Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βολιβία: Καταρχήν συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για νέες προεδρικές εκλογές

tags :
Βολιβία: Καταρχήν συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για νέες προεδρικές εκλογές
Για ιστορική ημέρα έκανε λόγο η πρόεδρος της Γερουσίας Mónica Eva Copa Murga
Σε καταρχήν συμφωνία για τη διενέργεια το συντομότερο δυνατό νέων προεδρικών εκλογών κατέληξαν τα πολιτικά κόμματα στη Βολιβία σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση και οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει με αφορμή την παραίτηση του Evo Morales από το προεδρικό αξίωμα.
Την ανακοίνωση έκανε η νέα πρόεδρος της Γερουσίας Mónica Eva Copa Murga, η οποία υποστήριξε πως πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη διενέργεια νέων εκλογών το συντομότερο δυνατό, για την ειρήνευση της χώρας μας και πάνω απ’ όλα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.
Παράλληλα η πρόεδρος της Γερουσίας κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας της Βολιβίας, που ενεπλάκησαν ξανά χθες σε συγκρούσεις στους δρόμους με υποστηρικτές του Morales, να αντιμετωπίζουν τους αυτόχθονες με σεβασμό.
«Ας αφήσουμε κατά μέρος τα χρώματα και τις ριζοσπαστικές θέσεις, αυτό που χρειάζεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι ειρήνη» τόνισε η Mónica Eva Copa Murga.
Σημειώνεται πως η Jeanine Anez, η οποία αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος της χώρας, είχε δηλώσει ότι θα προσπαθούσε να διαπραγματευθεί με το κόμμα του Morales, αναφέροντας πάντως ότι η συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές του αυτόχθονα πρώην προέδρου, ο οποίος βρίσκεται στο Μεξικό όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο, αποκλείεται, μια και δεν εκπληρώνει, όπως είπε, «τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει τέταρτη θητεία».
Η κεντροδεξιά Jeanine Anez προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση στη Βολιβία μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την 20ή Οκτωβρίου και κέρδισε ο Morales, αν και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν το δέχθηκε η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας ότι αποτελούσε προϊόν νοθείας και «απάτης».
Ο Morales που εκλέγεται πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006, παραιτήθηκε αφού ο στρατός τον προέτρεψε να εγκαταλείψει την εξουσία για να αποκατασταθεί η τάξη, ενώ ήδη πολλές μονάδες της αστυνομίας είχαν στασιάσει και ενωθεί με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης