Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wells Fargo: Γιατί η Ελλάδα θα είναι άτυχη ξανά – Η έναρξη του ανοδικού κύκλου συμπίπτει με την απαρχή του καθοδικού κύκλου διεθνώς

Wells Fargo: Γιατί η Ελλάδα θα είναι άτυχη ξανά – Η έναρξη του ανοδικού κύκλου συμπίπτει με την απαρχή του καθοδικού κύκλου διεθνώς
Κάποια στιγμή – και αυτή η στιγμή δεν θα αργήσει – θα υπάρξει και μεγάλη διόρθωση στις αγορές και ισχυρή μακροχρόνια κόπωση στις οικονομίες διεθνώς και η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί ξανά άτυχη.
Εάν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτα έλεγε ο θυμόσοφος λαός και σίγουρα…αυτό το γνωμικό δεν φαίνεται να ταιριάζει στην Ελλάδα.
Γιατί;

Μέχρι τώρα όλοι σχεδόν εστιάζουν σε μια κοντόφθαλμη προσέγγιση των εξελίξεων, εστιάζουν στην αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα λόγω της νέας κυβέρνησης που είναι είναι υπαρκτό γεγονός.
Όμως φαίνεται η Ελλάδα να πηγαίνει ανάποδα από ότι πηγαίνει ο άλλος κόσμος.
Όταν λοιπόν οι άλλοι θα επιβραδύνονται η Ελλάδα θα προσπαθήσει να παρουσιάσει το δικό της success story το δικό της αναπτυξιακό project και σίγουρα… οι αποδόσεις της Ελλάδος δεν θα είναι αυτές… που πραγματικά θα μπορούσε να επιτύχει σε ένα θετικότερο περιβάλλον, αναφέρει στέλεχος της Wells Fargo στο bankingnews.
Η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ξανακυλήσει στον βούρκο, πλέον αυτό έχει αποτιμηθεί στις τιμές των ομολόγων, οι ξένοι έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Όμως σε μια περίοδο όπου οι μεγάλες οικονομίες θα επιβραδύνουν και οι διεθνείς αγορές θα διορθώνουν η ελληνική οικονομία και αγορά είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να διαφοροποιηθεί.
Π.χ. η Ελλάδα έχει 186 δισεκ. ΑΕΠ και οι αμερικανικές εταιρίες προβαίνουν σε επαναγορές ιδίων μετοχών ύψους 1 τρισεκ. δολαρίων με ένα στόχο να συντηρήσουν τις ήδη υψηλές τιμές στην Wall Street.
Μετά την κρίση των subprime στις ΗΠΑ όπου ήταν η απαρχή της διεθνούς κρίσης χρέους η αμερικανική οικονομία γρήγορα ανέκαμψε και ξεκίνησε ο ανοδικός οικονομικός κύκλος σε οικονομία και αγορά που έχει κρατήσει σχεδόν 11 χρόνια.
Ο δεύτερος μακροβιότερος ανοδικός κύκλος στην ιστορία.
Η Ευρώπη χωρίστηκε σε τρεις ταχύτητες, τον πυρήνα όπως η Γερμανία που ήταν η πλέον ωφελημένη της κρίσης χρέους με εισροές κοντά στα 800 δισεκ. την Νότια Ευρώπη που από το 2014 ξεκίνησε να ανακάμπτει και την Ελλάδα που ασθμαίνοντας έφθασε στο 2018 για να καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία και το 2019 όπου πηγαίνει καλύτερα.
Η διαφορά λοιπόν είναι ότι θεωρητικά η Ελλάδα έχει ένα 10ετή ανοδικό κύκλο μετά την καταστροφή των τελευταίων 9 ετών αλλά πρακτικά υπάρχει ένα πρόβλημα.
Η Ελλάδα ξεκινάει τον δικό της ανοδικό κύκλο την στιγμή που οι ΗΠΑ και η Γερμανία νομοτελειακά θα εισέλθουν στον καθοδικό τους κύκλο.
Μέχρι τώρα αυτό δεν έχει φανεί πιο έντονα λόγω της χειραγώγησης από τις κεντρικές τράπεζες, τις στρεβλωμένες νομισματικές πολιτικές και βεβαίως τον μηχανισμό αντικανονικότητας που ονομάζεται ποσοτική χαλάρωση.
Στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020 θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα τις κερδίσει ο Trump.
Όμως μετά την νέα νίκη Trump θα ξεφουσκώσει όλη αυτή η προσπάθεια ωραιοποίησης που έχει δημιουργήσει ο αμερικανός Πρόεδρος προφανώς γιατί θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος.
Π.χ. μετά τις εκλογές ούτε για τα επιτόκια θα πιέζει όπως τώρα και τον εμπορικό πόλεμο θα έχει διευθετήσει με τον ένα ή άλλο τρόπο.
Το ίδιο ισχύει και στην Γερμανία όπου τα σημάδια κόπωσης είναι περισσότερο εμφανή.
Οι ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη συντηρούν με ωραιοποιήσεις ή με τις κεντρικές τράπεζες μια εικονική πραγματικότητα.
Κάποια στιγμή – και αυτή η στιγμή δεν θα αργήσει – θα υπάρξει και μεγάλη διόρθωση στις αγορές και ισχυρή μακροχρόνια κόπωση στις οικονομίες διεθνώς και η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί ξανά άτυχη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης