Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ για τους εβραϊκούς οικισμούς πυροδοτεί νέα κόντρα μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστίνης

Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ για τους εβραϊκούς οικισμούς πυροδοτεί νέα κόντρα μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστίνης
Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, θεωρούν παράνομους τους οικισμούς - Το ίδιο είχε αποφανθεί σε νομική γνωμοδότησή του το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ το 1978 - Θύελλα διεθνών αντιδράσεων
Νέα σπίθα στην κόντρα μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστίνης πυροδότησε η απόφαση της Ουάσιγκτον, να εγκαταλείψει την θέση που διατηρούσε επί 40 χρόνια, ότι οι εβραϊκοί οικισμοί δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας το δικαίωμα του Ισραήλ να κατασκευάζει τέτοιους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, σήμερα Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, όπως έγραψε το bankingnews.gr, πυροδοτώντας ισχυρές διεθνείς αντιδράσεις.
 
Σύμφωνα με την απόφαση...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πλέον ότι οι δεκάδες εβραϊκοί οικισμοί που έχουν ιδρυθεί από το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.
«Η ίδρυση ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη δεν είναι καθεαυτή ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο», είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Mike Pompeo, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η απόφαση αυτή παρεκκλίνει από τη νομική γνωμοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ του 1978 που είχε αποφανθεί για τη μη νομιμότητα των οικισμών, όπου σήμερα ζουν 600.000 Ισραηλινοί.
Ο ΟΗΕ και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, θεωρούν παράνομους τους οικισμούς.
«Αφού εξετάσαμε επιμελώς όλα τα επιχειρήματα αυτής της νομικής διαφωνίας (συμπεράναμε) ότι η ίδρυση αποικιών Ισραηλινών πολιτών στη Δυτική Όχθη δεν αντιτίθεται καθεαυτή στο διεθνές δίκαιο», είπε ο Pompeo.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu χαιρέτισε αμέσως την απόφαση της Ουάσινγκτον για τους οικισμούς τονίζοντας ότι «επανορθώνει μια ιστορική αδικία» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ευχαρίστησε την κυβέρνηση του προέδρου Donald Trump για την υποστήριξή της στη χώρα.
Ο Netanyahu είχε προτείνει πρόσφατα την προσάρτηση από το Ισραήλ ενός μέρους των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η ταξιδιωτική οδηγία

Λίγο αργότερα η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
«Η αμερικανική πρεσβεία συστήνει στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή σκέφτονται να ταξιδέψουν στην ή μέσω της Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης ή της Γάζας να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αυξήσουν την αντίληψη ασφαλείας τους δεδομένου του υφιστάμενου περιβάλλοντος», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Πρόσωπα και οργανώσεις που αντιτίθενται στην πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών ενδέχεται να στοχοθετήσουν αμερικανικές εγκαταστάσεις, αμερικανικά ιδιωτικά συμφέροντα και Αμερικανούς πολίτες».

Η αντίδραση της Παλαιστίνης

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση των Παλαιστινίων και της Ιορδανίας στην απόφαση των ΗΠΑ να αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στους εβραϊκούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη, τους οποίους δεν θεωρούν πλέον παράνομους.
Ένας εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Mahmoud Abbas είπε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον «είναι πλήρως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο».
Οι ΗΠΑ «δεν έχουν τα προσόντα ή την άδεια να ακυρώνουν διατάξεις του διεθνούς δικαίου και δεν έχουν το δικαίωμα να νομιμοποιήσουν τους ισραηλινούς οικισμούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Nabil Abou Roudeina.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi προειδοποίησε ότι η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες» στις προοπτικές αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Safadi χαρακτήρισε παράνομους τους οικισμούς, προσθέτοντας ότι καταστρέφονται οι προοπτικές για μια λύση των δύο κρατών, με την οποία οι Παλαιστίνιοι θα συνυπάρχουν πλάι-πλάι με το Ισραήλ.
Η λύση αυτή, σύμφωνα με τις αραβικές χώρες, είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί αυτή η αραβοϊσραηλινή διένεξη δεκαετιών.

Την αντίθεσή της εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogerini
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να θεωρεί ότι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τις προοπτικές για μια βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
«Η ΕΕ καλεί το Ισραήλ να τερματίσει όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του ως δύναμη κατοχής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Federica Mogerini.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης