Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Με τους εισηγητές των κομμάτων άνοιξε η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Έκπληξη από Στυλιανίδη

tags :
Βουλή: Με τους εισηγητές των κομμάτων άνοιξε η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Έκπληξη από Στυλιανίδη
Σκοπός να συγκεράσουμε τις διαφορετικές συγκρουόμενες αντιλήψεις είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κ.Τζαβάρας
Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων άνοιξε σήμερα Δευτέρα 18/11 η συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αν και η έκπληξη ήρθε από τον πρόεδρο της  Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια, υποστήριξε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να κάνει δεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - την οποία στηρίζει και το ΚΙΝΑΛ - για τη συνταγματική κατοχύρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε.
Αναμφισβήτητα η Αναθεώρηση αυτή μπορούσε και έπρεπε να αλλάξει περισσότερα και καλύτερα.
Κάποια στιγμή όλοι πιστέψαμε ότι δεν θα αλλάξει τίποτε.
Τελικά όμως η κοινή προσπάθεια, το υψηλό επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο διαλόγου, το κλίμα συνεννόησης και σύνθεσης που επικράτησε στην Επιτροπή, μας έδωσε αποτελέσματα πολύ παραπάνω από τις αρχικές προσδοκίες» υποστήριξε ο κ.Στυλιανίδης.
Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση άρχισε σήμερα Δευτέρα 18/11 παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα 25/11 με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη σχετική ψηφοφορία.

Τζαβάρας: Να συγκεράσουμε τις διαφορετικές συγκρουόμενες αντιλήψεις

«Σκοπός είναι να συγκεράσουμε τις διαφορετικές συγκρουόμενες αντιλήψεις.
Δεν θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ούτε η ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως πρέπει να έχουν συνείδηση και τα δύο κόμματα ότι δεν μπορεί να αγνοεί το ένα το άλλο.
Υπηρετήσαμε την αντίληψη ότι η δημοκρατία είναι έκφραση ενός πολιτικού συσχετισμού και ο συμβιβασμός είναι το ιδεώδες» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας, ο οποίος αναφέρθηκε σε 7 μεγάλες τομές που πέτυχαν όλα τα κόμματα σε αυτή την Αναθεώρηση και καλύπτουν όπως είπε, όλο το φάσμα και το πλαίσιο του Συντάγματος.
«Πρωτίστως είναι άρθρα για το κοινωνικό κράτος δικαίου, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το δικαίωμα της μειοψηφίας να προκαλεί δύο Εξεταστικής Επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο» είπε ο κ.Τζαβάρας, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ μεγάλη τομή το άρθρο 86 για τα υπουργικά εγκλήματα, τονίζοντας ότι τώρα δεν υπάρχει κανένα χρονικό εμπόδιο στην άσκηση του δικαιώματος της Βουλής για την τιμωρία τους για πλημμελήματα ή κακουργήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Έμφαση έδωσε στο άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής του μετά από τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες και αυξημένη πλειοψηφία, είναι μεγάλη προσφορά στη Δημοκρατία ενώ χαρακτήρισε μεγάλη επαναστατική τομή τη διάταξη του άρθρου 54 με τη προσθήκη για τη ψήφο των ομογενών.
«Για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, όλα τα κόμματα δείξαμε ότι έχουμε μεγάλη έγνοια για τη διευκόλυνση της ψήφου τους και πρέπει πράγματι να μπουν περιορισμοί» τόνισε ο κ.Τζαβάρας, υποστηρίζοντας πως «έπρεπε να είμαστε πιο γενναίοι και υποχωρητικοί. Όμως είναι βέβαιο ότι αν επιμέναμε θα είχαμε πετύχει καλύτερες επιλογές όπως την αναθεώρηση του άρθρου 16 για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας καταλογίζοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ διότι όπως είπε, η άρνησή του δεν επέτρεψε στην Ελλάδα να κάνει ένα βήμα προόδου.
«Πρέπει όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες να δώσουν ένα ισορροπημένο νέο Σύνταγμα.
Οι πιθανότητες και οι δυνατότητες που ανοίγονται δεν είναι ασήμαντες σε αυτή τη διαδικασία.
Δημοκρατία σημαίνει διαρκής διαπραγμάτευση που δεν παύει να είναι διαπραγμάτευση έντιμων πολιτικών» είπε ο κ.Τζαβάρας.

Κατρούγκαλος: Βαθιές ιδεολογικές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε για ανάδειξη βαθιών ιδεολογικών διαφορών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία για προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος και ιδεολογική υποχώρηση από τις θέσεις που είχε το 2014.
«Η αντίληψη του τακτικισμού και της ακραίας πολιτικής υποκρισίας, ξεκίνησε με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίσουν στη προτείνουσα Βουλή διατάξεις ώστε με απλή πλειοψηφία να ρυθμίσει η επόμενη Βουλή με 151.
Κανείς στο παρελθόν δεν είχε τη φαεινή αυτή ιδέα γιατί το άρθρο 110 του Συντάγματος που θέλει συναινέσεις όχι μόνο για το ποιες διατάξεις αλλά και πώς θα αναθεωρηθούν.
Δεν μπορεί να αλλοιώσει την κατεύθυνση που έχουν, για αυτό η πρόταση του κ. Μητσοτάκη ήταν πολιτικά παραπλανητική αλλά και αντισυνταγματική» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.
«Με την ίδια αντίληψη παιγνίου κινήθηκε και στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Υπερψηφίσατε τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ που ρητά δηλώσατε ότι δεν συμφωνείτε, ως κόλπο για να υποστηρίξετε εντελώς διαφορετική πρόταση σε αυτή τη Βουλή.
Αυτό δεν είναι δείγμα θεσμικής σοβαρότητας, και μάλιστα να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με απλή, σχετική πλειοψηφία.
Καταλήγει να τον καθιστά άθροισμα της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ελπίζω ότι δεν θα γίνουν παρόμοια παιχνίδια στην ψηφοφορία.
Διαρρεύσατε ότι θα ψηφίσετε εκείνες τις διατάξεις που έτυχαν θετικής επεξεργασίας στην Επιτροπή Αναθεώρησης.
Θα ήταν ευθέως αντισυνταγματικό γιατί μόνο η Ολομέλεια μπορεί να ψηφίσει τις προτάσεις της προτείνουσας Βουλής», επισήμανε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή και θα επιδιώξουμε, θα επιμείνουμε για την εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο για τη ποινική ευθύνη υπουργών και στη δέσμευση της κυβέρνησης για νέα διατύπωση για τη ψήφο των αποδήμων.
Το Σύνταγμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τη θεσμική και πολιτική σοβαρότητα που πρέπει.
Έστω και τη τελευταία στιγμή θα το περιμένουμε από την κυβερνητική πλειοψηφία και όλα τα κόμματα.
Η εκλογική επικράτηση της ΝΔ σημαίνει ότι ένα τμήμα των προτάσεων μας δεν θα υιοθετηθεί που αφορούν την υγεία, τη κοινωνική προστασία.
Θα ψηφιστούν εκείνες που η ΝΔ δεν άντεχε να μην τις στηρίξει.
Δεν σημαίνει όμως ότι είναι χωρίς αντίκρισμα η διαδικασία αναθεώρησης η οποία αποδεικνύει τις ιδεολογικές πολιτικές μας διαφορές» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.

Λοβέρδος: Δεν αφορά τους πολίτες η αναθεώρηση του Συντάγματος
   
«H παρούσα αναθεώρηση, εκ του αποτελέσματος, προκύπτει πως δεν αφορά καθόλου τους πολίτες» ανέφερε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι «αν δεν συσχετιζόταν η αναθεώρηση με την ψήφο των εκτός Ελλάδας ευρισκομένων Ελλήνων, τότε κανείς δεν θα έδινε έστω και λίγο από το χρόνο του για να ασχοληθεί με την Αναθεωρητική Βουλή».
«Και δικαίως, αφού πέραν του άρθρου 86, σχεδόν όλες οι άλλες διατάξεις που θα αναθεωρηθούν, αφορούν θέματα που δημιούργησε η δυστροπία, ο δικολαβισμός των πολιτικών ηγεσιών και η μεταξύ τους πόλωση», είπε ο κ. Λοβέρδος και δεν δίστασε να υπογραμμίσει πως «αυτή η αναθεώρηση, έτσι όπως κατέληξε, με τον παραμερισμό των θεμάτων που αφορούν τον άνθρωπο με όλες τις ιδιότητές του, ως πολίτη, ως διοικουμένου, ως κοινωνικώς αδύναμου, ως φορέα δικαιωμάτων, ως μέλους της κοινής οικονομίας, θα μπορούσε και να αποφευχθεί».
Ως χαρακτηριστική περίπτωση της αδυναμίας να αντιμετωπίσει ουσιαστικά ζητήματα για τον πολίτη η παρούσα αναθεώρηση, ο κ. Λοβέρδος, επισήμανε την απουσία μέριμνας για τη γραφειοκρατία και το άρθρο άρθρο 16.
«Εν σωτηρίω έτει 2019 αναθεώρηση που δεν θίγει τη γραφειοκρατία στη διοίκηση και τη δικαιοσύνη, ή που δεν “ακουμπά” το άρθρο 16, δεν έχει νόημα.
Αρκεί να σκεφτούμε, πως η επομένη θα γίνει έπειτα από εννέα χρόνια!
Πολύς χρόνος χαμένος για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες! Τελικά το πολιτικό σύστημα της χώρας μας έχει ταλέντο κι έφεση στη σπατάλη του χρόνου των πολιτών» υποστήριξε ο κ.Λοβέρδος.
«Εμείς προτείναμε στην προηγούμενη Βουλή, να αναθεωρηθούν διατάξεις που αφορούν καίρια για τον πολίτη θέματα, δηλαδή τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στη διοίκηση και στη δικαιοσύνη, ώστε να πάψει ο πολίτης να καταδυναστεύεται από αυτήν.
Οι προτάσεις μας, όμως αγνοήθηκαν από την πλειοψηφία της προηγούμενης Βουλής.
Κι έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με βάση τις προτάσεις που συγκέντρωσαν πάνω από 151 ψήφους.
Θα πορευτούμε, λοιπόν, έτσι.
Θέλουμε, όμως, να είναι σαφές σε αυτούς τους ελάχιστους πολίτες που μας παρακολουθούν, πως εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας» τόνισε ο κ.Λοβέρδος.

Γκιόκας (ΚΚΕ): Θέλετε ένα Σύνταγμα να θωρακίζει το σύστημα

«H συνταγματική αναθεώρηση, από την προηγούμενη ήδη Βουλή, έχει βασικό στόχο να εμπεδωθούν οι όροι της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη εφαρμογή της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής.
Στόχος ήταν να θωρακιστεί το αστικό πολιτικό σύστημα, να γίνει πιο ανθεκτικό στους τριγμούς, να θωρακιστεί, κυρίως, απέναντι στον λαϊκό παράγοντα, αλλά και να θωρακιστεί στις εσωτερικές του αντιθέσεις», ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.
«Θέλετε ένα Σύνταγμα να θωρακίζει το σύστημα, να εξασφαλίζει την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, γιατί ξέρετε πως όσα ζήσαμε με την κρίση, δεν ανήκουν οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν.
Αυτή την περίοδο κυοφορούνται κολοσσιαίων διαστάσεων εξελίξεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, και παρά το δήθεν καλό οικονομικό κλίμα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια επικείμενη κρίση και ίσως γρηγορότερα από ό,τι αυτή αναμενόταν – και συνεπώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη.
Οπότε παίρνετε τα μέτρα σας και σε συνταγματικό και σε νομοθετικό επίπεδο για τη σταθερότητα του σάπιου πολιτικού συστήματος» υποστήριξε ο κ.Γκιόκας, τονίζοντας ότι  υπήρξε σύγκλιση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής σε πολλές αντιλαϊκές πολιτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης