Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: QE από την... πίσω πόρτα από τη Fed - Έρχεται παγκόσμια κρίση λόγω κατάρρευσης της αγοράς repo ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων

tags :
Bank of America: QE από την... πίσω πόρτα από τη Fed - Έρχεται παγκόσμια κρίση λόγω κατάρρευσης της αγοράς repo ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων
Το πιο ανησυχητικό είναι η διαπίστωση ότι μια συνεχής παρέμβαση στις αγορές repos την καταστήσει αναγκαία για να διατηρηθεί ο έλεγχος των επιτοκίων
Μπορεί η Federal Reserve να μην το παραδέχεται... αλλά έχει αρχίσει ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση της Bank of America, η οποία είναι η πρώτη τράπεζα που μιλά ανοιχτά για τις προθέσεις της Fed.
"Μπορεί να μην το ονομάζουν QE... αλλά είναι QE", αναφέρει ο Ralph Axel της Bank of America, τονίζοντας ότι θα έχει μεγάλο, ενδεχομένως καταστροφικό κόστος
Η Fed προσπάθησε να ενημερώσει επανειλημμένα τις αγορές ότι αυτό δεν είναι ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης και παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει ο στρατηγός BofA, «με σημαντικούς τρόπους είναι παρόμοιο».
Αλλά είναι QE;
Στη συνέντευξη Τύπου του FOMC τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος της Fed J. Powell δήλωσε ότι "οι αγορές δεν πρέπει να συγχέουν το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας που αναπτύξαμε μετά την οικονομική κρίση.
Αντίθετα, η αγορά Tbills δεν θα πρέπει να επηρεάσει ουσιαστικά τη ζήτηση και την προμήθεια μακροπρόθεσμων τίτλων ή χρηματοοικονομικών όρων ευρύτερα".
Ο Powell έδωσε έναν συνοπτικό ορισμό του QE που έχει δύο βασικά στοιχεία:
(1) την υποστήριξη των πιο μακροπρόθεσμων τιμών και
(2) την διευκόλυνση των οικονομικών συνθηκών.
Και σύμφωνα με την Bank of America «το πρόγραμμα αγορών T-Bill της Fed καλύπτει και τις δύο αυτές παραμέτρους και ως εκ τούτου είναι παρόμοιο με το QE», με μία εξαίρεση - το στοιχείο της καθοδήγησης προς τα εμπρός (guidance).
Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας σύμφωνα με την Bank of America, είναι ότι:
- η Fed συνεχίζει να "διευκολύνει", παρόλο που οι περικοπές των επιτοκίων είναι πλέον σε αναμονή, γεγονός που υποστηρίζει την ανάπτυξη, τα υψηλότερα επιτόκια και τις υψηλότερες μετοχές, και
- η Fed χαλαρώνει τους οικονομικούς όρους αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα και μειώνοντας το κόστος της μόχλευσης, η οποία υποστηρίζει σε γενικές γραμμές τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων δυνητικά με την αύξηση του συστημικού χρηματοοικονομικού κινδύνου.
Μέχρι στιγμής η Fed έχει αγοράσει τίτλους αξίας 66 δισ. δολ. και μπορεί να αγοράζει 60 δισ. δολάρια το μήνα μέχρι τον Ιούνιο του 2020, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των κεφαλαίων του Fed ύψους περίπου 500 δισ.
Όπως γράφει ο Axel, υπάρχουν δύο βασικοί μηχανισμοί με τους οποίους οι αγορές T-Bill υποστηρίζουν πιο μακροπρόθεσμες τιμές ασφαλείας: την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων και των υποχρεώσεων από καταθέσεις σε τραπεζικούς ισολογισμούς και τη μείωση του χρηματοδοτικού κινδύνου για αγοραστές ομολόγων, MBS και άλλα χρεόγραφα.

Οι επενδυτές μετατρέπουν τα χαρτοφυλάκια T-Bill τους σε νέα μετρητά από τη Fed, τα οποία με τη σειρά τους καταλήγουν σε κατάθεση στο τραπεζικό σύστημα.
Εάν αντίθετα ένας κύριος trader αγοράσει ένα Tbill σε δημοπρασία και το πουλήσει στην Fed, η συναλλαγή έχει ως αποτέλεσμα τα νέα διαθέσιμα της Fed να τοποθετούνται στο λογαριασμό μετρητών του Treasury, ενώ ο ισολογισμός των αντιπροσώπων παραμένει αμετάβλητος και το υπόλοιπο του τραπεζικού συστήματος παραμένει αμετάβλητο.
Αλλά όταν το Δημόσιο ξοδεύει τα νέα μετρητά της Fed σε μια πληρωμή κοινωνικής ασφάλισης ή σε ένα λογαριασμό ιατρικής ασφάλισης τα μετρητά εισέρχονται στο τραπεζικό σύστημα και αυξάνουν τον συνολικό ισολογισμό των τραπεζών.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι ισολογισμοί των τραπεζών επεκτείνονται και οι τράπεζες θα πρέπει να
(1) κρατούν περισσότερα υψηλής ποιότητας ρευστά περιουσιακά στοιχεία έναντι αυτών των καταθέσεων και
(2) θέσουν μερικά από τα νέα τους μετρητά σε πιο μακροπρόθεσμα χρεόγραφα, τίτλους (ή ακόμη και μετοχές)
Παρόλο που οι τράπεζες μπορούν να είναι ευέλικτες ως προς τον τρόπο με τον οποίο διαθέτουν τα νέα μετρητά, είναι πιθανό ότι ένα μέρος του θα μετατραπεί σε ομολογίες.
Και όταν τα ομόλογα αυτά εκλείψουν, οι επενδυτές δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να διοχετεύσουν τη ρευστότητά τους σε ακόμα πιο επικίνδυνους τίτλους, όπως τις μετοχές.
Εν τω μεταξύ, ενώ η Fed δεν δανείζει άμεσα στους επενδυτές με μόχλευση, μερικά από τα αυξημένα διαθέσιμα σε τράπεζες πιθανότατα θα εισέλθουν σε αγορές repo για να χρηματοδοτήσουν δάνεια διάρκειας μίας ημέρας σε πιθανούς αγοραστές μακροπρόθεσμων τίτλων σε κρατικά ομόλογα και στεγαστικά δάνεια.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να εξεταστεί μια κρίσιμη ερώτηση: Γιατί η Fed δεν σηματοδοτεί το νέο QE;
Σύμφωνα με τη BofA υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η Fed καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες ώστε ο κόσμος να γνωρίζει ότι οι αγορές της δεν είναι QE και δεν αντανακλούν οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της νομισματικής πολιτικής.
Το πρώτο είναι το προφανές ζήτημα της ανησυχίας σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές που θα έρχονταν σε αντίθεση με την επιφυλακτικά αισιόδοξη και συχνά αισιόδοξη εκτίμησή της.
Εξάλλου, γιατί ένα ακόμη QE εάν η οικονομία "δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη";
Μια λιγότερο προφανής ανησυχία για τη Fed είναι ότι συνδέει τη νομισματική πολιτική με την τραπεζική ζήτηση για τίτλους της Fed, κάτι που όπως παραδέχεται η BofA, "δεν είναι κάτι που ταιριάζει απόλυτα στην εντολή της".
Ως εκ τούτου, η κεντρική τράπεζα βλέπει τώρα το σωστό ύψος των πλεοναζόντων αποθεματικών (υποχρέωση ισολογισμού Fed) όχι ως προς τη διπλή εντολή για πληθωρισμό και απασχόληση, αλλά ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες προτιμούν να πληρούν τις ρυθμιστικές απαιτήσεις ρευστότητας και τον αντίκτυπο αυτής της προτίμησης repo και άλλες αγορές.
Σύμφωνα με τον Axel της BofA, το πιο ανησυχητικό κομμάτι του τρέχοντος προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Fed είναι η διαπίστωση ότι μια συνεχής τραπεζική παρέμβαση στις αγορές repos την καταστήσει αναγκαία για να διατηρηθεί ο έλεγχος των επιτοκίων πολιτικής στο νέο σύστημα.
Και αυτό είναι το σημείο όπου η προειδοποίηση της BofA γίνεται ισχυρότερη.
Διότι ενώ μιας συμφωνία repo είναι πλήρως εξασφαλισμένη και συνεπώς περιέχει αμελητέο πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου, "μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση στην οποία οι τράπεζες να θέλουν να απαλλαχθούν γρήγορα από αυτά, όπως έγινε κατά την ξαφνική επανεκτίμηση της αξίας το 2008".
Εν ολίγοις, όχι μόνο η Fed επιδιώκει το QE χωρίς να το ονομάζει QE, αλλά με αυτόν τον τρόπο αυξάνει σιωπηρά τις πιθανότητες - περισσότερο απ 'ότι αν έκανε απλά ένα άλλο QE - να οδηγήσει μια αγορά 4,5 τρισ. δολαρίων ή και περισσότερων σε συντριβή, καταλήγει η BofA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης