Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Legal & General Investment: Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση από την Ιταλία στα ομόλογα

Legal & General Investment: Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση από την Ιταλία στα ομόλογα
Η Ισπανία θα βρεθεί στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα για αρνητικούς λόγους εν η Ιταλία θα παραμείνει εν δυνάμει αιτία αποσταθεροποίησης των αγορών.
Καθώς μια τάση αποκατάστασης των στρεβλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη με τις αποδόσεις να φεύγουν από την αρνητική ζώνη και να επιστρέφουν σε θετικό έδαφος, τα χρεόγραφα με αρνητικό επιτόκιο έχουν μειωθεί από 17 τρισεκ. σε 12 τρισεκ. αλλά και πάλι είναι πολλά.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfmB342_0.jpg?itok=Au2mQItG
Για πρώτη φορά από το 2008, η Ελλάδα κατάφερε να μην θεωρείται η χώρα με τα ποιο επικίνδυνα ομόλογα για χρεοκοπία καθώς τα Ιταλικά ομόλογα πήραν αυτή την πρωτιά.
Ήδη τα ελληνικά CDS βρίσκονται στις 137 μονάδες βάσης που αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας έχουν ανέλθει μόλις στο 2,30% έναντι 40% ικανότητας πληρωμών.
Είχε πολλά χρόνια να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση η Ελλάδα.
Τα ελληνικά ομόλογα στράφηκαν στα ελληνικά ομόλογα καθώς διέγνωσαν μείωση του κινδύνου χώρας.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε ΒΒ- από την Standard and Poor’s βαθμολογία που διαθέτει η Ελλάδα ήδη από το 2018.
Το μικρό μέγεθος της αγοράς ομολόγων στην Ελλάδα - μεγάλο μέρος του υψηλού δημόσιου χρέους της έχει τη μορφή δανείων χαμηλών επιτοκίων που έλαβε από τον ESM, EFSF και το ΔΝΤ – έχει ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.
Συν τοις άλλοις τα μόλις 35 δισεκ. ομόλογα που βρίσκονται σε πραγματική κυκλοφορία στην Ελλάδα ασκούν λιγότερη άμεση πίεση στα δημόσια οικονομικά σε σύγκριση με την Ιταλία, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές για την αναχρηματοδότηση του δικού της τεράστιου χρέους.
«Εξακολουθούμε να διατηρούμε κάποιες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα Legal & General Investment Management.
Αλλά πολύ πιο σημαντική είναι η διάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα.
Υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις ταμειακών ροών για τα επόμενα πέντε χρόνια.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfm7CFF.jpg?itok=RXjAEt_X
Με την Ιταλία, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ανατροπής των δεδομένων.
Οι αποδόσεις των 5ετών ομολόγων στην Ελλάδα καταγράφουν άνοδο 60% από τις αρχές του 2012 και διαμορφώνονται σε 0,50%!
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfm6D8A.jpg?itok=zdgiJyZb
Το ιταλικό χρέος έχει επίσης αποδώσει σημαντικά κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου ράλι ομολόγων το Καλοκαίρι του 2019, αλλά ορισμένοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω των επιπτώσεων των πολιτικών εντάσεων.
Ωστόσο, ο πραγματικός φόβος έχει πλέον αλλάξει, δεν είναι η Ελλάδα, ίσως δεν είναι η Ιταλία αλλά η Ισπανία ...
Παρόλο που ο οίκος Standard and Poor’s αξιολογεί το χρέος της με πολύ υψηλότερη βαθμολογία από ότι την Ελλάδα, η Ιταλία έχει αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική διαβάθμιση της ωστόσο παραμένει σε επενδυτική βαθμίδα.
Ωστόσο φαίνεται ότι η Ισπανία θα βρεθεί στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα για αρνητικούς λόγους εν η Ιταλία θα παραμείνει εν δυνάμει αιτία αποσταθεροποίησης των αγορών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης