Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ιταλικές τράπεζες έδειξαν το... δρόμο για κέρδη εν μέσω αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ - Πως επωφελήθηκαν από το αρμπιτράζ επιτοκίων

tags :
Οι ιταλικές τράπεζες έδειξαν το... δρόμο για κέρδη εν μέσω αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ - Πως επωφελήθηκαν από το αρμπιτράζ επιτοκίων
Το σύστημα tiering καταθέσεων παρέχει στις τράπεζες απαλλαγή για τις μεγάλες καταθέσεις έως και έξι φορές την αξία των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών τους στην κεντρική τράπεζα
Οι ιταλικές τράπεζες έσπευσαν να δανειστούν περισσότερα για να επωφεληθούν από την αλλαγή στην πολιτική επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.
Το ποσό που δανείζονται οι ιταλικές τράπεζες από τράπεζες αλλού στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί, όπως και το ποσό που έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία - μια διαδικασία που έχει αρχίσει να αποφέρει κέρδη στις τράπεζες από τη διαφορά επιτοκίων.
Το χρηματικό ποσό που κατέχουν οι ιταλικές τράπεζες σε τρεχούμενους λογαριασμούς στην ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 37 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Banca d'Italia.
Ταυτόχρονα, οι καθαρές διατραπεζικές υποχρεώσεις της Ιταλίας στην ευρωζώνη - που μετρήθηκαν από το λεγόμενο σύστημα Target2 της ΕΚΤ για τον διακανονισμό των διασυνοριακών ροών - μειώθηκαν κατά 48 δισ. ευρώ.
Μια χώρα με έλλειμμα στο σύστημα Target2 πληρώνει περισσότερο σε άλλες χώρες της ευρωζώνης μέσω του τραπεζικού συστήματος από ό, τι λαμβάνει.
Η μείωση όμως των καθαρών υποχρεώσεων της Ιταλίας αντικατοπτρίζει μια εισροή χρημάτων.
Οι μετατοπίσεις υποδεικνύουν ότι οι ιταλικές τράπεζες επωφελούνται από το αρμπιτράζ που προσφέρει η πρόσφατη αλλαγή στα επιτόκια της ΕΚΤ.
Ενώ όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης επωφελούνται από αυτό το λεγόμενο σύστημα κλιμακωτών διαβαθμίσεων, καλύπτουν μόνο τις περισσότερες από τις υφιστάμενες καταθέσεις τους στην κεντρική τράπεζα.
Ωστόσο, οι ιταλικές τράπεζες είχαν αρκετό χώρο για να αυξήσουν τις καταθέσεις των κεντρικών τραπεζών τους κατά 35 δισ. ευρώ και εξακολουθούν να καλύπτονται από την απαλλαγή του συστήματος tiering.
Τα τελευταία στοιχεία του Target2 δείχνουν ότι οι ιταλικές τράπεζες έχουν δανειστεί με αρνητικά επιτόκια από τράπεζες αλλού στην ευρωζώνη και κατέθεσαν τα μετρητά στην κεντρική τράπεζα δωρεάν, εξασφαλίζοντας κέρδος στη διαφορά.
Το σύστημα tiering καταθέσεων παρέχει στις τράπεζες απαλλαγή για τις μεγάλες καταθέσεις έως και έξι φορές την αξία των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών τους στην κεντρική τράπεζα.
Η απαλλαγή εισήχθη για να μειώσει την επιβάρυνση των τραπεζών από τα αρνητικά επιτόκια, γεγονός που τους έκανε να καταβάλουν στην ΕΚΤ 7,2 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης