Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φρουζής στην προανακριτική για Novartis: Δεν μετέφερα βαλίτσες στο Μαξίμου - Η Τουλουπάκη πίεζε για τους 10 πολιτικούς

tags :
Φρουζής στην προανακριτική για Novartis: Δεν μετέφερα βαλίτσες στο Μαξίμου -  Η Τουλουπάκη πίεζε για τους 10 πολιτικούς
Συναντήθηκα πολλές φορές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και με τον Τσίπρα πριν το 2015 είπε ο πρώην επικεφαλής της Novartis
Στη συνάντηση που είχε τον Μάιο του 2018 με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναφέρθηκε εκ νέου σήμερα Πέμπτη 14/11 στην κατάθεση του στην προανακριτική για τη Novartis ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας, Κ. Φρουζής, ο οποίος επανέλαβε πως δέχθηκε πιέσεις καταθέσει κατά των 10 πολιτικών προσώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση του ο κ.Φρουζής αφού είπε ότι δημοσίευμα της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου στις 23 Ιουνίου του 2018 επιβεβαιώνει τη συνάντηση που είχε τον Μάιο του 2018 με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, υποστήριξε ότι «η κα Τουλουπάκη δεν ήθελε να ακούσει την αλήθεια αλλά αυτά που η ίδια ήθελε να ακούσει για τους δέκα πολιτικούς».
Αναφερόμενος στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο κ.Φρουζής φέρεται να είπε πως «τον είδα μόνο μια φορά το προαύλιο του υπουργείου» και ότι ήταν παρόντα «καμιά 20αριά άτομα και δεν πρόλαβα ούτε να του μιλήσω» ενώ είπε πως έβλεπε πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης πριν από το 2015.
«Τον κ. Σταθάκη τον συνάντησα τρεις φορές, καθώς και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία.
Πήγα και στην Κουμουνδούρου.
Είδα αρκετές φορές και τον κ. Ξανθό» είπε ο κ.Φρουζής, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τους κ.κ.Δ. Αβραμόπουλο και Ευάγγελο Βενιζέλο.
Για τον Γιώργο Κουτρουμάνη είπε ότι τον είδε όσο ο ίδιος ήταν πρόεδρος του ΣΦΕΕ, τον Γιάννη Στουρνάρα όσο ήταν επικεφαλής του ΙΟΒΕ, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο τον συνάντησε 1-2 φορές, τον Μάριο Σαλμά 4-5 φορές, τον Άδωνι Γεωργιάδη 4-5 φορές όσο ο ίδιος ήταν στον ΣΦΕΕ και πάντα παρουσία μελών του ΣΦΕΕ.
«Τον κ. Σαμαρά τον συνάντησα σε μια μεγάλη και ανοιχτή συνάντηση, παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel όπου είχα κληθεί ως προεδρος του ΣΦΕΕ.
Δίπλα μου καθόταν ο κ. Δασκαλόπουλος ως πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ήμουν μάλιστα και επιθετικός ως προς τη γερμανική αντιπροσωπεία για να πιέσει την κυβέρνηση Σαμαρά να μας πληρώσει.
Η παρέμβαση μου για τα χρέη της φαρμακοβιομηχανίας έπαιξε στον τύπο» είπε ο κ.Φρουζής, επισημαίνοντας ότι είδε τον Παναγιώτη Πικραμμένο μόνο μία φορά σε εκδήλωση.
«Προσωπικά, ποτέ δεν συνάντησα πριβέ τον Αντώνη Σαμαρά.
Δεν μετέφερα ποτέ τίποτα προς αυτόν.
Ούτε τροχήλατη, ούτε ιπτάμενη βαλίτσα», φέρεται να είπε ο κ.Φρουζής, τονίζοντας ότι «στη νομοθεσία ΣΥΡΙΖΑ επιτράπηκε κατόπιν αύξηση της τιμής φαρμάκου».
«Τα πρωτότυπα φάρμακα ήταν ευνοϊκό πλαίσιο επί ΣΥΡΙΖΑ, όχι με Σαμαρά» φέρεται να είπε ο πρώην επικεφαλής της Novartis. πρόσθεσε σύμφωνα με πληροφορίες.
«Τον Νοέμβριο με τον Άδωνι Γεωργιάδη ψηφίστηκε το νομοσχέδιο τιμολόγησης φαρμάκων.
Είχαμε όλοι πρόβλημα με τα εκτός πατέντας φάρμακα.
Το 2013-2014 έγινε μείωση τιμών έως 50%.
Ο ΣΦΕΕ είχε πρόβλημα, γιατί βασιζόταν κυρίως στα εκτός πατέντας φάρμακα.
Ήταν περίοδος πολέμου με την κυβέρνηση.
Δεν ήμασταν ποτέ φιλικοί προς την κυβέρνηση και τον υπουργό» φέρεται να είπε ο κ.Φρουζής, επισημαίνοντας ότι συναντήθηκε και με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου που μείωνε τις τιμές.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και έδωσε συνέντευξη Τύπου» είπε ο πρώην επικεφαλής της Novartis, αρνούμενος κατηγορηματικά ότι έδωσε χρήματα στον Ανδρέα Λυκουρέντζο.
«Δεν έδωσα χρήματα στον Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Ο άνθρωπος δεν πήρε ούτε ευρώ από εμένα.
Εδώ είπαν πως σε 15 ημέρες πρωθυπουργίας έδωσα λεφτά στον κ. Πικραμμένο» είπε ο κ.Φρουζής, υποστηρίζοντας ότι «στο τέλος του 2018 έγιναν δυο περίεργα γεγονότα».
«Με πήραν από τις ΗΠΑ και το FBI.
Ήθελαν να μιλήσουν μαζί μου.
Έγιναν δεύτερα τηλέφωνα.
Ήθελαν ραντεβού εκτός Ελλάδας.
Στη Βιέννη.
Οκτώβριος 2018.
Όταν τους είπα πως είχα απαγόρευση εξόδου μου είπαν πως θα φροντίσουν οι ελληνικές αρχές.
Τους είπα πως δεν θέλω να φύγω από την Ελλάδα.
Μίλησαν με τον δικηγόρο μου, τον κ. Φαράντο.
«Ελάτε Ελλάδα», είπε. Μετά εξαφανίστηκαν» ανέφερε ο κ.Φρουζής.
 
Δεύτερη κατάθεση
 
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που μιλά στην επιτροπή ο κ.Φρουζής, ο οποίος την περασμένη Τρίτη είχε αναφέρει πως είχε δεχθεί πιέσεις από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προκειμένου να κατασκευάσει κατηγορίες εναντίον των 10 πολιτικών προσώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας υποστήριξε στα μέλη της προανακριτικής ότι τον Μάιο του 2018 η Ελένη Τουλουπάκη τον κάλεσε για άτυπη συνάντηση κατά την οποία τον απείλησε πως, αν δεν δώσει συγκεκριμένα στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, τότε θα εξαπολύσει εναντίον του ποινικές διώξεις.
«Συνάντησα την κυρία Τουλουπάκη τον Μάιο του 2018.
Ήθελε να συναντηθούμε άτυπα στην εισαγγελία.
Εκεί μου πρότεινε επίμονα να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας αρκεί να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα.
Μου είπε «δεν εννοώ να μιλήσετε απλά» δηλαδή να μην καταθέσω όσα γνωρίζω αλλά κάτι άλλο» φέρεται να υποστήριξε ο κ. Φρουζής, αναφέροντας ότι δέχθηκε απειλές για να καταστεί «κουκουλοφόρος μάρτυρας».
«Μου είπαν ότι έχουν συντριπτικά στοιχεία εναντίον μου.
Τους απάντησα να τα βγάλουν άμεσα στην επιφάνεια.
Επέμειναν ζητώντας μου να καταθέσω για την υπόθεση των 10 πολιτικών.
Ήταν ένας μοχλός πίεσης» ανέφερε ο κ.Φρουζής.
Πάντως, στις τοποθετήσεις αυτές υπήρξε απάντηση, με δικαστικές πηγές να υποστηρίζουν πως η συνάντηση του κ.Φρουζή με την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη έγινε παρουσία και των δικηγόρων του τον Μάιο του 2018 καθώς και ότι δεν μπορούσε να μπει σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, όπως ο ίδιος είπε στη Βουλή ότι του πρότεινε η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, γιατί ήταν κατηγορούμενος από τον Φεβρουάριο του 2018.
Εν τω μεταξύ, χθες διαβιβάστηκε στη Βουλή η κατάθεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος φέρεται να κατονομάζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως το πρόσωπο που κινούσε τα νήματα και συνέβαλε στο σχεδιασμό των διώξεων των πολιτικών προσώπων ενώ υποστηρίζει ότι ο τρόπος που η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς χειρίστηκε την υπόθεση του «δημιουργεί την αίσθηση ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός» με σκοπό την στοχοποίησή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης