Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη για τον χρυσό εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία - Στο +0,56% και τα 1.471,55 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Κέρδη για τον χρυσό εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία - Στο +0,56% και τα 1.471,55 δολ. ανά ουγγιά
Τα μακροοικονομικά στοιχεία Κίνας και Ιαπωνίας έστρεψαν τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο
Κέρδη σημείωσε σήμερα Πέμπτη (14/11) ο χρυσός, ανακάμπτοντας από την πτώση που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίασης, μετά τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τις οικονομίες Κίνας και Ιαπωνίας.
Ειδικότερα, η τιμή συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου 2019 ενισχύθηκε 0,56% στα 1.471,55 δολάρια η ουγγιά.
Image
Στον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, σημαντική επιβάδυνση κατέγραψε η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2019, καθώς οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα επηρέασαν για ακόμα ένα τρίμηνο την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2018, έναντι ετήσιας ανόδου 1,3% προηγουμένως, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% έναντι αύξησης 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0,2%.
Οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν οριακή άνοδο σε ετήσια βάση, εν μέσω αυξημένης ζήτησης στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, πριν από την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων στο 10% έναντι 8% προηγουμένως.
Επιβράδυνση κατέγραψε και η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα για τον Οκτώβριο του 2019 σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά +4,7% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018, έναντι ετήσιας πτώσης +5,8% τον προηγούμενο μήνα, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +5,4%.
Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +7,2% σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας ανόδου +7,8% τον Σεπτέμβριο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο +7,8%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία, η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου αυξήθηκε κατά +5,2% σε ετήσια βάση για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, καταγράφοντας επίσης επιβράδυσνη σε σχέση με το +5,4% που είχε σημειωθεί το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Τα παραπάνω στοιχεία δημιούργησαν νέες ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών για την πορεία των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, καθώς οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο συνεχίζονται για μία ακόμα εβδομάδα.
Όπως ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Gao Feng, οι δύο πλευρές «πραγματοποιούν συνομιλίες σχετικά με την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, και η άρση των δασμών αποτελεί μία σημαντική προϋπόθεση ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία».
Ο εκπρόσωπος του κινεζικούς ΥΠΕΞ τόνισε ότι «ο βαθμός ακύρωσης των δασμών πρέπει να αντικατοπτρίζει πλήρως τη σημασία της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας».
«Η Κίνα έχει υπογραμμίσει πολλές φορές ότι ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε με τους επιπρόσθετους δασμούς και θα πρέπει να τελειώσει με την ακύρωση των πρόσθετων δασμών», υπογράμμισε ο κ. Gao.
Ανοδικά κινήθηκαν και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα με τον άργυρο να ενισχύεται 0,51% στα 17 δολ. ανά ουγγιά.
Κέρδη 0,95% για την πλατίνα και 1,65% για το παλλάδιο, τα οποία έκλεισαν στα 883,10 και 1.702,70 δολάρια η ουγγιά αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης