Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ενημερωτικό δελτίο 658 σελίδων της Aramco δεν απαντά στην ερώτηση αξίας 2 τρισ. δολαρίων

tags :
Το ενημερωτικό δελτίο 658 σελίδων της Aramco δεν απαντά στην ερώτηση αξίας 2 τρισ. δολαρίων
Παραμένιυν τα μυστήρια σχετικά με την IPO της Saudi Aramco
Ο αριθμός των μετοχών, η τιμή και η ημερομηνία καταχώρησης παραμένουν μυστήριο ακόμα και μετά τη δημοσίευση του πολυαναμενόμενου δελτίου IPO της Saudi Aramco.
Αυτό που λέει το έγγραφο 658 σελίδων είναι ότι η Aramco θα πουλήσει μόνο το 0,5% του συνολικού αριθμού των μετοχών της σε ιδιώτες επενδυτές και ότι η περίοδος της Δημόσιας Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 17 Νοεμβρίου και θα λήξει στις 4 Δεκεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές της Aramco θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Tadawul στις αρχές Δεκεμβρίου.
Τότε επίσης η Aramco θα δημοσιοποιήσει την τιμή ανά μετοχή και τον αριθμό των μετοχών που θα προσφέρει προς πώληση.
Οι επενδυτές, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, πρέπει να έχουν ζητήσει να αγοράσουν μετοχές μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας προχωράει στην προετοιμασία της για τη Δημόσια Προσφορά, μετά από μήνες αβεβαιότητας και αμφιβολίες για το κατά πόσον θα γινόταν τελικά η IPO και σε ποιο διεθνές χρηματιστήριο θα εισαχθεί.
Προς το παρόν, η εισαγωγή της θα γίνει μόνο στο χρηματιστήριο Tadawul, ενώ η εισαγωγή της δε διεθνές χρηματιστήριο σχεδιάζεται για μερικά χρόνια αργότερα, σύμφωνα με σχόλια των υπαλλήλων του Ριάντ.
Το 0,5 τοις εκατό Aramco θα προσφέρει στις αρχές Δεκεμβρίου σύμφωνα με το πρόγραμμά της είναι ένα μικρό μέρος του 5% των μετοχών που σχεδιάζει να πουλήσει, που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών θα στοχεύουν τους θεσμικούς επενδυτές.
Σε ένα σημείο, συζητήθηκε ακόμη και ο διπλασιασμός του ποσοστού αυτού στο 10%, πιθανώς με βάση τις αμφιβολίες για την αποτίμηση αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας που στοχεύει ο Πρίγκιπας Mohammed bin Salman.
Οι υπολογισμοί της αξίας της Aramco από διάφορες τράπεζες διαφέρουν σε αρκετά μεγάλη κλίμακα μεταξύ 1,2 τρισεκατομμυρίων και 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τον περασμένο μήνα, η Aramco ανακοίνωσε κέρδη 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους εννέα μήνες του 2019.
Στην ίδια δήλωση, η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να διανείμει 75 δισ. Δολάρια μερίσματα το επόμενο έτος.
    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης