Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Alibaba ετοιμάζεται να αλώσει και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κογκ – Προσβλέπει σε έσοδα 15 δισ. δολ.

Η Alibaba ετοιμάζεται να αλώσει και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κογκ – Προσβλέπει σε έσοδα 15 δισ. δολ.
Η είσοδος της Alibaba στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ θα είναι η μεγαλύτερη δευτερεύουσα διασυνοριακή εγγραφή όλων των εποχών - Η αρχική δημόσια προσφορά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2014, ύψους 25 δισ. δολαρίων, είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ως σήμερα
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φαίνεται να σπαέι ο κινέζικος κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, ο οποίος φέρεται να υπέβαλε αίτηση στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Χονγκ Κονγκ για είσοδο στο χρηματιστήριο εντός του Νοεμβρίου με την ελπίδα να συγκεντρώσει έως και 15 δισ. δολάρια στη δευτερεύουσα δημόσια εγγραφή του.
Η εταιρεία - γίγαντας αξίας 480 δισ. δολαρίων, αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της στο ταμπλό του χρηματιστηρίου στις 25 Νοεμβρίου, αν και προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιώσει το χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο πρακτορείο Reuters, θα είναι η μεγαλύτερη δευτερεύουσα διασυνοριακή εγγραφή όλων των εποχών.
Η αρχική δημόσια προσφορά της Alibaba στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2014, ύψους 25 δισ. δολαρίων, είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση της Alibaba ενδεχομένως να αποτελεί μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις που έχει επιφέρει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας, ο οποίος έχει πλήξει την κινεζική οικονομία και την οδήγησε να σημειώσει τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων περίπου 30 ετών.
Η Alibaba προγραμματίζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εδώ και μήνες, αλλά τον Αύγουστο αποφάσισε να την αναβάλει για αργότερα, εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής στο ασιατικό οικονομικό κέντρο.
Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα η οικονομία του Χονγκ Κονγκ να συρρικνωθεί για δύο διαδοχικά τρίμηνα, με το ΑΕΠ να καταγράφει πτώση 3,2% στο τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο.
Οι εταιρείες λιανικού εμπορίου ήταν μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί περισσότερο, ωστόσο η Alibaba αποτελεί εξαίρεση καθώς ανακοίνωσε αύξηση εσόδων της τάξης του 40% το δεύτερο τρίμηνο, αγγίζοντας τα 17 δισ. δολάρια.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Σήμερα, 11 Νοεμβρίου, Ημέρα των Εργένηδων ή κινεζική Black Friday, μεσούσης της ημέρας η Alibaba, κατέγραψε πωλήσεις πάνω από $30 δισ.!
Το μέγεθος των πωλήσεων αντιστοιχεί σε περισσότερο από 80% των πωλήσεων της αμερικανικής ανταγωνιστικής Amazon.com το τελευταίο τρίμηνο.
Όπως αναφέρει το Reuters, με αυτά τα έσοδα μπαίνει σε πορεία για ρεκόρ στην 11χρονη ιστορίας της, ενώ δοθείσης αυτής της εκπληκτικής πορείας του γίγαντα του λιανεμπορίου, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η είσοδός της στο χρηματιστήριο, εφόσον γίνει αποδεκτή, θα δώσει ώθηση και στην οικονομία του Χονγκ Κονγκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης