Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μήνυμα Xi Jinping - Μητσοτάκη για ενίσχυση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα - Οι 16 συμφωνίες, στο επίκεντρο Cosco, τράπεζες, εμπόριο

Μήνυμα Xi Jinping - Μητσοτάκη για ενίσχυση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα - Οι 16 συμφωνίες, στο επίκεντρο Cosco, τράπεζες, εμπόριο
Kορωνίδα των συμφωνιών αποτελεί το «Μνημόνιο Κατανόησης για την επιτυχή υλοποίηση του Master Plan της Cosco»
(upd4) Για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας και τη διεύρυνση των επενδύσεων στη χώρα μας, έκαναν λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Στην Αθήνα επιβεβαιώνεται αυτό που διαπιστώθηκε πριν από λίγες μέρες και στη Σαγκάη, ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών μας είναι θερμότερες από ποτέ.
Η εμπιστοσύνη μας είναι δεδομένη.
Και η συνεργασία μας είναι ανοιχτή σε πολλούς, νέους παραγωγικούς ορίζοντες.
Οι λαοί μας, άλλωστε, είναι φορείς σπουδαίων αρχαίων πολιτισμών που σφράγισαν την πορεία της ανθρωπότητας.
Και αυτή την ιδιαίτερη σχέση, που σμιλεύτηκε στο βάθος των αιώνων, μνημόνευσε και ο Πρόεδρος Xi σε χθεσινό του άρθρο, όταν μας θύμισε τα λόγια του Καζαντζάκη.
«Ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης είναι δύο μάσκες που σκεπάζουν το ίδιο πρόσωπο: To φωτερό πρόσωπο της ανθρώπινης λογικής».
Το πρώτο ευρωπαϊκό βιβλίο το οποίο μεταφράστηκε στην Κίνα τον 16ο αιώνα ήταν τα στοιχεία του Ευκλείδη.
Και με το ίδιο δέος στεκόμαστε μπροστά στα αριστουργήματα της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης. Είτε πρόκειται για τον στρατό από πολεμιστές τερακότα, άγρυπνοι φρουροί στον τάφο του πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα, είτε πρόκειται για τον Ηνίοχο των Δελφών.
Οι πολιτισμοί μας αναλαμβάνουν ωστόσο, τώρα, έναν ρόλο σπάνιο και πολύτιμο: Να μεταγγίσουν δικαιοσύνη, μέτρο και -τολμώ να πω- αρμονία στις ταραγμένες διεθνείς σχέσεις των καιρών μας.
Να αντιπαραθέσουν τη διαχρονική τους σοφία στην τραχύτητα των σύγχρονων προβλημάτων και να οδηγήσουν, έτσι, σε ειρηνικές, ώριμες και γόνιμες απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Με τον κ. Πρόεδρο είχαμε εκ νέου μία άκρως παραγωγική συζήτηση για διεθνή αλλά και για τα διμερή μας θέματα.
Του εξέφρασα και πάλι την εκτίμησή μας για τη στήριξη της Κίνας όταν η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση.
Και δεν κρύβω την χαρά μου γιατί τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι, ανακτά πρωταγωνιστικό ρόλο, πρωταγωνιστική θέση - όχι μόνο στην ευρύτερη γειτονιά μας αλλά και στην Ευρώπη συνολικά - όχι απλά μένουμε συνεργάτες αλλά διευρύνουμε τους κοινούς μας στόχους» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημαντική ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

«Αυτό, ακριβώς, σηματοδοτεί και το γεγονός -επιτρέψτε μου να το ονομάσω έτσι- της ημέρας: Η υπογραφή 16 κυβερνητικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε όλα τα επίπεδα.
Πρόκειται για έναν δρόμο τον οποίο ανοίγουμε.
Σύντομα θα γίνει λεωφόρος, καθώς η διμερής συνεργασία μας θα ενισχυθεί σημαντικά.
Μεγάλο μέρος των συνομιλιών μας αφιερώθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την υψηλή εκτίμηση που έχει η Κινεζική κυβέρνηση στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.
Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μαζί και τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά.
Για να δούμε και να εξετάσουμε από κοντά την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης, μετά και την έγκριση του master plan από την Ελληνική κυβέρνηση.
Ο στόχος μας είναι κοινός: Ο Πειραιάς να μην γίνει απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου αλλά -γιατί όχι- το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.
Άλλωστε, ήδη εξελίσσεται στον πλέον ζωτικό διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή.
Ενεργοποιώντας, συνεπώς, η Ελλάδα αυτή την δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών, γίνεται βασική «πύλη» -το σημείο εκκίνησης- του «Σινο-ευρωπαϊκού διαδρόμου». Εμπορικού και επενδυτικού. Όχι μόνο προς την Ευρώπη αλλά και από την Ευρώπη.
Όπως και από και προς την Ασία συνολικά.
Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καλωσορίζουμε στην Αθήνα την ίδρυση γραφείου της China Development Bank, την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China, καθώς και την εγκατάσταση Γραφείου Αντιπροσωπείας της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, της International Commercial Bank of China.
Αποτελούν τρεις εξαιρετικά κρίσιμες πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν περαιτέρω τις κινεζικές επενδύσεις.
Διαπιστώσαμε, επίσης, τη διαρκή δυναμική που παρουσιάζουν οι τουριστικές μας ανταλλαγές.
Προσβλέπουμε σε σημαντική αύξηση των κινέζων επισκεπτών στη χώρα μας.
Θέσαμε από κοινού έναν στόχο: Το 2021 να φτάσουμε τους 500.000 κινέζους επισκέπτες στην Ελλάδα. Το 2021, ένα εξαιρετικά σημαντικό έτος για την Ελλάδα, 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Και για την Κίνα, 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην πολιτιστική συνεργασία μας. Όχι μόνο γιατί το Πρόγραμμα Μορφωτικής Συνεργασίας και οι Συμφωνίες μεταξύ των Ακαδημαϊκών μας Ιδρυμάτων πλαισιώνουν το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, που προωθεί η Αθήνα και υποστηρίζει το Πεκίνο.
Αλλά και γιατί στην πράξη, στην «ανεπίσημη καθημερινότητα», οι γέφυρές μας ενισχύονται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Η ελληνική Ιστορία διδάσκεται ήδη σε μεγάλα πανεπιστήμια της Κίνας. Ενώ και εδώ, κ. Πρόεδρε, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ελκύονται από τη γοητεία της γλώσσας και του κινεζικού πολιτισμού.
Έτσι αυτές οι Ελληνο-κινεζικές πολιτιστικές σχέσεις καθίστανται ένας «ιμάντας» επικοινωνίας μεταξύ δύο σπουδαίων πολιτισμών που άφησαν μοναδικό αποτύπωμα στην Ανατολή και την Δύση.
Αυτός, με τη σειρά του, ο ιμάντας, μετατρέπεται σε μία αθόρυβη αλλά εξαιρετικά δημιουργική γέφυρα κατανόησης ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία, κάτι που είναι το ζητούμενο σήμερα.
Χαίρομαι, γιατί η συνάντηση με τον κ. Πρόεδρο θα επαναληφθεί πολύ σύντομα, σε νέα επίσκεψή μου στην Κίνα, τον Απρίλιο, για να συμμετέχω κι εγώ στην «Πρωτοβουλία 17+1».
Είναι μία πολυμερής συνεργασία χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα, στην οποία η Ελλάδα πρωτοστατεί.
Θέλω να χαιρετίσω, τέλος, την προστασία έξι σημαντικών εθνικών μας προϊόντων -από την φέτα και το λάδι μέχρι τη μαστίχα και τα κρασιά μας- στη γιγαντιαία αγορά της φίλης χώρας, στα πλαίσια της σημαντικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Κίνας.
Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά να κερδίσει από το άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς της Κίνας. Από τα αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και το μάρμαρο μέχρι τους Έλληνες προμηθευτές ναυτιλιακού εξοπλισμού. Εξάλλου, παραπάνω από 1.000 ελληνόκτητα πλοία ναυπηγήθηκαν στην Κίνα τα τελευταία 15 χρόνια» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Xi Jinping: Νέα αφετηρία στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κίνας

Νέα αφετηρία για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Xi Jinping την επίσκεψή του στην Αθήνα και τις επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την αντιφώνησή του, στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του ο Έλληνας ομόλογός του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Xi Jinping, αφού εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό Λαό για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία, επισήμανε ότι ανοίγει μια νέα σελίδα συνεργασίας, η οποία στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλοκατανόηση και τόνισε ιδιαίτερα την εμβάθυνση της έμπρακτης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, με πρότυπο το έργο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο, όπως είπε, έχει αποδώσει πλούσιους καρπούς.
Μάλιστα, ευχήθηκε οι δυο χώρες να καταβάλουν κοινές προσπάθειες προκειμένου να προωθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη της συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, που εγκαθιδρύθηκε το 2006, στηριζόμενοι στην έμπρακτη συνεργασία και τον πολιτιστικό διάλογο.
Αναφερόμενος στους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δυο Λαών ο κ. Xi Jinping επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί την γενέτειρα του Δυτικού Πολιτισμού, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα Ομηρικά Έπη, στους μύθους του Αισώπου, στον Ηρόδοτο και στον Θαλή, καθώς και στο Ολυμπιακό κίνημα και τις επιδράσεις του έως τις ημέρες μας.
Η βαθιά Ιστορία και ο πλούσιος Πολιτισμός δίνουν σοφία, θάρρος, επιμονή και ανοιχτό μυαλό στον ελληνικό Λαό», υπογράμμισε ο Κινέζος Πρόεδρος σημειώνοντας παράλληλα, ότι ο ελληνικός Πολιτισμός συνέβαλε καθοριστικά στην πρόοδο του Πολιτισμού της ανθρωπότητας.
Επικαλούμενος το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων «Γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα», ο κ. Xi Jinping τόνισε την ανάγκη να αδράξουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά θαρραλέα και ευχήθηκε ειρήνη, ανάπτυξη και κοινή ευημερία, υπενθυμίζοντας την μακραίωνη ιστορία και φιλία του Κινεζικού και Ελληνικού Λαού.
Στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Xi Jinping στο Προεδρικό Μέγαρο παρευρέθηκαν επίσης ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μέλη του διπλωματικού σώματος, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού χώρου, ακαδημαϊκοί, καθώς και μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας, που συνοδεύουν τον Κινέζο Πρόεδρο στην Ελλάδα.

Xi Jinping: Ελλάδα και Κίνα εταίροι εκ φύσεως

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνας υποστήριξε ότι είχε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Είχα μια ειλικρινή συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο και μια παραγωγική συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η σχέση μας θα προχωρήσει προς το μέλλον.
Είναι ευπρόσδεκτος ο κ. Μητσοτάκης να επισκεφθεί και το 2020 την Κίνα», τόνισε ο Xi Jinping.
«Θεωρούμε ότι Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως
Πρέπει η πρωτοβουλία αυτή να ενισχυθεί.
Προσβλέπουμε στην ισχυροποίηση των συνεργασιών μας
Θέλουμε να συνεχιστεί και να ενισχυθεί το διμερές εμπόριο. Πρόσφατα η Ελλάδα ήταν και εξακολουθεί να εκπροσωπείται σημαντικά στη διεθνή έκθεση της Σαγκάης», ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνας.

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Κίνα και Ελλάδα ξεκινούν μια νέα πορεία συμπόρευσης και συνδημιουργίας

Για μια νέα πορεία συμπόρευσης και συνδημιουργίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, η οποία εγκαινιάζεται με την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Xi Jinping, στην Αθήνα, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του, παρουσία και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι αναβαθμίζεται ουσιωδώς η στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, όπως αυτή είχε δρομολογηθεί το 2006, με αφετηρία την επένδυση της Cosco, και αναφέρθηκε σε μια νέα πορεία συμπόρευσης και συνδημιουργίας, προκειμένου να διεκδικήσουν την ιστορική προοπτική που τους αναλογεί.
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Πεκίνο τον περασμένο Μάιο, αφού ευχαρίστησε για τη μοναδική υποδοχή και φιλοξενία, τόνισε ότι βίωσε εκ του σύνεγγυς τις αλματώδεις προόδους της Κίνας, υπό τη στιβαρή και εμπνευσμένη ηγεσία του Xi Jinping και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα επιτεύγματα του κινεζικού λαού. «Προόδους που οδηγούν στην ταχύτατη άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της και οι οποίες αναδεικνύουν την Κίνα σε παγκόσμιο οικονομικό παράγοντα και μοχλό ανάπτυξης επίσης σε παγκόσμια κλίμακα.
Η νέα πρωτοβουλία της Κίνας, υπό τη δική σας καθοδήγηση, η οποία ανοίγει τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.
Επισήμανε, επίσης, ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να πορευθούν μαζί με την Κίνα και σ' αυτό το νέο δρόμο ανάπτυξης και δημιουργίας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Τούτο προκύπτει αβιάστως από το ότι ήδη συμμετέχουμε ενεργώς στις πρωτοβουλίες "Belt and Road" και "17+1", η οποία αφορά την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και αποτελεί, πλέον, συμπληρωματική δράση της πρωτοβουλίας BRI.
Με τον τρόπο, δε, αυτόν, η Ελλάδα αισθάνεται ικανοποίηση διότι το όραμα της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης μεταξύ Δύσης και Ανατολής αρχίζει να γίνεται πράξη».
Υποστήριξε, ακόμη, ότι προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει τα μέγιστα «η δέσμευσή μας, κατά τη συνάντησή μας στο Πεκίνο, ότι η όλη συνεργασία μας έχει ως βάση την πιστή τήρηση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, στο σύνολό τους».
Μάλιστα, υπενθύμισε τη δήλωση του Κινέζου Προέδρου υπέρ μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ικανού να διαδραματίσει τον ιστορικό του πλανητικό ρόλο για την εμπέδωση, σε διεθνή κλίμακα, ιδίως των αρχών του ανθρωπισμού, της ειρήνης, της Δικαιοσύνης, κυρίως, δε, της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παυλόπουλος, αφού σημείωσε ότι οι Έλληνες ενεργούμε πάντα και έναντι πάντων ως υπερασπιστές, αλλά και εγγυητές της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς τη γείτονα και ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική, πλην όμως τούτο εξαρτάται από τον εκ μέρους της πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Δικαίου της Θάλασσας κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982 και επισήμανε πως «αυτόν τον σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου έχουμε και τη βούληση και τη δύναμη να τον επιβάλουμε».
Παράλληλα, ανέφερε ότι είμαστε υπέρ της έναρξης και προώθησης της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα οποία δεν είναι ακόμη μέλη.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό «προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωσή τους στο σύνολο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δίχως καμία εξαίρεση ή έκπτωση».
Τέλος, ως προς το Κυπριακό, υπενθύμισε ότι είμαστε υπέρ της άμεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του, με πλήρη τήρηση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, χωρίς στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.
Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας θωρακίζουν οι στενές πολιτισμικές μας σχέσεις, οι οποίες έχουν ως θεμελιώδεις αντηρίδες τους πανάρχαιους πολιτισμούς μας.
Τους πολιτισμούς εκείνους που συνυπάρχουν αρμονικά, επειδή έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και υπογράμμισε ότι «οι πραγματικοί πολιτισμοί δεν συγκρούονται, αλλά εκ καταγωγής είναι προορισμένοι να υπηρετούν τον άνθρωπο και την ειρήνη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και γκρεμίζοντας τα τείχη των διαχωρισμών».

Επίσκεψη του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κίνας στις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη και Peng Liyuan, επισκέφθηκαν το απόγευμα (11/11)  τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά.
Οι δύο ηγέτες έτυχαν θερμής υποδοχής στην είσοδο των γραφείων από εργαζόμενους της επιχείρησης που κρατούσαν σημαιάκια των δύο χωρών, καθώς και από τον Πρόεδρο της Cosco Xu Lirong.
Οι κ. Μητσοτάκης και Jinping παρακολούθησαν τις ομιλίες που απηύθυναν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Πρόεδρος της Cosco Xu Lirong, στις οποίες τόνισαν την επιτυχημένη συνεργασία των δύο πλευρών και τον στόχο για την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά.
Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους βγήκαν στο μπαλκόνι των γραφείων με θέα στις εγκαταστάσεις και τα ελλιμενισμένα πλοία.
Ο επικεφαλής της Cosco τους παρουσίασε μεταξύ άλλων τα δύο τρένα που βρίσκονταν πάνω στη σιδηροτροχιά με δεκάδες εμπορευματοκιβώτια, στο ξεκίνημα της ταχείας γραμμής που ενώνει τη θάλασσα με την ξηρά, την Κίνα με την Ευρώπη.
Παράλληλα, οι κ. Μητσοτάκης και Jinping είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τέσσερις Έλληνες εργαζόμενους (του ΣΕΠ και του ΟΛΠ) για το αντικείμενο της δουλειάς τους.

Συνάντηση στο Μαξίμου

Νωρίτερα, στις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας.
«Η πρόσφατη επίσκεψή μου στη Σαγκάη και η δική σας σήμερα σηματοδοτούν νέα εποχή στις σχέσεις μας
Η Ελλάδα αναγνωρίζει την Κίνα ως μεγάλη χώρα και θα πρέπει να είστε υπερήφανοι για όσα έχετε πετύχει», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στις 16 συμφωνίες που θα υπογραφούν και τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν.
«Ελλάδα και Κίνα μπορούν να κερδίσουν πολλά από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που μπορούν να εξασφαλίσουν η μια στην άλλη.
Έχουμε ευκαιρία να μελετήσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων που θα αποτυπωθούν στην υπογραφή 16 συμφωνιών» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως «εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και 40 χρόνια μετά τη δρομολόγηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και δράσεων έχετε κάθε λόγο να είστε υπερήφανοι».
Από την πλευρά του ο Xi Jinping αφού εξέφρασε την χαρά του που συναντάται ύστερα από λίγες ημέρες και πάλι με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις προσκεκλημένες χώρες στην έκθεση της Σαγκάης καθώς και ότι ο όγκος συναλλαγών των δυο χωρών αυξήθηκε κατά 2,5 φορές.
«Η Κίνα είναι αφοσιωμένη σε ένα οικονομικό άνοιγμα και προσφέρει ευκαιρίες.
H κυβέρνησή σας έχει δεσμευθεί να δυναμώσει την οικονομία και να δώσει νέες θέσεις εργασίας.
Η συνεργασία μας μπορεί να οδηγήσει σε συνδυασμό πλεονεκτημάτων και να επωφεληθούν και οι δύο λαοί.
Το λιμάνι του Πειραιά διαπιστώνουμε ότι με τη συνεργασία μας έχει γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου» είπε ο Xi Jinping.

Συνάντηση με Παυλόπουλο

Νωρίτερα, ο Κινέζος Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε την πεποίθηση του για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο κατά τη συνάντηση τους στο προεδρικό μέγαρο.
«Έχω μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον» υποστήριξε ο Xi Jinping, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δυο χώρες είναι κληρονόμοι μεγάλων πολιτισμών.
«Οι λαοί μας αγωνίστηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν μια σύγχρονη χώρα.
Έφτασα χθες βράδυ στην Ελλάδα και ένιωσα τον ελληνικό πολιτισμό προερχόμενος από τον πανάρχαιο κινεζικό πολιτισμό» είπε ο Κινέζος πρόεδρος.

Image

Image

Παυλόπουλος: Εμβληματική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Κίνας

Για εμβληματική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Κίνας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Xi Jinping στην Αθήνα αναβαθμίζει με εμβληματικό τρόπο τη στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας-Κίνας, η οποία είχε ως αφετηρία την επένδυση της Cosco, το 2006, επί κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και πρόσθεσε ότι αυτή την αναβάθμιση πιστοποιεί και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην 2η Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης.
Παράλληλα, επισήμανε ότι οι Έλληνες, ανοίγουμε το δρόμο στην Κίνα για να συναντήσει, υπό όρους ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας, τα κράτη και τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε, υπό όρους πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου να διαδραματίσουμε το ρόλο που αναλογεί, αμοιβαίως, στην Ελλάδα και στην Κίνα.
«Διότι η χώρα σας και εσείς προσωπικώς γνωρίζετε καλά -προς τιμήν σας- πως, στο πλαίσιο των Πολιτισμών μας, οι σχέσεις μεταξύ των Λαών μετρώνται όχι με την έκταση του εδάφους και με τον πληθυσμό τους αλλά με την δύναμη της ψυχής τους ν' ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ιστορίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Με την ευκαιρία της 70ης επετείου ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα επιτεύγματά της, πολλά από τα οποία οφείλονται, όπως σημείωσε, στις εμβληματικές ικανότητες του Xi Jinping ως ηγέτη και πολιτικού.
Συγκεκριμένα, επισήμανε τις εντυπωσιακές προσπάθειες που έχουν συντελεστεί για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών της, καθώς και τις αλματώδεις προόδους στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας και της τεχνολογίας.
Ως προς τη διεθνή θέση της Κίνας, υπογράμμισε κυρίως την ανάδειξή της ως παγκόσμιου οικονομικού παράγοντα και μοχλού ανάπτυξης επίσης σε παγκόσμια κλίμακα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση σημείωσε τη νέα πρωτοβουλία της Κίνας «Belt and Road», ήτοι στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος θα λειτουργήσει και ως «γέφυρα» επικοινωνίας της Κίνας με την Δύση, ιδίως δε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αυτό το πλαίσιο πρωτοβουλιών, που αφορά την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και αποτελεί, πλέον, συμπληρωματική δράση της πρωτοβουλίας BRI- μετέχει και η Ελλάδα, σημείωσε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε: «η συνεργασία μας εν προκειμένω έχει ως βάση την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, στο σύνολό τους, δοθέντος ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δεσμεύεται, μέχρι κεραίας, ως προς την τήρηση και του συνόλου του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πρωτογενούς και παραγώγου».
Υπενθύμισε, δε, τη θέση που είχε εκφράσει ο κ. Xi κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο, ότι τάσσεται ευθέως υπέρ μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ικανού να διαδραματίσει τον ιστορικό πλανητικό ρόλο του για την εμπέδωση, σε διεθνή κλίμακα, ιδίως των αρχών του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Οι 16 σημαντικές συμφωνίες

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ραντεβού που δίνουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Xi Jinping στις 16:30 στον Πειραιά, όπου συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους θα επισκεφθούν τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της Cosco.
Άλλωστε, κορωνίδα των συμφωνιών που θα γίνουν με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αποτελεί το «Μνημόνιο Κατανόησης για την επιτυχή υλοποίηση του Master Plan της Cosco» το οποίο θα υπογράψουν ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο πρόεδρος της Cosco Shipping Corporation Limited Τσου Λιρόνγκ.
Στην εν λόγω συμφωνία εκφράζεται δημόσια η βούληση των δύο κυβερνήσεων να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ όπως επανειλημμένα δήλωσε από τη Σαγκάη ο Κυριάκος Μητσοτάκης άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει το master plan της COSCO και να ενισχυθεί η εμβληματική επένδυση της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρίας του κόσμου που θέλει να κάνει τον Πειραιά πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι, τα εμπόδια που έχουν ανακύψει δεν ξεπεράστηκαν ούτε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μέγαρο της εταιρείας στη Σαγκάη.
Η ελληνική πλευρά πάντως θα επιμείνει στη διεκδίκηση αντισταθμιστικών επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, 16 συμφωνίες τίθενται επί τάπητος μεταξύ Ελλάδας και Κίνας τις οποίες θα υπογράψουν διάφοροι υπουργοί και επιτελικά στελέχη.
Στο πλαίσιο αυτό δύο κινεζικές τράπεζες, κολλοσοί, έρχονται στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την Bank of China,που είναι το τέταρτο σε μέγεθος πιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο και την ICBC, την Βιομηχανική και την Εμπορική τράπεζα της Κίνας που είναι πλέον το υπ’ αριθμόν ένα ίδρυμα διεθνώς. Κατά την διάρκεια της παρουσίας του Κινέζου προέδρου στη χώρα μας θα εγκαινιαστεί το πρώτο κατάστημα που θα ανοίξει στη χώρα μας η Bank of China ενώ θα ανακοινωθεί και ανάλογη κίνηση από την ICBC.
Με δύο ακόμη ενδιαφέρουσες συμφωνίες θα επιτρέπεται το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στον κρόκο Κοζάνης και στα ακτινίδια τα οποία θα μπορούν να εξάγονται στην Κίνα.
Εκτός από το μνημόνιο που θα υπογραφεί για σύσφιξη της συνεργασίας με την COSCO μετά την έγκριση του master plan είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι θα γίνουν έργα υποδομής στο λιμάνι του Πειραιά τα οποία θα έχουν και ευρωπαϊκή σφραγίδα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Παράλληλα, πυκνώνει η αεροπορική διασύνδεση Ελλάδας - Κίνας. Η Αθήνα, μετά το Πεκίνο, θα αποκτήσει απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Σαγκάη από το καλοκαίρι του 2020 και τα δρομολόγια θα ανέλθουν από 14 σε 35.
Στις συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την εδώ παρουσία του Κινέζου προέδρου, συγκαταλέγεται και αυτή που αφορά την ενεργειακή θωράκιση της Κρήτης.
Πρόκειται για τη συμφωνία που σχετίζεται με την επένδυση στο έργο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας «ΑΡΙΑΔΝΗ» που θα υπογράψουν από ελληνικής πλευράς ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και από κινεζικής πλευράς ο πρόεδρος της State Grid Corporation of China Κου Γουέι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της ΛΔ της Κίνας στην Ελλάδα είναι οι εξής:

 1. Συνθήκη για έκδοση καταζητούμενων

Υπογράφεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi.
Περιεχόμενο: Η Συνθήκη περί εκδόσεως προωθεί την αποτελεσματική συνεργασία στον ποινικό τομέα και έχει στόχο την καταστολή του εγκλήματος με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό της κυριαρχίας, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους.
Περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τον σκοπό, τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και άλλες σχετικές διατάξεις για την έκδοση εκζητουμένων προσώπων.

2. Κατάλογος Βασικών Έργων εντός του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022

Υπογράφεται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας , He Lifeng.
Περιεχόμενο: Πρόκειται για τα επενδυτικά σχέδια, στα οποία οι δύο πλευρές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία.
Η υπογραφή του καταλόγου αποτελεί οιονεί εντολή προς τις κινεζικές κρατικές εταιρείες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους, επενδυτική ή άλλου είδους, σε αυτά.

3. Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.
Υπογράφεται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και από από τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας, Zhong Shan.
Περιεχόμενο: Ενισχύεται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και ενθαρρύνεται περαιτέρω η διμερής συνεργασία στον επενδυτικό τομέα και γενικότερα μεταξύ επιχειρήσεων των δύο μερών.

4. Πρωτόκολλο μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας για την εξαγωγή σαφράν.
Υπογράφεται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και από κινεζικής πλευράς από την πρέσβη, Zhang Qiyue.
Περιεχόμενο: Θα επιτραπεί η εξαγωγή στην κινεζική αγορά του κρόκου Κοζάνης, ο οποίος αποτελεί προϊόν ΠΟΠ, ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική οικονομία.

5. Πρωτόκολλο για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελλάδα στην Κίνα, μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας.
Υπογράφεται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και από την πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Qiyue.
Περιεχόμενο: Επεκτείνεται η δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων από όλες τις περιοχές της χώρας προς την κινεζική αγορά. Έως τώρα, αυτήν τη δυνατότητα είχαν μόνο ορισμένες περιοχές.
 
6. Μνημόνιο Συνεργασίας σε ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά μέσα μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ελλάδας και της Εθνικής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής της Κίνας.
Υπογράφεται από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα και από τον Nie Chenxi, Administrator of National Radio and Television Administration.
Περιεχόμενο: Έχει ως στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών οπτικοακουστικών μέσων και την ανάπτυξη πολιτιστικών και τεχνολογικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

7. Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα του αθλητισμού μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Κινεζικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες.

Υπογράφεται από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και την πρέσβη της Κίνας, Zhang Qiyue.
Περιεχόμενο: Σκοπός είναι η ανάπτυξη συνεργασίας των φορέων των Ατόμων με Αναπηρία των δύο χωρών, ο συντονισμός της συνεργασίας τους στο διεθνές πλαίσιο και η προώθηση πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών για την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης. Επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας των Ατόμων με Αναπηρίες στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών για την προώθηση των σκοπών του παραολυμπιακού κινήματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον χώρο του αθλητισμού.

8. Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των Αεροπορικών Αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Υπογράφεται από τον υφυπουργό Υποδομών, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Feng Zhenglin, Administrator of Civil Aviation Administration of China.
Περιεχόμενο: Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόβλεψη περί πολλαπλού διορισμού αεροπορικών εταιρειών, καθώς και νέο Πίνακα Διαδρομών, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα σημεία προορισμού εκατέρωθεν, τη δυνατότητα εκτέλεσης πτήσεων charter, καθώς και μίσθωσης αεροσκαφών (leasing), κατά την εκτέλεση δρομολογίων στις συμφωνηθείσες διαδρομές.

9. Συμφωνία για εγκαθίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Υπογράφεται από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πάνο Λασκαρίδη και τον πρόεδρο της Κινεχικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών, Xie Fuzhan.
Περιεχόμενο: Η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Σπουδών, διά μέσου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, πρόκειται να ιδρύσει Κέντρο Κινεζικών Σπουδών για τη διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και την προώθηση του κινεζικού πολιτισμού.

10. Συμφωνία μεταξύ του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Ελλάδας για εγκαθίδρυση παραρτήματος του πρώτου στο δεύτερο.

Υπογράφεται από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη και την πρέσβη της Κίνας, Zhang Qiyue.
Περιεχόμενο: Σύμπραξη του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας της Ελλάδας για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του Ινστιτούτου στο ελληνικό ίδρυμα.
 
11. Μνημόνιο Κατανόησης για επιτυχή υλοποίηση του Master Plan της COSCO στον Πειραιά.

Υπογράφεται από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και από τον πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της COSCO, Shipping Corporation Limited, Xu Lirong.
Περιεχόμενο: Δηλώνεται -με επίσημο τρόπο- η βούληση των δύο πλευρών να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO στον Λιμένα Πειραιώς, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα από κινεζικής πλευράς.

12. Ανακοίνωση για την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China στην Αθήνα.

Υπογράφεται από τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Θεόδωρο Μητράκο και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Bank of China, Liu Liange.
Περιεχόμενο: Ανακοινώνεται η ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China στην Αθήνα, τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως.
 
13. Ανακοίνωση για την ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας στην Αθήνα.

Υπογράφεται από τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Θεόδωρο Μητράκο και τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της Industrial and Commercial Bank of China, Chen Siqing.
Περιεχόμενο: Ανακοινώνεται η ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας της ICBC στην Αθήνα, μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως.

14. Συμφωνία για εκδήλωση ενδιαφέροντος στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη.

Υπογράφεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μανούσο Μανουσάκη και τον πρόεδρο της State Grid Corporation of China, Kou Wei.
Περιεχόμενο: Εκδηλώνεται -με τον πλέον επίσημο τρόπο- το κινεζικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη.

15. Συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία του έργου MINOS 50MW στην Κρήτη.

Υπογράφεται -από ελληνικής πλευράς- από τον πρόεδρο NUR Energie, Kevin Sara και από τον διευθύνοντα σύμβουλο Prenecon-Green Energy Holdings Plc, Δημήτριο Μπούρα, και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της Industrial and Commercial Bank of China, Chen Siqing και τον πρόεδρο του China Energy Engineering Group, Wang Jianping.
Περιεχόμενο: Επισφραγίζεται η συνεργασία των δύο χωρών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς με το συγκεκριμένο έργο εξασφαλίζονται η μεταφορά και χρήση προηγμένης κινεζικής τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

 16. Δέσμη συμβάσεων χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων στο λιμάνι του Πειραιά.

Υπογράφεται από ελληνικής πλευράς από τους αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Andrew McDowell και διευθυντή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Θανάση Λιάγκο, και από κινεζικής πλευράς από τον πρόεδρο της Εxport-Import Bank of China, Xu Xiaolian.
Περιεχόμενο: Αφορά τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την παροχή εγγυήσεων από την κρατική Εxport-Import Bank of China. Έτσι, εκδηλώνεται με άμεσο θετικό τρόπο η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κατ' επέκταση η υποστήριξη της ΕΕ στην εν λόγω επένδυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης