Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Fosun, Jet2, Easy Holidays και TUI οι μεγάλοι κερδισμένοι

tags :
Fosun, Jet2, Easy Holidays και TUI οι μεγάλοι κερδισμένοι
Λίαν προσφάτως η κινεζική Fosun Tourism αγόρασε το brand Thomas Cook, μαζί με τα εμπορικά σήματα των ξενοδοχείων Casa Cook και Cook’s Club, έναντι 11 εκατ. λιρών
Η μάχη για τα ασημικά του Thomas Cook δεν έχει τελειώσει ακόμη. Είναι κοινός τόπος ότι οι διεκδικητές είναι ουκ ολίγοι και οι κινήσεις τους έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική τουριστική αγορά με brands που βρίσκονται σε φάση εξαγοράς.
Ήδη πέραν των ξενοδοχείων του Thomas Cook, τόσο αυτών που είχαν εκμισθωθεί όσο και αυτών που είχαν αποκλειστική συνεργασία, διενεργείται στενό μαρκάρισμα και ουκ ολίγοι παίκτες τα έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους, με άμεσο αντίκτυπο την επέκταση τους στην ελληνική τουριστική αγορά με επίκεντρο τις μονάδεν 4 αστέρων.
Λίαν προσφάτως η κινεζική Fosun Tourism αγόρασε το brand Thomas Cook, μαζί με τα εμπορικά σήματα των ξενοδοχείων Casa Cook και Cook’s Club, έναντι 11 εκατ. λιρών.
Ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας κ. Qian Jiannong δήλωσε ότι η εξαγορά του brand του Thomas Cook θα επιτρέψει στην Fosun Tourism να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα του τουρισμού και να αξιοποιήσει τη δυναμική του κινεζικού εξερχόμενου τουρισμού.
Στόχος είναι να δημιουργηθούν συνέργειες με τις υπάρχουσες επιχειρήσεις του Ομίλου.
Υπενθυμίζεται ότι η Fosun, ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της Thomas Cook και ήταν αυτός που πρωτοστατούσε στο σχέδιο διάσωσης του Tour Operator ύψους 900 εκατ. ευρώ, με τη δική του συμμετοχή να έφτανε στα 450 εκατ. δολάρια.
Η συμφωνία, ως γνωστόν κατέρρευσε όταν οι δανειστές ζήτησαν επιπλέον 200 εκατ. λίρες, που τελικά δεν βρέθηκαν, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση, από την οποία ζητήθηκαν αυτά τα 200 εκατ. λίρες, είπε ότι τα χρήματα αυτά θα έφταναν για τη συνέχιση της λειτουργίας του tour operator μόνο για δυο εβδομάδες…
Από τον πρώην όμιλο του Thomas Cook έχουν ήδη πουληθεί και 550 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Hays Travel έναντι 6 εκατ. λιρών.

TUI
Eν τω μεταξύ, 135 ξενοδοχεία, που διαχειριζόταν ο Thomas Cook, προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της το 2020 η TUI.
Μεταξύ αυτών, τα 16 βρίσκονται στην Ελλάδα, περιλαμβανομένου του 4άστερου Louis Plagos Zante Beach στη Ζάκυνθο, που λειτουργούσε ως Sentido.
Όπως δήλωσε ο Erik Freimuth, της TUI Hotels and Resorts MD, μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, η TUI ξεκίνησε να υπογράφει συμβάσεις με ξενοδόχους, που συνεργαζόταν με τον Thomas Cook. Επιδίωξη ήταν να πάρει ένα “δίκαιο” μερίδιο από τις πρώην συμβάσεις του Thomas Cook με ξενοδοχεία, καθώς δεν είχε νόημα να πάρει όλες τις συμβάσεις.
Αντίθετα, η TUI ήταν εξ αρχής πρόθυμη να καλύψει το κενό των 2 εκατ. επιβατών, που άφησε ο Thomas Cook.
Kαι αυτό το έκανε, προσθέτοντας δύο εκατομμύρια θέσεις σε πτήσεις προς προορισμούς όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, οι Βαλεαρίδες, οι Κανάριες Νήσοι και το Μεξικό.
Τα 135 ξενοδοχεία περιλαμβάνουν 10 TUI Platinum resorts και τρία SplashWorld συγκροτήματα κατοικιών, που απευθύνονται σε οικογένειες. Τα 56 από αυτά τα ακίνητα θα προσφέρονται αποκλειστικά από την TUI το 2020.
Όπως υπογραμμίζει η TUI, ο όμιλος είναι σε θέση να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ξενοδοχείων δημοφιλών στους πελάτες του Thomas Cook, που θα μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τις διακοπές τους σε αυτά τα υπέροχα θέρετρα.
Από τα 135 ξενοδοχεία, τα 19 βρίσκονται στην Τουρκία, τα 16 στην Ελλάδα, τα 6 στις Βαλεαρίδες Νήσους, τα 22 στα Κανάρια Νησιά και τα υπόλοιπα σε μακρινούς προορισμούς.
Την ίδια ώρα κατά πληροφορίες η TUI προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να αγοράσει το διαδικτυακό domain name του Thomas Cook, καθώς ο ειδικός εκκαθαριστής AlixPartners, μαζί με την KPMG, αρνήθηκε να πουλήσει το όνομα στον κορυφαίο tour operator στον κόσμο.
Πάντως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιες δραστηριότητες και εταιρείες της Thomas Cook Germany θα περάσουν στα χέρια επενδυτών και θα επανέλθουν στη γερμανική αγορά από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Όπως τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου στη Γερμανία Stefanie Berk, μέχρι τώρα πραγματοποιείται ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με πολλές συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, που αναμένεται να οδηγήσουν στην πώληση μεμονωμένων εταιρειών του ομίλου.
Όπως επιβεβαιώνεται από τους διαχειριστές αφερεγγυότητας, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, με προχωρημένες συζητήσεις, υπάρχουν για:
• Τα “ισχυρά γερμανικά εμπορικά σήματα” Neckermann και Air Marin.
• Τα σήματα Bucher Reisen και Öger Tours
• Για τα brand των franchise ξενοδοχείων Sentido και Smartline
• Για την αλυσίδα ταξιδιωτικών πρακτορείων της Cook και franchise ταξιδιωτικά πρακτορεία της. Εκτιμάται ότι η πλειονότητα των γραφείων θα βρουν αγοραστή.
• Για την εταιρεία GfR στο Μπόχουμ.
Οι πωλήσεις αυτών των εμπορικών σημάτων της Thomas Cook Germany εκτιμάται ότι θα διασφαλίσουν περίπου τις μισές θέσεις εργασίας που υπήρχαν σε αυτές τις εταιρείες και ήταν 2.100.

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ
Ιδιαίτερη δυναμική στην ελληνική τουριστική αγορά έχει ο Thomas Cook Σκανδιναβίας που πουλήθηκε πριν λίγες ημέρες.
Ο κ. Petter Stordalen μαζί με τις εταιρείες Altor και TDR Capital, υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά της πιο επιτυχημένης ταξιδιωτικής εταιρείας της Σκανδιναβίας, την Thomas Cook Northern Europe, γνωστή και ως Ving, Spies, Tjäreborg, Globetrotter και Thomas Cook Airlines, (αποτελώντας τον όμιλο Ving), με πάνω από 60 χρόνια εμπειρίας.

Σχετικά με τον Όμιλο Ving
Ο Όμιλος Ving εγκαταστημένος στην Σκανδιναβία προσφέρει πακέτα διακοπών από τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία.
O Όμιλος περιλαμβάνει τους τουριστικούς πράκτορες Ving, Globetrotter, Spies, Tjäreborg και την αεροπορική εταιρεία Thomas Cook Airlines Scandinavia.
Ο όμιλος, με τα δικά του εμπορικά σήματα, Sunwing Family Resorts, Ocean Beach Club και Sunprime Hotels, έχει περίπου 1 600 000 επισκέπτες ετησίως από τις σκανδιναβικές χώρες.

Σχετικά με τον Όμιλο Strawberry
O Όμιλος Strawberry Group αποτελείται από 11 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αρκετούς επιχειρηματικούς τομείς.
Ο όμιλος εταιρειών επενδύει κυρίως σε ακίνητα, χρηματοδότηση, ξενοδοχειακές εργασίες και τέχνες.
Επιπλέον, υποστηρίζει επιλεγμένες πρωτοβουλίες και οργανισμούς που συμβάλλουν σε μια πιο βιώσιμη κοινωνία.

Σχετικά με την Altor
Η Altor κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια ύψους 8,3 δισ. Ευρώ από την αρχή της ίδρυσής της. Επενδύει κυρίως σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις της Σκανδιναβίας και της Βόρειας Ευρώπης με έμφαση στη δημιουργία αξίας μέσω ανάπτυξης και βελτίωσης επιχειρηματικών επιδόσεων.
Συνολικά, η Altor έχει επενδύσει σε περισσότερες από εξήντα εταιρείες. Μεταξύ των υφιστάμενων και των παρελθουσών επενδύσεων είναι οι εταιρείες Dustin, Rossignol, Helly Hansen, η Revolution Race, η SATS και η Carnegie Investment Bank.

Σχετικά με την TDR Capital
Η TDR Capital είναι η κορυφαία εταιρία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με κεφάλαια άνω των 8 δισ. ευρώ επενδύουν σε μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.

Χάρης Ντιγριντάκης

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης