Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη συνάντηση Trump - Erdogan στο Λευκό Οίκο, στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας – Στο επίκεντρο η τουρκική εισβολή στη Συρία και οι ρωσικοί S - 400

Κρίσιμη συνάντηση Trump - Erdogan στο Λευκό Οίκο, στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας – Στο επίκεντρο η τουρκική εισβολή στη Συρία και οι ρωσικοί S - 400
Σε μια νέα εποχή για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ποντάρει ο Τούρκος πρόεδρος
(upd) Ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση θα έχουν σήμερα Τετάρτη 13/11 το απόγευμα στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump με τον Τούρκο ομόλογο του Rejep Tayip Erdogan σε μια χρονική στιγμή που οι σχέσεις των δύο κρατών βρίσκονται στο ναδίρ.
Η συνάντηση Trump – Erdogan αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς θα σηματοδοτήσει αφενός το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία - σημειώνεται πως ο Trump έχει απειλήσει την Άγκυρα με οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που "ξεφύγει" η επιχείρηση πέραν των συμφωνηθέντων - και αφετέρου για το εάν οι ΗΠΑ έχουν πράγματι λόγο και ρόλο στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, όπου φαίνεται πως το «πάνω χέρι» έχει η Ρωσία μετά και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και αρκετές δεκαετίες ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις θα είχαν καταρρεύσει, εάν δεν ήταν τόσο καλές οι προσωπικές σχέσεις των δύο προέδρων.
Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρηση του για την Ουάσινγκτον, ο Erdogan είπε πως στο επίκεντρο των συνομιλιών του θα βρεθεί η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία καθώς και η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Fetullah Gulen, ενώ υποστήριξε πως ανάμεσα στα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, θέματα ασφάλειας κοινού ενδιαφέροντος, η στρατιωτική και αμυντική συνεργασία, καθώς και οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. 
«Παρά τα σύννεφα στις σχέσεις μας, συμφωνούμε στην ανάγκη να λύσουμε τα προβλήματα μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.
Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή για τα θέματα ασφαλείας και των δύο χωρών» είπε ο Erdogan.
Σε κάθε περίπτωση, ανάμεσα στα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν, θα είναι και η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες τριβές μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρα ενώ ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει να θέσει και το ζήτημα των κυρώσεων κατά της τουρκικής τράπεζας Halkbank.
Οι ΗΠΑ θέλουν η Τουρκία να εγκαταλείψει τα σχέδια της για τους ρωσικούς S - 400, αν και ο Erdogan έχει πει δημοσίως αρκετές φορές πως το θέμα έχει κλείσει
Ενόψει πάντως της συνάντησης Trump – Erdogan, η Ουάσινγκτον έσπευσε να διαμηνύσει πως δεν έχει καμία πρόθεση να τερματίσει τη συμμαχία της με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), της οποίας βασική συνιστώσα είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να τερματίσουμε τη συνεργασία αυτή» ανέφερε Αμερικάνος αξιωματούχος.
Σημειώνεται πως η τελευταία επίσκεψη του Erdogan στην Ουάσινγκτον ήταν το 2017.

Σε κρίση οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα εξαιτίας κυρίως της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S - 400 αλλά και της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία.
Η Τουρκία απέρριψε τις απειλές των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων εναντίον της αφού της παραδόθηκαν οι πρώτες παρτίδες των ρωσικών πυραύλων S-400 τον Ιούλιο ενώ οι ΗΠΑ απέσυραν την Τουρκία από το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, χωρίς όμως να της έχουν επιβάλλει κυρώσεις, όπως απειλούσαν.
Η οργή στις ΗΠΑ εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία και την επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι ήταν οι βασικοί σύμμαχοι των Αμερικάνων στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε πακέτο μέτρων για να τιμωρήσει την Τουρκία για την επιχείρησή της στη Συρία, την ώρα που σημαντικά στελέχη της Γερουσίας, έχουν δεσμευθεί να δώσουν το πράσινο φως στο πακέτο αυτό, αν κινδυνεύσουν οι Κούρδοι.
Πρόσφατα άλλωστε η Βουλή ψήφισε υπέρ μιας μη δεσμευτικής απόφασης για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, κίνηση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

Deutsche Welle: Erdogan - Trump, μια δύσκολη σχέση

Στη σημερινή συνάντηση Erdogan - Trump αναφέρεται και η Deutsche Welle, η οποία υποστηρίζει πως αυτή συμπίπτει με μια κρίσιμη καμπή στο συριακό μέτωπο, ενώ οι σχέσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων βρίσκονται στο ναδίρ.
«Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ με στόχο την πολυσυζητημένη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του αναμένεται να επισκιαστεί από δύο βασικά θέματα: την εμπλοκή της Τουρκίας στο συριακό και την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.
Η τελευταία φορά που ο Erdogan επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο ήταν το 2017.
Τότε οι σωματοφύλακές του είχαν επιτεθεί σε Κούρδους που διαδήλωναν ειρηνικά κατά του Τούρκου προέδρου.
Το περιστατικό αυτό είχε θορυβήσει έντονα την Ουάσιγκτον και είχε θεωρηθεί ότι δίνει το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθούσε ο Erdogan τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.
Στη σημερινή επίσκεψη ο Ερντογάν αναμένεται να επιχειρήσει να δείξει στις ΗΠΑ και τον κόσμο ότι, παρά τις αυταρχικές μεθόδους του, δεν είναι ένας παρίας της διεθνούς πολιτικής» αναφέρει μιλώντας στη DW ο M.Hoffman, ειδικός σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης Center for American Progress.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι σχέσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων βρίσκονται
στο ναδίρ, μιας και η μια κρίση στις διμερείς σχέσεις διαδέχεται την άλλη.
To πιο πρόσφατο "χτύπημα" ήρθε με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, που ελέγχεται από Κούρδους.
Οι Κούρδοι είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ταυτόχρονα η προσέγγιση του Erdogan με τον Ρώσο πρόεδρο Putin με στόχο την αντιμετώπιση των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG όξυνε κι άλλο την κατάσταση.
Σε αυτά προστίθεται η έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον κάτι τέτοιο αντίκειται στις αρχές του ΝΑΤΟ, ενώ η κίνηση αυτή αποκλείει αμέσως την Τουρκία από την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 -όπως συζητούνταν.
Στο μεταξύ το αμερικανικό Κονγκρέσο διάκειται σαφώς αρνητικά προς τον Erdogan μετά την στρατιωτική εισβολή στη Συρία και την αγορά των S-400, με αποτέλεσμα ο Τούρκος πρόεδρος να ποντάρει πλέον μόνο στην προσωπική του σχέση με τον απρόβλεπτο Trump.
Το Κογκρέσο ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις στον Trump να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, ενώ ειδικότερα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία – εκκρεμεί ακόμη βέβαια η ψήφος της Γερουσίας.
Επιπλέον η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσα σε όλα αυτά, αναγνώρισε με μη δεσμευτικό ψήφισμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά τον Α‘ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που εξόργισε την Άγκυρα.
Αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν ότι ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα επιφέρει αποτελέσματα και εκτιμούν ότι αυτό το μήνυμα θα πρέπει να περάσει και στη σημερινή συνάντηση.
Όπως επισημαίνει η DW, οι διαφορές που χωρίζουν τη δεδομένη στιγμή τις ΗΠΑ από την Τουρκία ξεπερνούν το συριακό μέτωπο και τους ρωσικούς S-400.
Η Toυρκία συνεχίζει την αμφιλεγόμενη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ έντονη είναι η ανησυχία και στις ΗΠΑ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Εν μέσω όλων αυτών η Τουρκία βοήθησε επιπλέον τη Βενεζουέλα να ξεπλύνει μαύρο χρήμα ενώ οι φιλικές σχέσεις της Άγκυρας με την Τεχεράνη προσθέτουν κι άλλους λόγους ανησυχίας για το μέλλον των διμερών σχέσεων.
Από την άλλη πλευρά ένα άλλο θέμα που βρίσκεται στην κορυφή της τουρκικής ατζέντας είναι η έκδοση του ιεροκήρυκα F. Gullen, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπαίτιο για την υποκίνηση της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης