Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κολλημένο με το παρελθόν το ΔΝΤ ή προειδοποιήσεις για το μέλλον; - Οι εκτιμήσεις του Ταμείου για Ελλάδα και τράπεζες είναι σχεδόν ρεαλιστικές

Κολλημένο με το παρελθόν το ΔΝΤ ή προειδοποιήσεις για το μέλλον; - Οι εκτιμήσεις του Ταμείου για Ελλάδα και τράπεζες είναι σχεδόν ρεαλιστικές
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις τράπεζες είναι πικρή αλήθεια
Η έκθεση – αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ήταν πρωτοφανώς αρνητική και εύλογα προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης.
Η έκθεση δεν αποτύπωσε το κλίμα βελτίωσης που σημειώθηκε από την διακυβέρνηση της ΝΔ αλλά και το σαφώς καλύτερο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδος με τους θεσμούς.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει χειρότερα, προβαίνει σε ενέργειες που είναι προς την σωστή κατεύθυνση και οι πρωτοβουλίες σε ανάπτυξη, επενδύσεις και τράπεζες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αναγνωριστεί ως θετικές σχεδόν από όλους.
Όμως το ΔΝΤ γιατί επέμεινε αρνητικά;
Το ΔΝΤ είναι ακόμη κολλημένο με το παρελθόν και την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ που μετά τον εκτροχιασμό αποφάσισε να συμμορφωθεί ή απλά είναι προειδοποιήσεις για το μέλλον;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επιχειρήματα ότι το ΔΝΤ δεν ξέρει τι λέει, ότι θα πέσει πάλι έξω και ότι είναι εκτός πραγματικότητας είναι επιχειρήματα καφενείου.
Το ΔΝΤ γνωρίζει πολύ καλά τι λέει και με συνέπεια διατηρεί αναλλοίωτες τις θέσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Να θυμίσουμε ότι η Ευρώπη ψήφισε την Lagarde την πρώτη επικεφαλής του ΔΝΤ για την θέση της Προέδρου της ΕΚΤ, επειδή της αναγνώρισαν ορισμένες ικανότητες.
Δεν μπορεί η Lagarde στο ΔΝΤ να ήταν άσχετη και στην ΕΚΤ να είναι σχετική.
Εγκαταλείποντας τα επιχειρήματα καφενείου θα πρέπει να δούμε εάν στα βασικά σημεία τριβών με την Ελλάδα, το ΔΝΤ έχει δίκιο ή άδικο.
1)Το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση κάτω από οποιαδήποτε σενάριο
2)Εκτιμάει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα κινηθεί στο 2,3% το 2020 και σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση το 2021 που εκτιμάει αύξηση ΑΕΠ 2%.
3)Ζητάει να μειωθεί το αφορολόγητο
4)Για τις τράπεζες το ΔΝΤ παραμένει αρνητικό, βλέπει μείωση δανείων, ζητάει πιο ολοκληρωμένη λύση για τα προβληματικά δάνεια , αναγνωρίζει όμως ότι ο Ηρακλής είναι προς την σωστή κατεύθυνση, εστιάζει στην πολύ υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία, στην πολύ χαμηλή κερδοφορία και στην αδυναμία εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου.

Δυστυχώς οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν είναι παράλογες

Παρά την εντυπωσιακή μείωση του κόστους δανεισμού, η Ελλάδα δεν αναβαθμίστηκε επιθετικά και αυτό είναι απόδειξη ότι η πτώση των αποδόσεων στο 1,42% το ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι απόρροια της χειραγώγησης της ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση και δεν αποτελεί θεμελιώδη βελτίωση της οικονομίας.
Οι οίκοι αξιολόγησης, Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s, DBRs δεν έχουν αναβαθμίσει επιθετικά την Ελλάδα, η βαθμολογία παραμένει στην ζώνη του ΒΒ- επίπεδα του 2018… το ράλι στα ομόλογα ήταν ένα ουδέτερο γεγονός.
Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι με βάση το άρθρο 4 που ασχολείται με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, θα συνεχίσει την πτωτική του τροχιά, στο 176,5% του ΑΕΠ το 2019, στο 171,4% το 2020 και στο 166,3% το 2021.
Το 2022 θα είναι στο 161%, το 2023 θα έχει υποχωρήσει στο 155,6% το 2024 θα στο 152% του ΑΕΠ, ενώ το 2028 (το τελικό έτος του χρονικού ορίζοντα που εξετάζει η έκθεση βιωσιμότητας DSA) θα διαμορφωθεί στο 145% του ΑΕΠ.
Στην έκθεση τονίζεται ότι σταδιακά το ελληνικό χρέος θα περάσει σε ιδιώτες επενδυτές, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή το 80% κατέχεται από τον επίσημο τομέα (σ.σ.: θεσμούς της Ευρωζώνης).
Ο ιδιωτικός τομέας εκτιμάται ότι θα κατέχει το 30% του ελληνικού χρέους έως το 2028 – καθώς η χώρα έχει πλέον πρόσβασης στις αγορές και δανείζεται εξ αυτών- από 20% που ήταν το 2018.
Η εξέλιξη αυτή, αν και θετική υπό την έννοια ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να αυτοχρηματοδοτείται, κρύβει και κάποιους κινδύνους, με βασικότερο το γεγονός ότι οι αποδόσεις δεν θα είναι πλέον σταθερές όπως ισχύει για το τμήμα του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας αλλά θα υπόκεινται στις τάσεις των αγορών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ εξετάζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει τριών σεναρίων (βασικό, ακραία αρνητικό και θετικό), καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι και στις τρεις περιπτώσεις –κάτι που αποδεικνύει και η εκτίμησή του για το ακριβές ποσοστό του χρέους- αυτό είναι μη βιώσιμο.

Η εκτίμηση του ΔΝΤ για το ΑΕΠ της Ελλάδος το 2020 είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί στο 2,3% με απόκλιση 0,2%

Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης π.χ. 4% σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας επιβράδυνσης.
Πρόσφατα ξένοι οίκοι που μίλησαν στο bankingnews όπως η Wells Fargo, J P Morgan, Bank of New York Mellon, Nomura έχουν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα ίσως είναι άτυχη.
Ενώ παγκοσμίως αργά ή γρήγορα τελειώνει ο ανοδικός κύκλος και θα ξεκινήσει μια περίοδος στασιμότητας και ίσως ύφεσης… η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα ατομικό ανοδικό κύκλο που θα μετριαστεί λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις τράπεζες είναι πικρή αλήθεια

Το ΔΝΤ είχε εδώ και χρόνια μια σταθερή άποψη για τις ελληνικές τράπεζες.
Εάν είχε εισακουστεί και το 2015 οι ελληνικές τράπεζες είχαν πάρει και τα 25 δισεκ. κρατικά κεφάλαια που προσφέρονταν θα είχαν επιταχύνει την εξυγίανση τους.
Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος εμφανίζει τα εξής χαρακτηριστικά
-Θα σημειωθεί επιθετική μείωση της πιστωτικής επέκτασης καθώς οι τιτλοποιήσεις θα μειώσουν τα δάνεια πολύ πιο γρήγορα από τις νέες εκταμιεύσεις.
Η συρρίκνωση των δανείων θα συνεχιστεί.
-Τα κεφάλαια των τραπεζών είναι αδύναμα σε σύνολο 24 δισεκ. ενσώματων κεφαλαίων τα 16 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δηλαδή τα 16 δισεκ. από τα 24 δισεκ. είναι υποχρέωση των τραπεζών προς το κράτος.
-Οι τράπεζες λόγω της ισχνής κερδοφορίας που θα παραμείνει χαμηλή και το 2020, εμφανίζουν σχεδόν μηδενική ικανότητα εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου
-Τα NPEs ενώ θα μειωθούν με τον Ηρακλή την συνολική λύση αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων με υποστήριξη και εγγυήσεις από το ελληνικό δημόσιο… συνεχίζουν να είναι τα υψηλότερα ως ποσοστό στην Ευρώπη.
-Οι ελληνικές τράπεζες επί της ουσίας διατηρούν κεφαλαιακά μαξιλάρια δυσανάλογα μικρά σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Συμπέρασμα

Ενώ η Κυβέρνηση αντέδρασε στην έκθεση του ΔΝΤ με την λογική ότι πρέπει να αναγνωριστεί η βελτίωση ψυχολογία και επενδυτικού κλίματος…η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί ότι σε ορισμένα ζητήματα το ΔΝΤ έχει δίκιο και ότι από την μια στιγμή στην άλλη δεν μπορεί να αλλάξει η οικονομική κατάσταση της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης