Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Merkel διαφωνεί με τον Macron ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό»

Η Merkel διαφωνεί με τον Macron ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό»
«Το ΝΑΤΟ, η Ατλαντική συμμαχία, είναι ο κεντρικός πυλώνας της άμυνάς μας», διαβεβαίωσε η Γερμανίδα καγκελάριος
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός της επί των Εξωτερικών Heiko Maas πήραν και πάλι  αποστάσεις από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος δήλωσε πως το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό.
«Το ΝΑΤΟ, η Ατλαντική συμμαχία, είναι ο κεντρικός πυλώνας της άμυνάς μας», διαβεβαίωσε η καγκελάριος στο εβδομαδιαίο podcast της που ήταν αφιερωμένο στην 64η επέτειο του γερμανικού στρατού, της Bundeswehr.
«Ωστόσο είναι όλο και περισσότερο σαφές ότι εμείς οι Ευρωπαίοι, τα κράτη μέλη της ΕΕ στο ΝΑΤΟ, οφείλουμε να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη στο μέλλον», πρόσθεσε ενώ απόψε θα συναντήσει τον Macron για ένα δείπνο στο Βερολίνο μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Frank Walter Steinmeier.
«Αυτό σημαίνει πως οφείλουμε να ενισχύσουμε τον συντονισμό του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ.
Γι' αυτό υπάρχει η διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό που αποκαλούμε PESCO» (Permanent Structured Cooperation, Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία), πρόσθεσε η Merkel
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas  ακολούθησε υποστηρίζοντας σε άρθρο του στο εβδομαδιαίο περιοδικό der Spiegel:
«Θέλουμε και έχουμε ανάγκη το ΝΑΤΟ».
«Θα ήταν λάθος να αφήσουμε το ΝΑΤΟ να αποδυναμωθεί.
Χωρίς τις ΗΠΑ, ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον εαυτό τους», ανέφερε.
Ο Maas υποστήριξε την έκκληση του Μακρόν για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της Ευρώπης.
«Γι' αυτό μαζί με τη Γαλλία εργαζόμαστε σκληρά για να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που να συνεργάζεται πολύ πιο στενά στην πολιτική της ασφάλειας», έγραψε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
«Ναι, θέλουμε μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη, όμως την χρειαζόμαστε ως τμήμα ενός ισχυρού ΝΑΤΟ και όχι ως αντικαταστάτη του», τόνισε ο Maas.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρότεινε να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο να είναι μέλος και η Βρετανία, ανεξάρτητα από τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση του Λονδίνου από την ΕΕ.
Ο Maas ανέφερε πως εργάζεται πάνω σ' αυτή την ιδέα μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian.
Πρόσθεσε πως η Γερμανία έχει στόχο να παρουσιάσει ένα πλαίσιο για ένα τέτοιο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας όταν αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης