Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μπαράζ επενδυτικού ενδιαφέροντος από Κινέζους και Ευρωπαίους για ΑΠΕ, ΔΕΔΔΗΕ και φυσικό αέριο - Οι εταιρίες

Μπαράζ επενδυτικού ενδιαφέροντος από Κινέζους και Ευρωπαίους για ΑΠΕ, ΔΕΔΔΗΕ και φυσικό αέριο - Οι εταιρίες
«Ζεστή» η China Intellectual Electric Power και για κοινά έργα ΑΠΕ με τη ΔΕΗ, προσφέροντας πλήρες χρηματοδοτικό πακέτο για την ανάπτυξη των επενδύσεων
Νέα ώθηση στις διμερείς εταιρικές σχέσεις Ελλάδας- Κίνας αναμένεται να δώσει η επίσημη επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται  λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη.
Το στρατηγικό ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στην Ελλάδα εμφανίζεται διευρυμένο μετά και την σταθεροποίηση του κλίματος της ελληνικής οικονομίας με τον τομέα της ενέργειας να βρίσκεται στις προτεραιότητες της χώρας του Δράκου.
Αυτό διαπιστώθηκε κατά τις επαφές που είχε στην Σαγκάη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης ο οποίος έγινε αποδέκτης επενδυτικού ενδιαφέροντος από όλη την γκάμα τεχνολογιών ΑΠΕ, τα δίκτυα και τον ΔΕΔΔΗΕ, νέες μονάδες φυσικού αερίου αλλά ακόμη και για την παραγωγή μονάδας φωτοβολταϊκών πάνελς.
Οι περισσότερες μάλιστα κινεζικές εταιρίες με τις οποίες συναντήθηκε ο κ. Στάσσης εμφανίζονται διαθέσιμες να διασφαλίσουν πλήρως τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων επενδύσεων.

Αποθήκευση ενέργειας και οπτικές ίνες

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της China Intellectual Electric Power, της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής φωτοβολταϊκών της Κίνας, η οποία μετέφερε στον κ. Στάσση το ενδιαφέρον της για κοινά έργα με τη ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελς στην Ελλάδα.
Η εταιρία ενημέρωσε μάλιστα τον επικεφαλής της ΔΕΗ ότι η πρότασή της περιλαμβάνει και πλήρες χρηματοδοτικό πακέτο για την ανάπτυξη των επενδύσεων.
Η κινεζική FUTONG εξέφρασε ενδιαφέρον  για επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.
Η China Three Gorges, η οποία ελέγχει μερίδιο της πορτογαλικής ΕDP, και η CHINT η οποία εξειδικεύεται στους έξυπνους μετρητές και τα φωτοβολταϊκά, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ΑΠΕ αλλά και το  ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η  εταιρία παροχής τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την εγκατάσταση οπτικών ινών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

«Παράθυρο» για μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου

Η  Shanghai Electric, η αντίστοιχη General Electric της Κίνας που κατέχει τεχνογνωσία σε θερμικές μονάδες εξέφρασε ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, ενώ η China Development Bank επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα όπως είχε αποτυπωθεί στο μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει με τη ΔΕΗ επί διοικήσεως Μανόλης Παναγιωτάκη.
Ο κ. Στάσσης εμφανίστηκε ανοιχτός για συνεργασίες και ζήτησε από τις κινεζικές εταιρίες να του υποβάλλουν γραπτώς συγκεκριμένες προτάσεις.

Δυτικοευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ

Ενδιαφέρον όμως εκδηλώνεται και από τη Δύση και μάλιστα από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες με επίκεντρο το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ.
Εν αναμονή των οριστικών κυβερνητικών αποφάσεων για την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ενδιαφέρον και μάλιστα απευθείας στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Γερμανία εξέφρασε η ΕΟΝ, η οποία έχει προχωρήσει στην ενοποίηση του δικτύου της με το δίκτυο της  Ιnnogy (θυγατρική εταιρία διανομής της  RWE).
Βέβαιο θεωρείται και το ενδιαφέρον της γαλλικής ΕNEDIS (θυγατρική εταιρία διανομής της  ΕDF)  καθώς και της ιταλικής  ΕΝΕL.
Oι Ευρωπαίοι Διαχειριστές Δικτύων  πέραν της αξίας των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ βλέπουν και τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης, αφού πρόκειται για ένα παλαιωμένο δίκτυο που χρήζει εκσυγχρονισμού και βέβαια προσδοκούν και στις κρυφές υπεραξίες που προσφέρει η αξιοποίησή του δικτύου για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.

Δέλεαρ οι έξυπνοι μετρητές

Το άμεσο project είναι η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών που αποτελεί δεσμευτική υποχρέωση της χώρας έναντι σχετική ευρωπαϊκής Οδηγίας βάσει της οποίας τα κράτη- μέλη θα πρέπει να αντικαταστήσουν το 80% των συμβατικών μετρητών με έξυπνους μέχρι το 2020.
Ο προυπολογισμός για το συνολικό project υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου.
Οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη δικτύων διανομής ανακτώνται μέσω ρυθμιζόμενου ετήσιου εσόδου που ορίζει η ΡΑΕ και το οποίο επιμερίζεται στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ως τέλος χρήσης δικτύου.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης