Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο αποφασίζει η ΕΕ (11/11)

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις  γεωτρήσεις στην Κύπρο αποφασίζει η ΕΕ (11/11)
Η EE έχει ήδη αποφασίσει να επιβάλει οικονομικά μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων που σχετίζονται, επωφελούνται, πραγματοποιούν ή υποστηρίζουν τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις
Ως «σημείο Α» θα εγκριθεί τη Δευτέρα (11/11) από τους υπουργούς Εξωτερικών ο κανονισμός της ΕΕ για μέτρα κατά των προσώπων και εταιριών που σχετίζονται με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του Συμβουλίου.
Η EE έχει ήδη αποφασίσει να επιβάλει οικονομικά μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων που σχετίζονται, επωφελούνται, πραγματοποιούν ή υποστηρίζουν τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η απόφαση των 28 Κρατών Μελών ελήφθη κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου με ομοφωνία και επικυρώθηκε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Οκτωβρίου.
H στόχευση των κυρώσεων αναφορικά με τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα δεν περιορίζεται στις γεωτρήσεις, αλλά είναι ευρύτατη και καλύπτει και τις σεισμικές έρευνες.
Δηλαδή, καλύπτει όλο το φάσμα των έκνομων τουρκικών ενεργειών στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πρώτη κιόλας στιγμή που εκδηλώθηκαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κάτι επί του οποίου επέμεινε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, για ευνόητους λόγους, όπως επισημαίνει ο «Φιλελεύθερος»…
Στο κείμενο των νομικών πράξεων, η ΕΕ καλεί και τρίτα κράτη μέλη να υιοθετήσουν ανάλογα μέτρα κυρώσεων κατά νομικών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.  
Στο ζήτημα προηγούμενων συμβολαίων εταιρειών, η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου εξέδωσε γνωμάτευση που καλύπτει απολύτως τις θέσεις της Λευκωσίας.
Η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου επισήμανε στο πλαίσιο της εν λόγω γνωμάτευσης, ότι θα πρέπει να διακοπούν ακόμη και προηγούμενα συμβόλαια νομικών προσώπων που θα περιληφθούν στην εν λόγω λίστα περιοριστικών μέτρων.
Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι ένα νομικό πρόσωπο που εμπλέκεται στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και τοποθετείται στη λίστα, θα καταβάλει μεν σε μια τρίτη οντότητα το τίμημα εξόφλησης οφειλών προηγούμενων συμβολαίων –που δεν έχουν σχέση με τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες– π.χ. για αγορά υλικών στο παρελθόν, αλλά και το εν λόγω συμβόλαιο θα πρέπει να τερματιστεί.
Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση επιδίωξε όπως διασφαλιστούν οι θέσεις της επί του ζητήματος των «προηγούμενων συμβολαίων», κατόπιν οδηγιών του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ζήτησε και εξασφάλισε την τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου, η οποία κοινοποίησε τη γνωμάτευσή της σε όλα τα κράτη μέλη, ικανοποιώντας τη θέση της Λευκωσίας.
Με βάση τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου, η καταχώρηση μίας οντότητας/ενός νομικού προσώπου στο παράρτημα των εν λόγω περιοριστικών μέτρων, συνεπάγεται απαγόρευση και της συνέχισης ενός ήδη υφιστάμενου συμβολαίου μεταξύ ενός οικονομικού φορέα της ΕΕ και της στοχευμένης οντότητας, κάτι που μεταφράζεται σε διακοπή συμβολαίου.  
 Το κείμενο των νομικών πράξεων επισημαίνει ότι οι «μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες» της Τουρκίας  λαμβάνουν χώρα στα χωρικά ύδατα, στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση και των πρόσφατων θέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια γκριζαρίσματος των κυπριακών θαλάσσιων ζωνών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης