Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

M&G Capital: Η ΕΚΤ θα αλλάξει πεδίο δράσης... δεν θα βρίσκει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά - Αναγκαστικά θα αγοράζει πρωτογενώς

tags :
M&G Capital: Η ΕΚΤ θα αλλάξει πεδίο δράσης... δεν θα βρίσκει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά - Αναγκαστικά θα αγοράζει πρωτογενώς
Το 2019 ήταν ένα έτος προόδου των εταιρικών προμηθειών, κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους χρηματοδότησης στην Ευρώπη
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να άρχισε μόλις το νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE), αλλά τα προβλήματα ήδη έχουν εμφανιστεί.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της M&G Capital, αν και το νέο QE αναμφισβήτητα θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πίστωση, μεγάλο μέρος των επιπτώσεων είναι ήδη εμφανές στη δευτερογενή αγορά.
Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένα σημαντικό μέρος των πυρομαχικών της ΕΚΤ είναι πιθανό να αναπτυχθεί στην πρωτογενή αγορά.
Σύμφωνα με την M&G Capital, μπορεί οι αγορές της ΕΚΤ να είναι σαφώς υποστηρικτικές για τα εταιρικά ομόλογα, αλλά πόσο σημαντικές είναι για να αλλάξουν τους όρους της αγοράς;
Και αυτό διότι αυτή τη φορά, η ΕΚΤ αγοράζει από μια πολύ χαμηλότερη βάση.
Με βάση την ανάλυση κατά τύπο επενδυτή για την πρόσφατη έκδοση της Daimler (A-rated by Fitch) για παράδειγμα, εκτιμάται ότι περίπου 535 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ αγοράστηκαν από την ΕΚΤ.
Η Shell εξέδωσε επίσης 4 δισ. ευρώ στις 4 Νοεμβρίου, η τιμή της οποίας ήταν σύμφωνη με την υφιστάμενη δευτερεύουσα καμπύλη.

Υπολογίζεται ότι η συμμετοχή της ΕΚΤ ήταν περίπου 25% αυτής της συμφωνίας - επιπλέον 750 εκατ. ευρώ.
Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να αγοράζει ένα τόσο σημαντικό ποσοστό εκδόσεων, θα δούμε πιθανώς τους επενδυτές να τιμολογούνται από τη νέα έκδοση.
Αυτή η πρωτογενής συμμετοχή θα είναι πολύ σημαντική και αυτή που οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν για ορισμένους παραγωγικούς εκδότες.
Σύμφωνα με την M&G Capital το 12μηνο που λήγει σε δύο μήνες, ήταν ένα έτος προόδου των εταιρικών προμηθειών, κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους χρηματοδότησης στην Ευρώπη.
Ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του είδους ήταν αμερικανοί εκδότες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης του ευρώ.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τη συνολική ανώτερη εταιρική προσφορά για τους τελευταίους τρεις μήνες σε όλες τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

Η πρακτική και η ταχύτητα της αγοράς της ΕΚΤ θα αποτελέσουν ένα υποστηρικτικό παράγοντα για τα spreads το Νοέμβριο, αλλά, κατά τη εκτίμηση της M&G Capital αυτό θα είναι σχετικά μικρό σε απόλυτες τιμές.
Οι αγορές της ΕΚΤ αναμένεται να αυξηθούν το 2020.
Αυτό το τεχνικό tailwind θα αυξήσει την ισχύ του QE και αναμφισβήτητα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα spreads.
Ως εκ τούτου, το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της επανεκκίνησης από την ΕΚΤ του QE θα είναι η διατήρηση των φαινομενικά ήδη υγειών ταμειακών υπολοίπων των επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης