Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχωρούν οι ασιατικές αγορές εν μέσω ανησυχιών για το εμπόριο - Στο -0,85% και τις 23.319,87 μονάδες ο Nikkei

tags :
Υποχωρούν οι ασιατικές αγορές εν μέσω ανησυχιών για το εμπόριο - Στο -0,85% και τις 23.319,87 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,02% στις 26.517,50 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (13/11) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι θα επιβάλλει νέους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,85% στις 23.319,87 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Fast Retailing και Inpex υποχώρησαν κατά -1,83% και -1,51% αντίστοιχα, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,81% και τις 6.698,40 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,86% στις 2.122,45 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,46% και τις 11.467,83 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -2,02% στις 26.517,50 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,33% στις 2.905,24 μονάδες.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας τους στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σύντομα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε «σημαντική» αύξηση των δασμών εάν δεν υπάρξει συμφωνία.
«Τα σχόλια του Trump αποτελούν μία υπενθύμιση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δύο πλευρές», ανέφερε η αναλύτρια της IG, Jingyi Pan, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «οι επενδυτές τα εξέλαβαν ως δηλώσεις θέσεις, γεγονός που περιόρισε τον αντίκτυπό τους».
Τα παραπάνω σχόλαι δεν είχαν αρνητική επίδραση στις αγορές της Wall Street, οι οποίες έκλεισαν με ήπια κέρδη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, παραμένοντας σε μία ανοδική τάση κατά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
Αργότερα εντός της ημέρας οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ενώπιον του Κογκρέσου, αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για την πορεία που θα ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τις τιμές παραγωγού για τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε σημαντική άνοδος σε μηνιαία βάση, με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται οριακά κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι ιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά +1,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν και είχαν παραμείνει αμετάβλητες, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι τιμές παραγωγού θα αυξηθούν κατά +1,2%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές παραγωγού της Ιαπωνίας υποχώρησαν κατά -0,4% έναντι ετήσιας πτώσης -1,1% τον Σεπτέμβριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -0,3%.
Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τόσο τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, όσο και τα στοιχεία για τα αποθέματα αμερικανικού αργού.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -0,52% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 61,74 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόαλιο Δεκεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,44% στα 56,55 δολ. ανά βαρέλι.
Σημειώνεται ότι αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για τα αποθέματα αργού της προηγούμενης εβδομάδας, με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας να δημοσιεύονται μία μέρα μετά.
Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προχώρησε σε νέα αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τη ζήτηση πετρελαίου κατά τα επόμενα 20 χρόνια, προβλέποντας ότι η ετήσια αύξηση της ζήτησης θα διαμορρφωθεί στα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2025, καταγράφοντας επιβράδυνση στα 100 χιλ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2040.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης