Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση τραπεζιτών με Σταϊκούρα και Ζαββό για τον Ηρακλή - Έτοιμο το σχέδιο νόμου

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση τραπεζιτών με Σταϊκούρα και Ζαββό για τον Ηρακλή - Έτοιμο το σχέδιο νόμου
Έτοιμο το σχέδιο νόμου - Αμεση η τελική έγκριση των θεσμών
Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το Σχέδιο Ηρακλής που θα ενσωματώσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, μετά και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα και τελείωσε λίγο πριν τις 18.00 μμ, μεταξύ των διοίκησεων των τράπεζων, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Ζαββό.
Η συνάντηση πραγματοποίηθηκε προκειμένου καταλήξουν στην τελική μορφή του σχεδίου νόμου για τα NPEs των τραπεζών.
Όπως ανέφερε, έγκαιρα, το bankingnews:
Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές από την πλευρά του Υπουργείου, η διαπραγμάτευση για το σχέδιο νόμου ολοκληρώθηκε κατ' ουσία αφού χθες είκοσι και πλέον νομικοί δούλεψαν από την πλευρά του Υπουργείου και από εκείνη των τραπεζών το κείμενο  το οποίο μετά το καλώς έχειν των πλευρών θα οδεύσει για το καλώς έχει των θεσμών.
Στη σημερινή συνάντηση θα μετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι όλων των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, Μεγάλου, Καραβίας, Ψάλτης, Μυλωνάς ενώ από την πλευρά της Ενωσης θα μετέχει ο πρόεδρός της κ. Χατζηνικολάου αλλά και εκπρόσωποι της ΤτΕ.
Αλλαγές θα υπάρξουν στο ως προς το πρώτο σχέδιο σε ότι αφορά το σχετικό άρθρο για  τους servicers.
Συστήνεται η υπηρεσία που θα πραγματοποιεί το monitoring των εργασιών τους προκειμένου οι ανακτήσεις να είναι όσο πιο άμεσες είναι εφικτό.
Oι servicers θα επιλέγονται μεν από τις τράπεζες όμως το Υπσουργείο θα έχει αυξημένο λέγειν στις εργασίες τους  στον έλεγχο των εργασιών αυτών και σε τελική ανάλυση στην αποτελεσματικότητά τους.
Ως προς το θέμα του πως θα διανεμηθούν οι εγγυήσεις φαίνεται πως η κατάληξη είναι ίδια δηλαδή θα ισχύσει το δόγμα first come, first served και εφόσον οι εγγυήσεις δεν επαρκέσουν θα συσταθεί ένας δεύτερος Ηρακλής με νέες εγγυήσεις.
Ως προς το θέμα  της ρευστότητας μολονότι υπάρχουν σκέψεις οι τίτλοι να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο, τούτο φαίνεται παρακινδυνευμένο διότι η αγορά είναι ρηχή και μπορεί να αλλιώσουν τις τιμές κερδοσκοπικές κινήσεις.
Ετσι το πιο πιθανόν είναι να λάβει χώρα private placement ή να καταλήξουν τράπεζες και υπουργείο σε ένα μικτό σύστημα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
Σε ότι αφορά τις εγγυήσεις αυτές για λόγους αρχής και επειδή η Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2018 δεν βρίσκεται πια σε πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας θα λειτουργήσουν με βάση το ελληνικό δίκαιο ενώ καμία αντίρρηση δεν θα φέρει το υπουργείο ως προς το δίκαιο των τίτλων που θα εκδοθούν όπου ενδέχεται να υιοθετηθεί το αγγλικό.
Το νομοσχέδιο θα σταλεί στη συνέχεια για την τελική γνωμοδότηση των θεσμών δηλαδή της DG COmp και της ΕΚΤ.
Μόλις ενσωματώσει τις σχετικές παρατηρήσεις πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή κάτι το οποίο εκτιμάται πως θα λάβει χώρα σε ένα περίπου 10ήμερο από τώρα.
Το σχέδιο Ηρακλής θα επιτρέψει στις τράπεζες την κατ' αρχήν εκκαθάριση των βεβαρυμένων ισολογισμών τους από προβληματικά δάνεια 30 δισ. ευρώ.
Ολες οι τράπεζες έχουν μεταθέσει τις τιτλοποιήσεις τους για την ερχόμενη χρονιά ακόμη και αυτές που είναι έτοιμες προκειμένου να διατηρήσουν στην παρούσα φάση τα κεφάλαιά τους ενόψει τέλους του έτους 2019 και ενόψει των δύσκολων stress tests στα οποία θα υποβληθούν τον Ιούλιο 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης