Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Την ανάγκη λύσης για περισσότερη αλληλεγγύη στις χώρες 1ης υποδοχής μεταναστών, τόνισε ο Γερμανός Πρέσβης

tags :
Την ανάγκη λύσης για περισσότερη αλληλεγγύη στις χώρες 1ης υποδοχής μεταναστών, τόνισε ο Γερμανός Πρέσβης
Η εξεύρεση λύσης που θα προσφέρει περισσότερη αλληλεγγύη στις χώρες που υποδέχονται πρώτες, πρόσφυγες και μετανάστες, θα αποτελέσει και κομμάτι της «βαριάς» ατζέντας της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2020 υπογράμμισε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, στο Thessaloniki Summit 2019
Την ανάγκη να υπάρξει μια λύση που θα προσφέρει περισσότερη αλληλεγγύη στις χώρες που υποδέχονται πρώτες, πρόσφυγες και μετανάστες, υπογράμμισε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ernst Reichel, ο οποίος μίλησε στο Thessaloniki Summit 2019 που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
Σημείωσε, δε, πως αυτό το ζήτημα θα αποτελέσει και κομμάτι της «βαριάς» ατζέντας της γερμανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Ο κ. Reichel τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, γεγονός που, όπως είπε, σημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ό,τι πρέπει για να ελέγξει τη ροή των μεταναστών προς τα νησιά, ενώ η Ελλάδα, από την πλευρά της, θα πρέπει να μπορέσει να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου ώστε να καθίσταται ταχύτερη η διαδικασία των επιστροφών.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό προσπαθεί να πετύχει αυτή η κυβέρνηση και στηρίζουμε πλήρως αυτή την προσπάθεια και προσφέρουμε τη βοήθειά μας με όποιον τρόπο η Ελλάδα θεωρεί πως θα είναι χρήσιμη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρέσβης.
Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μετά και την πρόσφατη απόφαση να μην δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ο κ. Reichel χαρακτήρισε ατυχές το γεγονός ότι η ΕΕ δεν κατάφερε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο αυτές χώρες, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να συνεχιστεί η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Υπογράμμισε, παράλληλα, πως οι δύο χώρες που δεν έλαβαν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα πρέπει να χάσουν την ελπίδα της ενταξιακής προοπτικής στην ΕΕ.
Ο κ. Reichel αναφέρθηκε και στην παρουσία της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2020, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδεται σε αυτό το γεγονός αλλά και στις προετοιμασίες που ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Εξήγησε ότι οι δράσεις που ετοιμάζονται δεν εστιάζουν μόνο στην οικονομία, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα αλλά και σε άλλους τομείς, όπως αυτός του πολιτισμού, καθώς η ΔΕΘ δεν είναι απλώς μια έκθεση για το εμπόριο και τις επιχειρήσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και για να φέρει εγγύτερα τους ανθρώπους. Ανέφερε ακόμα ότι θα υπάρξει ένα είδος παρκούρ που θα οδηγεί τον επισκέπτη του χώρου, όπου θα αναπτυχθεί η γερμανική παρουσία στη ΔΕΘ, ώστε να μπορεί να έχει διαφορετικές εμπειρίες από όλους αυτούς τους τομείς.
Ο Γερμανός πρέσβης εξήγησε ότι τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα διοργανωθεί πλήθος εκδηλώσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα θα κυλήσουν πολύ καλά, ενώ ερωτηθείς σε τι επίπεδο θα εκπροσωπηθεί πολιτικά η Γερμανία στη ΔΕΘ, δεδομένου ότι το εξάμηνο εκείνο θα ασκεί παράλληλα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ράιχελ εξήγησε ότι στόχος είναι να υπάρξει μια καλή εκπροσώπηση δεδομένων των αυξημένων υποχρεώσεων που θα έχουν όλα τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης.
Ερωτηθείς εξάλλου από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit, για το Μουσείο Ολοκαυτώματος που αναμένεται να ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη, έργο που χρηματοδοτεί το γερμανικό κράτος από κοινού με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Reichel εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του 2020.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία οικοδόμησης (του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη) το 2020 και παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στο έργο.
Το γεγονός ότι δεν έχουμε δει κάτι ακόμα να γίνεται (σε επίπεδο έργων) έχει να κάνει με το ότι έπρεπε να διεκπεραιωθούν κάποιες εργασίες νομικής φύσης κι αυτό χρειάζεται κάποιο χρόνο.», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός πρέσβης.
Σημείωσε, δε, ότι το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η έκδοση των αδειών αλλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το 2020 θα είμαστε σε καλό δρόμο και θα ξεκινήσει η κατασκευή».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης