Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με ήπια άνοδο παρά τα νέα υψηλά της Wall Street

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με ήπια άνοδο παρά τα νέα υψηλά της Wall Street
ΑΓΟΡΑ: Νέα υψηλά στη Wall Street και εμείς στην Αθήνα αναρωτιόμαστε γιατί δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 900 μονάδες ο γενικός δείκτης. Μα τις 900 μονάδες; Τι στραβά έχουν συμβεί και δεν μπορούμε να ισιώσουμε; Τι φταίει; Μάλλον την απάντηση την ξέρουμε όλοι ή τουλάχιστον ξέρουμε ποιες μετοχές δεν έχουν αφήσει τόσα χρόνια τους επενδυτές να σηκώσουν κεφάλι.

Καταλαβαίνουμε επίσης γιατί όλο και περισσότεροι επενδυτές από το εσωτερικό ασχολούνται με τις ξένες αγορές και ελάχιστα με την Ελλάδα. Βλέπουμε και τα αποτελέσματα των αδιάφορων αρμόδιων αρχών να προσελκύσουν εταιρείες για το ΧΑ ή να επιβάλουν το νόμο.

Βλέπετε τι γίνεται με υποθέσεις χειραγώγησης στο εξωτερικό. Και εδώ στο Ελλαδιστάν κυκλοφοράνε ελεύθεροι και καθορίζουν το μέλλον μίας εταιρείας της οποία είχαν χειραγωγήσει μέχρι και τα πόμολα. Μην περιμένετε λοιπόν να μας εμπιστευτούν σοβαροί ξένοι. Μια ρηχή αγορά θα είμαστε και θα προσελκύουμε μερικά δυνατά funds που θα την κάνουν ό,τι θέλουν.

ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ: Λίγο πριν το άνοιγμα της αγοράς έγιναν κάποιες μικρές εκποιήσεις μετοχών συνολικής αξίας 30 χιλ. ευρώ σε Coca Cola, Αττικής, ΔΕΗ, Πειραιώς, Aegean, Ιντρακόμ, Alpha Bank, Εθνική, Frigoglass και Eurobank. Ο συνολικός όγκος ήταν 8,1 χιλ. τεμάχια.

ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ: Έβαλαν οι γονείς τις εταιρείες στο χρηματιστήριο για να μοιράσουν την περιουσία τους στα παιδιά τους αλλά που να ξέρουν τι θα γίνει. Μην έχετε αυταπάτες. Οι παλιοί βασικοί μέτοχοι δεν περίμεναν ότι θα συνέβαινε αυτό. Ότι δηλαδή θα «σκοτώνονται» για το ποιος θα έχει τη διοίκηση.

Θα υπέθεσαν ότι αφού μοίρασαν σωστά τις μετοχές όλα καλά. Επίσης μη νομίζετε ότι είναι μόνο αυτές οι εταιρείες που έχουν ακουστεί. Υπάρχουν πολλές ακόμα που υπάρχει φαγωμάρα μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας. Αυτό που θα πρέπει να προβλέψουν όσοι δεν έχουν μοιράσει ακόμα τις μετοχές και τη διοίκηση είναι η διάδοχη κατάσταση.

Να προβλέψουν την οικογενειακή κόντρα και να βάλουν manager ή να κάνουν συμφωνητικό που θα προβλέπει είσοδο manager και αυτοί να είναι απλοί μέτοχοι. Για να μην διαλύσουν και άλλες εταιρείες.

COCA COLA: Χθες 13/11 είδαμε ένα σημαντικό ράλι στη μετοχή που με δεδομένο το γεγονός ότι τα αποτελέσματα που δημοσίευσε ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σενάρια για short covering ακούστηκαν και οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι έχουν βάση, ενώ από την τηλεδιάσκεψη υπήρξαν θετικά στοιχεία που δικαιολογούν την πορεία της μετοχής.

Σημειώνουμε πως η διοίκηση έδωσε μόνο πωλήσεις και όγκο πωλήσεων. Δεν έχουμε εικόνα για την πορεία των EBITDA ή των καθαρών κερδών.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Σήμερα μετά το κλείσιμο τα δικά του αποτελέσματα εννεαμήνου. Σύμφωνα με την Optima Bank οι πωλήσεις αναμένεται να ενισχυθούν κατά 8,4% και στα 265,4 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 34,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων και τόκων στα 26,6 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 3,7%.

MOTOR OIL: Πρόταση για προσωρινό μέρισμα 0,35 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο, το ποίο θα κοπεί 10 Δεκεμβρίου.

LAMDA: Δυνατή προώθηση της μετοχής από αναλυτές και πήρε κάπως τα πάνω της. Είχε πιεστεί αρκετά. Να πούμε βέβαια πως γίνονται υποθέσεις για το που θα γίνει η αύξηση και αυτές γίνονται από τα 7 ευρώ και κάτω. Η μετοχή άνοιξε με καλή άνοδο και σήμερα και στα 7,70 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Ανακοινώνει μέσα στη συνεδρίαση ότι ο «επενδυτής» είναι ο Ιβάν Σαββίδης και μετά το κλείσιμο ανακοινώνει πως ανακαλεί την προηγούμενη απόφαση για κοινή διάσπαση της Πόρτο Καρράς και την τροποποιεί σε μερική διάσπαση. Δεν παρέχει άλλες πληροφορίες η εταιρεία.

Ωστόσο, δημιουργούνται κάποια ερωτήματα όπως τι διαφορά έχει η κοινή διάσπαση με την μερική διάσπαση; Σημαίνει ότι ο βασικός μέτοχος θέλει να κρατήσει κάποια περιουσιακά στοιχεία ή ότι ο επενδυτής δεν τα θέλει όλα; Η στήλη έχει λάβει θέσει από πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες ότι το προτιμότερο θα είναι να πουληθεί όλο μαζί με τις υποχρεώσεις του.

Τώρα αν θα πάρει μέρος και θα κρατήσει η εισηγμένη κάποια, αν θα τα εκμεταλλευτούν μαζί, ή δεν ξέρουμε και εμείς τι άλλο είναι κάτι διαφορετικό το οποίο βέβαια μας μπλέκει λίγο σε ό,τι αφορά την υπόθεση της αποτίμησης. Για να δούμε πως θα αντιδράσουν οι επενδυτές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης