Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως θα αντιμετωπίσουν τις εταιρίες πληρωμών οι ελληνικές τράπεζες... και το ευρωπαικό σύστημα πληρωμών

tags :
Πως θα αντιμετωπίσουν τις εταιρίες πληρωμών οι ελληνικές τράπεζες... και το ευρωπαικό σύστημα πληρωμών
Είκοσι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών
Είκοσι Ευρωπαϊκές τράπεζες εργάζονται για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών.
H ανάγκη για τη δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος προκύπτει από τις υψηλές προμήθειες των υπαρχόντων συστημάτων πληρωμών που αναγκάζουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες συνεργάζονται μαζί τους είτε να αποσπούν υψηλές προμήθειες από τους πελάτες τους είτε να χρεώνουν υψηλά επιτόκια.
Αλλωστε τα συστήματα πληρωμών που υπάρχουν δεν είναι κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να το προσφέρει ένα διευρυμένο τραπεζικό δίκτυο το οποίο αναζητά πόρους και πάτημα σε έναν σκληρό ανταγωνισμό.
Το πρόσφατο παράδειγμα στην Ελλάδα που τελικώς οδήγησε και στην παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού φαίνεται να αποτελεί ένα πολύ κατανοητό μηχανικό ανάλογο για το τι συμβαίνει διεθνώς.
Είκοσι ευρωπαϊκές λοιπόν τράπεζες συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών, σε μία απόπειρα έμπρακτης αμφισβήτησης της κυριαρχίας των εταιρειών Visa, Mastercard και τεχνολογίας όπως το Google και το PayPal, επιβεβαιωμένες στις πηγές της AFP που εμπλέκονται σε αυτό το έργο.
Η πρωτοβουλία πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (PEPSI) θα χειρίζεται όλες τις μορφές των συναλλαγών χωρίς μετρητά, ανέφεραν οι πηγές και κατέγραψαν κάποια διεθνή έντυπα με γαλλική ταυτότητα..
Μια γαλλική τραπεζική πηγή κοντά στο θέμα είπε ότι η ιδέα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πιέζει για ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους Ευρωπαίους να μεταφέρουν χρήματα ο ένας στον άλλο αμέσως.
Η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η ΕΚΤ «ανησυχεί για την κυριαρχία των πληρωμών και εξήγησε ότι θα εκτιμούσε αν εξετάζαμε το ζήτημα», προσθέτοντας ότι ήταν κυρίως μια «πολιτική και όχι μια τεχνική πρωτοβουλία».
Ολα αυτά σημαίνουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι ξένη από μια τέτοια ιδέα αφού προτιμάει πληρωμές μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων με διαφάνεια παρά μέσω άλλων οδών.
Εκτός από τις αμερικανικές εταιρείες καρτών, οι Ευρωπαίοι αναζητούν επίσης μια εναλλακτική λύση για τους αμερικανικούς και κινέζους τεχνολογικούς γίγαντες όπως το Google και η Alipay.
Κανένας από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους που έρχονται σε επαφή με την AFP δεν θα μιλήσει ανοιχτά για το έργο. Ωστόσο, σύμφωνα με διάφορες πηγές, στην πρωτοβουλία συμμετέχουν μόνο τράπεζες από χώρες της ευρωζώνης (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ισπανία), συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου μέρους των γαλλικών τραπεζών και της Deutsche Bank στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα πολλά χρόνια τώρα υπάρχουν αμέτρητες συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο χρεώνουν οι τράπεζες τις κάρτες. Κανείς δεν αναρρωτιέται πόσες προμήθειες χρεώνουν οι ίδιες οι κάρτες και ποιους κινδύνους αυτές κοστολογούν.
Η συγκεκριμένη εικόνα και το δεδομένο πως οι εταιρίες πληρωμών εισέρχονται όλο και πιο εντατικά στο τραπεζικό σύστημα μοιραία οδηγεί τα βήματα των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών να αμυνθούν.
Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει και περιφερειακές τράπεζες όπως οι Ελληνικές να εισέλθουν συνεργαζόμενες σε μια τέτοια εξέλιξη.
Ιδιαίτερη σημασία έχει για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας ώστε να βοηθηθούν αισθητά στην παρακολούθηση παρόμοιων εξελίξεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης