Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ξαναγράφεται» σε συνεννόηση με τους θεσμούς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - Αλλάζει η φορολογία στα stock options, πλούσια «δώρα» για εταιρίες

tags :
«Ξαναγράφεται» σε συνεννόηση με τους θεσμούς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - Αλλάζει η φορολογία στα stock options, πλούσια «δώρα» για εταιρίες
Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ενημερώσει τους θεσμούς
Μετά από μία θυελλώδης δημόσια διαβούλευση σειρά τώρα έχει η κυβέρνηση να αποφασίσει για το εύρος των αλλαγών πάνω στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Όλες οι αλλαγές πρόκειται να κλειδώσουν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ενημερώσει τους θεσμούς (στην εβδομαδιαία τακτική τηλεδιάσκεψη) για τα πυρά που δέχθηκαν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως για παράδειγμα το άρθρο 7 του νομοσχεδίου με τα νέα όρια για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, το οποίο έκανε… πρωταθλητισμό στα αρνητικά σχόλια.
Το νομοσχέδιο πριν φθάσει να κατατεθεί στη βουλή θα συμπληρωθεί με δεκάδες νέα άρθρα. Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το «bankingnews από τις νέες διατάξεις ξεχωρίζει η δεκαετής φορολογική «ανάσα» που θα δίνεται στις επιχειρήσεις προκειμένου να σβήσουν λογιστικές ζημίες που έχουν δημιουργηθεί από το 2014 και μετά. Το μέτρο αφορά περισσότερες από 100.000 εταιρίες. Άλλη σημαντική διάταξη είναι η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ειδικών αμοιβών και των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών ή αλλιώς stock options που λαμβάνουν τα μεγαλοστελέχη των εταιριών.

Αναλυτικότερα οι προσθήκες και οι αλλαγές που συζητηθούν την Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό αφορούν :

1. Το άρθρο 7 του νομοσχεδίου με το οποίο καθορίζεται το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων που πρέπει να συλλέγουν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκε η πρόταση για μείωση του ποσοστού από το 30% σε χαμηλότερα επίπεδα (25% ή 20%). Αποφασίσθηκε ωστόσο να μη συνυπολογίζονται στο εισόδημα οι δαπάνες για την καταβολή διατροφής από διαζευγμένους.

2. Τη νέα δυνατότητα που παρέχεται στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τη φορολογική ζημία σε διάστημα δέκα ετών από πέντε που είναι σήμερα. Το μέτρο θα έχει εφαρμογή για λογιστικές ζημίες που δημιουργήθηκαν από το 2014 και μετά, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν με βάση τη νέα διάταξη να τις συμψηφίσουν με τη χρήση του 2024. Είναι ένα μέτρο-ανάσα για τον επιχειρηματικό κλάδο, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις 92.431 που ήταν ο αριθμός των ζημιογόνων επιχειρήσεων το 2015 (ή ποσοστό 40%) αυξήθηκε στις 100.018 το 2018, ενώ το ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι και σε αυτές που μείνανε «όρθιες» η φοροδοτική τους ικανότητα είχε πέσει σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό.

3. Την αυτοτελή φορολόγηση των stock options με συντελεστή 15%. Σήμερα τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας. Tα κέρδη από τις μετοχές που διατίθενται στα πλαίσια των stock options , φορολογούνται ήδη από το 2008 ως παροχή σε είδος και ο εργαζόμενος πληρώνει τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης που του αναλογεί κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

4. Την βελτίωση της διάταξης με την οποία παρέχεται έκπτωση φόρου 40% για την επισκευή ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κάνουν εργασίες ανακαίνισης το 2020, 2021 και 2022 θα έχουν σημαντική έκπτωση φόρου τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το 40% των δαπανών για την ανακαίνιση των ακινήτων τους θα εκπίπτει από τις οφειλές φόρου εισοδήματος της επόμενης τετραετίας υπό ορισμένους κανόνες και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το ανώτατο όριο έκπτωσης που θα γίνεται σε κάθε ιδιοκτήτη φτάνει τα 19.200 ευρώ. Μπορεί με τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση να επιδιώκει την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και την πάταξη της φοροδιαφυγής, πλην όμως έτσι όπως είναι «διατυπωμένη» υπάρχει κίνδυνος να μην εξυπηρετήσει κανέναν από τους δύο αυτούς στόχους. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 16 η οποία αναφέρει τα εξής: «Σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, δεν εφαρμόζεται η περίπτωση α’ της παρ. 3 του άρθρου 39 μέχρι και την 31.12.2026». Επί της ουσίας καταργείται η μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για τους έχοντες εισόδημα από ενοίκια για όποιον επικαλεστεί την έκπτωση του 40%. Μετά την αλλαγής οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα χάνουν την αυτόματη έκπτωση του 5% από τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια, αν κάνουν χρήση της έκπτωσης για δαπάνες ανακαίνισης.

5. Το άρθρο 6 του νομοσχεδίου το οποίο αφορά τους περιστασιακά εργαζόμενους. Το άρθρο τούς αντιμετωπίζει ως επιχειρηματίες και τους φορολογεί από το πρώτο ευρώ με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Ειδικότερα, αν διατηρηθεί η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου, οι περιστασιακά εργαζόμενοι θα χάσουν το αφορολόγητο όριο. Σήμερα με βάση την ισχύουσα διάταξη το δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων, εφόσον δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα το ποσό των 9.500 ευρώ, φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο. Όπως προαναφέρθηκε, με το σχέδιο νόμου η ευνοϊκή αυτή διάταξη καταργείται.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης