Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βολιβία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις παρά την παραίτηση Morales

tags :
Βολιβία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις παρά την παραίτηση Morales
Διαδηλωτές ξεκίνησαν να στήνουν οδοφράγματα σήμερα σε πόλεις της Βολιβίας, εν μέσω αβεβαιότητας για το ποιος ασκεί την εξουσία μετά την παραίτηση του Morales από την προεδρία
Διαδηλωτές ξεκίνησαν να στήνουν οδοφράγματα σήμερα σε πόλεις της Βολιβίας, εν μέσω αβεβαιότητας για το ποιος ασκεί την εξουσία μετά την παραίτηση του E. Morales από την προεδρία.
Λεηλασίες και πυρκαγιές αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Λα Πας.
Ελάχιστοι στρατιώτες περιπολούσαν στους δρόμους, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Todo Noticias.
«Θέλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες" από τη βία, δήλωσε στην τηλεόραση ένας νεαρός άνδρας που φύλαγε ένα οδόφραγμα.
Οι διαδηλωτές αποδίδουν τα βίαια επεισόδια σε υποστηρικτές του Morales, ο οποίος το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε την παραίτησή του και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, μετά τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες περί νοθείας στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.
Το κοινοβούλιο, το οποίο παρέλαβε σήμερα την επίσημη επιστολή παραίτησης του Morales, αναμένεται να ανακοινώσει ποιος θα αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος, δεδομένου ότι παραιτήθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος G. Linea και οι πρόεδροι της Γερουσίας και της Βουλής, δηλαδή οι επόμενοι στη σειρά που αναλαμβάνουν σε περίπτωση αδυναμίας του προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντά του.
Περίπου 20 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν παραιτηθεί μέσα σε διάστημα 48 ωρών.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται υπουργοί, κυβερνήτες, δήμαρχοι και ο πρόεδρος του εκλογοδικείου. Εκτιμάται ότι την προεδρία θα αναλάβει η αντιπρόεδρος της Γερουσίας Z. Anies, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και κατηγορεί τον Morales ότι βύθισε τη Βολιβία στο χάος.
Την Κυριακή, ο Morales διέψευσε τις πληροφορίες ότι έχει φύγει από τη χώρα.
«Δεν έχω κανέναν λόγο να δραπετεύσω.
Θέλω να ξέρει ο λαός ότι δεν έκλεψα τίποτα από κανέναν", τόνισε, αναφερόμενος στις κατηγορίες περί διαφθοράς σε βάρος του.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το σπίτι του Morales στην Κοτσαμπάμπα λεηλατήθηκε και δεν έχει διευκρινιστεί το πού βρίσκεται σήμερα ο παραιτηθείς πρόεδρος.
Νωρίτερα, ο Morales είχε κατηγορήσει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης C. Mesa και L. Camatso για πραξικόπημα.
Οι δυο τους «θα περάσουν στην ιστορία ως ρατσιστές και πραξικοπηματίες», είπε, καλώντας τους «να αναλάβουν την ευθύνη της ειρήνευσης της χώρας».
Με βάση το Σύνταγμα, θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές μέσα σε διάστημα 90 ημερών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης