Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε θερμό κλίμα η… ασυνεννοησία Trump – Erdogan – Ο «απροετοίμαστος» Trump εκθείασε τη σχέση Τουρκίας – Κούρδων (!), και η ειρωνεία για τα ΜΜΕ

tags :
Σε θερμό κλίμα η… ασυνεννοησία Trump – Erdogan – Ο «απροετοίμαστος» Trump εκθείασε τη σχέση Τουρκίας – Κούρδων (!), και η ειρωνεία για τα ΜΜΕ
Κανένα από τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών δεν έκλεισε
Μπορεί η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, με τον Τούρκο ομόλογό του Tayip Erdogan να πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν… μηδενικό.
Κανένα από τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών δεν έκλεισε.
Ο ίδιος άλλωστε ο Trump, αν και περιέγραψε τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών ως "θαυμάσια", την ίδια ώρα χαρακτήρισε ως «πολύ σοβαρή πρόκληση» την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία.
Οι δύο ηγέτες δεν εξήγησαν συγκεκριμένα πώς θα ξεπεράσουν τις αυξανόμενες διαφορές που έχουν σε πολλά θέματα, από την εισβολή του Erdogan στη Συρία έναντι των κουρδικών συμμάχων της Αμερικής έως και την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
"Η απόκτηση από την Τουρκία του εξελιγμένου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως το S-400, δημιουργεί μερικές πολύ σοβαρές προκλήσεις για εμάς και μιλάμε συνεχώς για αυτό", ανέφερε ο Trump σε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος από την Άγκυρα δεν είναι συμβατή με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και αποτελεί επίσης απειλή για το μαχητικό F-35 που αναπτύσσει η Lockheed Martin.
Μάλιστα, έχουν εκφραστεί οι ανησυχίες για το γεγονός ότι η Τουρκία, ένα προπύργιο κατά της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Μόσχα εις βάρος της εταιρικής σχέσης της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για να τιμωρήσουν την Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγορεύσει τις πωλήσεις των F-35 στη χώρα και την απέσυραν από ένα πολυεθνικό πρόγραμμα για την παραγωγή του πολεμικού αεροπλάνου.
Την Τετάρτη, λοιπόν, και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι θα εργαστούν για την επίλυση του προβλήματος, χωρίς να λένε πώς.
Μάλιστα, την αμερικανική ασάφεια υιοθέτησε και ο Erdogan αναφέροντας ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τη διαμάχη μόνο μέσω διαλόγου.
«Συμφωνήσαμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στη σχέση μας», είπε.
Παράλληλα ο Trump σε αντίθεση με τη στάση του Κογκρέσου εκθείασε τον Erdogan για την επίθεση της Άγκυρας στη Συρία, χωρίς να αναφερθεί στην «εξαφάνιση» της κουρδικής πολιτοφυλακής, που ήταν ο κύριος εταίρος της Ουάσινγκτον στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
"Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συνεργαστούν για να καταπνίξουν το Ισλαμικό Κράτος και να φέρουν ειρήνη στη Συρία.
Ο πιο αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή για να γίνει αυτό είναι η Τουρκία ", δήλωσε ο Erdogan, ακολουθώντας τα θετικά σχόλια του Trump.
Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε ούτε στο ψήφισμα του Κογκρέσου πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίστηκε η γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων πριν από έναν αιώνα, μια συμβολική αλλά ιστορική ψήφος που καταγγέλθηκε από την Τουρκία.
Σε μια ομιλία του αργότερα, αποκάλεσε το ψήφισμα του Σώματος ως "ντροπή" και "ενάντια στις ιστορικές πραγματικότητες".
Πάντως, τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί νομοθέτες ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στον Λευκό Οίκο, κρίνοντας την "ακατάλληλη".
Την ίδια ώρα, αρκετοί Αμερικανοί αναλυτές έκριναν τον Trump ως τρομερά απροετοίμαστο ή αδιάφορο σε αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία.
Και ξεχώρισαν δύο στιγμές, που υπήρξαν στη φάση των ερωτήσεων και απαντήσεων κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.
Η πρώτη ήταν όταν ο Trump ενθάρρυνε τον Erdogan να καλέσει έναν Τούρκο δημοσιογράφο για μια ερώτηση.
"Θα θέλατε να διαλέξετε κάποιον;"
Ο Erdogan απάντησε στα τουρκικά και ο Trump συνέχισε: "Ένα φιλόξενο πρόσωπο από την Τουρκία, φιλικό.
Μόνο φιλικοί δημοσιογράφοι.
Μας αρέσει να τους βλέπουμε, δεν υπάρχουν πάρα πολλοί γύρω μας", ανέφερε ειρωνικά.
Αλλά στην Τουρκία οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που έχουν απομείνει είναι φιλικοί με τον πρόεδρο Erdogan.
Από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Trump ειρωνεύτηκε επί της ουσίας, επειδή θεωρεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως παραγωγούς "ψεύτικων ειδήσεων".
Επίσης, προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο Trump συζήτησε τη σχέση των ΗΠΑ με τους Κούρδους.
Στη Συρία, οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια συμμάχησαν με τις συριακές κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου εναντίον του ISIS.
Αλλά η απόφαση του Trump να αποχωρήσει από τη βορειοανατολική Συρία τον περασμένο μήνα εγκατέλειψε επί της ουσίας τους Κούρδους στις τουρκικές δυνάμεις.
Την Τετάρτη, όμως, ο Trump είχε διαφορετική άποψη...
«Έχουμε μια σπουδαία σχέση με τους Κούρδους», ανέφερε.
Μάλιστα, δεν δίστασε να αναφέρει ότι η εκεχειρία στη Συρία εφαρμόζεται πολύ καλά, σημειώνοντας πως οι Κούρδοι δείχνουν ικανοποιημένοι.
"Και, παρεμπιπτόντως, νομίζω ότι ο πρόεδρος (Erdogan), μπορεί να έχει κάποιες διαφωνίες με τους Κούρδους, αλλά νομίζω ότι έχει μια καλή σχέση με τους Κούρδους", συνέχισε…
Ο Trump προφανώς δεν «γνώριζε» ότι ο Erdogan θεωρεί την παρουσία των Κούρδων στα σύνορα ως μια υπαρξιακή απειλή, καθώς βλέπει μερικούς από τους συριακούς Κούρδους να διατηρούν δεσμούς με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), μια αντάρτικη ομάδα στην Τουρκία που βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους.
Ο Erdogan θεωρεί βασικά όλους τους Κούρδους της Συρίας τρομοκράτες, ενώ η εισβολή του δημιούργησε μια ανθρωπιστική κρίση καθώς χιλιάδες πολίτες διέφυγαν από τις μάχες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης