Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB

tags :
Νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ και η κατασκευή του εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι του 2021
Επιθεώρηση της πορείας του έργου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπόικο Μπορίσοφ και δήλωσε ότι ο αγωγός θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, εξασφαλίζοντας στη Βουλγαρία ανεξαρτησία όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία που σήμερα εξαρτάται πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, με την ολοκλήρωση του IGB θα μπορεί να προμηθευτεί υγροποιημένο αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Κύπρο, την Αίγυπτο αλλά και αέριο αγωγού από το Αζερμπαϊτζάν.
Με τον αγωγό που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα, η Βουλγαρία θα παραλαμβάνει αζέρικο αέριο από τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP), καθώς και LNG από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία έχει συμβόλαιο αγοράς 1 δις. κ.μ. ετησίως αζερικού φυσικού αερίου.
Μάλιστα εκτιμάται ότι η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των αναγκών της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπορίσοφ, κατά την επίσκεψη του στο εργοτάξιο του αγωγού σημείωσε: «Πάντα λέγαμε ότι η Βουλγαρία και η Ελλάδα πρέπει να μοιράζονται τους πόρους τους, η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη και η Βουλγαρία θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί το Αιγαίο».
Δήλωσε επίσης ότι ο IGB είναι το κλειδί για τη διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ότι η Βουλγαρία έλαβε δάνειο με τραπεζική εγγύηση και συνεισφέρει 500 εκατομμύρια λέβα (250 εκατομμύρια ευρώ) για την κατασκευή του αγωγού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δύο ελληνικές εταιρείες κέρδισαν τις συμβάσεις παροχής και κατασκευής των σωληνώσεων και συγκεκριμένα η Άβαξ και η Σωληνουργεία Κορίνθου, ενώ στο έργο θα μετάσχει και η βουλγαρική TIBEI.
Τη λειτουργία του αγωγού θα αναλάβει η ελληνοβουλγαρική κοινοπραξία ICGB, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ. Ο αγωγός εκτιμάται πως θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία πριν τα τέλη του 2021.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης