ευκαιριών.
Mε τα παρόντα δεδομένα για το rating το βασικότερο κριτήριο θα είναι η πορεία της σχέσης Χρέους/EBITDA.
Η ολοκλήρωση των επενδύσεων και η βελτίωση της σχέσης στο 2,5 οδηγεί στην αναβάθμιση του rating.
Προς το παρόν η αναβάθμιση της χώρας δεν σημαίνει αναβάθμιση της αξιολόγησης.
Επίσης υπάρχουν ρίσκα στην φάση της διενέργειας των επενδύσεων για επιδείνωση κερδοφορίας και ταμειακών ροών, που με τα τρέχοντα δεδομένα παραμένουν απλές υποθέσεις.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης