Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς νέες εκλογές οδεύει η Βολιβία, 7 νεκροί από τις ταραχές - Μεταβατική πρόεδρος η Anez, πραξικόπημα καταγγέλλει ο Morales

Προς νέες εκλογές οδεύει η Βολιβία, 7 νεκροί από τις ταραχές - Μεταβατική πρόεδρος η Anez, πραξικόπημα καταγγέλλει ο Morales
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας χαρακτήρισε νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας, με μεταβατικό ρόλο, παρά το γεγονός ότι δεν επικυρώθηκε από τα δύο σώματα της εθνοσυνέλευσης
Προς τη διεξαγωγή νέων εκλογών οδεύει η Βολιβία με την  κ Jeanine Anez, εντροδεξιά πολιτικό και δικηγόρο, ως χθες δεύτερη αντιπρόεδρο της Γερουσίας της Βολιβίας, να αυτοανακηρύσσεται μεταβατική πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα, ο παραιτηθείς πρόεδρος Evo Morales, ο οποίος έφτασε στο Μεξικό, καταγγέλλει πραξικόπημα, αναφερόμενος στην ανάληψη της προεδρίας από τη  Jeanine Anez.
«Έγινε το πιο επιτήδειο και πιο επιζήμιο πραξικόπημα στην ιστορία της Βολιβίας.
Μια γερουσιάστρια της δεξιάς των πραξικοπηματιών αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος της Γερουσίας, κατόπιν μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, χωρίς να υπάρχει απαρτία στο κοινοβούλιο, πλαισιωμένη από μια ομάδα συνεργών της, με την υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας που καταστέλλουν τον λαό» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Morales, ο οποίος βρίσκεται στο Μεξικό με πολιτικό άσυλο και διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τον πολιτικό του αγώνα.
Πάντως, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας χαρακτήρισε νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας της χώρας, με μεταβατικό ρόλο, παρά το γεγονός ότι δεν επικυρώθηκε από τα δύο σώματα της εθνοσυνέλευσης της χώρας, καθώς δεν υπήρξε απαρτία.
Η Anez αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Γερουσίας και της Βουλής που συγκλήθηκε για να επισημοποιηθεί η παραίτηση του Morales από την προεδρία.
Ο Morales έφθασε χθες Τρίτη στο Μεξικό — που του προσέφερε πολιτικό άσυλο — με μεγάλη καθυστέρηση, έπειτα από ένα ταξίδι που έγινε πιο περίπλοκο εξαιτίας της άρνησης του Περού να επιτρέψει στο μεξικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που τον μετέφερε να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό.
Μετά την άφιξή του, διαβεβαίωσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται», δύο ημέρες μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση με φόντο τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων και ταραχών με νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, καθώς η αντιπολίτευση απέρριψε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου καταγγέλλοντας ότι αποτελούσε προϊόν νοθείας.

Επτά νεκροί ο τραγικός απολογισμός των ταραχών

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τέσσερις από σφαίρες, στα μετεκλογικά επεισόδια στη Βολιβία, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη [το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας] ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λα Πας (δυτικά), δύο στη Σάντα Κρους (ανατολικά) και τρεις σε συγκρούσεις στην Κοτσαμπάμπα (κεντρικά), διευκρίνισε εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι διενεργούνται έρευνες για καθεμία από τις υποθέσεις αυτές.
Ο προηγούμενος απολογισμός των βίαιων επεισοδίων τα οποία ξέσπασαν αμέσως μετά τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, που κέρδισε ο Μοράλες — αποτέλεσμα που δεν αποδέχθηκε η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας ότι ήταν προϊόν νοθείας — έκανε λόγο για τρεις νεκρούς.

ΗΠΑ: Θετικό βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης η αποχώρηση Morales

Θετικό βήμα χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ την αποχώρηση του Evo Morales από τη Βολιβία προκειμένου να επέλθει ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις και τα επεισόδια που έχουν αφήσει πίσω τους επτά νεκρούς.
«Η αποχώρηση του Morales είναι πράγματι θετικό βήμα για να αρχίσει να ηρεμεί η κατάσταση στη Βολιβία.
Το Μεξικό ειδοποίησε τις ΗΠΑ για την πρόθεσή του να προσφέρει άσυλο στον Morales και του προτείναμε να προσφέρουμε υλικοτεχνική υποστήριξη εάν χρειαζόταν» ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ εκδίδουν ταξιδιωτική οδηγία, αποσύρουν τις οικογένειες του διπλωματικού προσωπικού

Τα μέλη των οικογενειών υπαλλήλων της κυβέρνησης των ΗΠΑ που υπηρετούν στην επικράτεια της Βολιβίας δόθηκε εντολή να επαναπατριστούν εξαιτίας της αναταραχής στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε το State Department.
Ταυτόχρονα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε οδηγία προς τους Αμερικανούς, προειδοποιώντας τους εναντίον των ταξιδιών στη Βολιβία και τονίζοντας πως έχει περιορισμένες δυνατότητες να τους προσφέρει προξενική συνδρομή ή άλλη βοήθεια εάν τη χρειαστούν.

Αργεντινή: Επίθεση Fernandez στις ΗΠΑ

Τη στάση των ΗΠΑ στην πολιτική κρίση στη Βολιβία, επέκρινε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής, Alberto Fernandez.
Ο κεντροαριστερός περονιστής pr;oedrow, επέκρινε και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), που αποφάνθηκε έπειτα από έλεγχο της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου στη Βολιβία ότι το αποτέλεσμα έπρεπε να ακυρωθεί λόγω «παρατυπιών».
«Κατά την άποψή μου, οι ΗΠΑ έχουν πάει πίσω δεκαετίες. Έχουν επιστρέψει στην άσχημη εποχή της δεκαετίας του 1970», δήλωσε ο Fernandez,  κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο της Αργεντινής, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον διαδραματίζει ρόλο εγγυητή σε «στρατιωτικές επεμβάσεις» εναντίον «δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων».
«ανεπαρκή» και το πόρισμά του πολιτικά κατευθυνόμενο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio 10.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης