Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Δεν φτάνουν τα καλά κυβερνητικά μέτρα - Η αγορά θέλει μέτρα που να την εκπλήξουν ευχάριστα

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Δεν φτάνουν τα καλά κυβερνητικά μέτρα - Η αγορά θέλει μέτρα που να την εκπλήξουν ευχάριστα
Άρθρο του Κωνσταντίνου Β. Φέγγου, προέδρου της PRELIUM Invesmtnet Services στο bankingnews.gr
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν σταθεροποιητική στα ψηλά του Γενικού Δείκτη, αν και οι διακυμάνσεις ήταν ως συνήθως επιθετικές και δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε δυναμική ανόδου.
Πάντως από τις 14 Οκτωβρίου η μακροπρόθεσμη Τεχνική Ανάλυση μας έφερε σε σημείο που θα μπορούσε να είναι η απαρχή μεγάλης και μακροχρόνιας ανόδου των τιμών και καλύτερων ημερών για το Ελληνικό χρηματιστήριο.  
Ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 21 μετρήσεων με εβδομαδιαία στοιχεία, διέσπασε ανοδικά (και γερά) τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 μετρήσεων με εβδομαδιαία στοιχεία.
Για όσους αυτά ακούγονται κινέζικα, μια τέτοια διάσπαση για τους τεχνικούς αναλυτές σημαίνει το ξεκίνημα μεγάλης και μακροχρόνιας ανόδου και όποτε έχει συμβεί τα τελευταία τριάντα χρόνια στο Ελληνικό χρηματιστήριο το σήμα έχει επιβεβαιωθεί.
Καθώς οδεύουμε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου που αρκετοί ξένοι θεσμικοί χρησιμοποιούν για να κλείσουν τα βιβλία τους, και να καταγράψουν κέρδη και ζημίες από το έτος, φαίνεται τα επιτεύγματα των Ελληνικών μετοχών για το 2019 να είναι ικανοποιητικά και κανείς να μην θέλει μεγάλες αλλαγές.
Εξάλλου ο Γενικός Δείκτης δίνει από την αρχή του έτους αποδόσεις πάνω από 40%, ενώ ο FTSE25 αποδόσεις πάνω από 34%.
Η υστέρηση του FTSE 25, οφείλεται στην σχετικά κακή πορεία των τραπεζικών μετοχών που έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στον εν λόγω δείκτη.
Η χρόνιά εκτός από μεγάλες αποδόσεις στο μέσο όρο των μετοχών που περιγράφεται από τη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, δίνει επίσης μεγάλες αποδόσεις σε κάποιες μικρές μετοχές που μέχρι πέρυσι ήταν ξεκάθαρα στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.  
Το γεγονός αυτό είναι ενθαρρυντικό για την περαιτέρω πορεία, καθώς είναι μια ένδειξη ότι Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν έχει χάσει τη δυναμική του.  Μάλιστα η κινητικότητα σε πολλές από αυτές τις μετοχές έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.
Επίσης ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν 60 μετοχές έδωσαν μέρισμα για το 2018, εν αντιθέσει με ότι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, όταν τα μερίσματα ήταν έκπληξη για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Η βδομάδα δεν είχε πολλά χρηματιστηριακά νέα, αλλά στη Βουλή μπήκε για ψήφιση το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει μεγάλες θετικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις. 
Μάλιστα η στόχευση έχει και χρηματιστηριακό χαρακτήρα καθώς μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων, η φορολογία μερισμάτων αλλά σχημάτων όπως οι ΑΕΕΑΠ.
Επίσης είχαμε και την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες που δεν νομίζω να  στεναχώρησε πολύ κόσμο.
Όπως πάντα η αγορά προσδοκά θετικότερα μέτρα και επιθετικότερο γύρισμα των πολιτικών σε μέτρα που θα εκπλήξουν θετικά τους εν δυνάμει επενδυτές.
Όμως και η αφομοίωση των επιπτώσεων για τα μέτρα που ψηφίζονται, αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην μετά φόρους  κερδοφορία των επιχειρήσεων. 
Και οι επενδυτές πάντα θέλουν το αποτέλεσμα των επενδύσεων τους.  Αυτό λέγεται Κέρδη μετά τους Φόρους και μετουσιώνεται σε Μέρισμα στην τσέπη.
Το γεγονός ότι οι ομολογιακές εκδόσεις υπερκαλύπτονται και τα spreads των Ελληνικών ομολόγων έχουν φτάσει τα επίπεδα της Ιταλίας, σημαίνει ότι ξεπεράσαμε το σκόπελο της αβεβαιότητας της χώρας, όσο και αυτό δεν αποτυπώνεται ακόμα στις αξιολογήσεις των ξένων οίκων.
Είναι προφανές όμως ότι η εμπιστοσύνη στο Ελληνικό επιχειρείν απέχει πολύ από το επιθυμητό.  
Σε αυτό συμβάλλει και η υπερφορολόγηση, το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας, το αντιπαραγωγικό δημόσιο και άλλα που έχουν να κάνουν με το Κράτος. 
Σημαντική παράμετρος όμως είναι και οι επιχειρηματίες, που μόλις τους πεις να βάλουν το χέρι στην τσέπη σχεδόν παρεξηγούνται.
Γενικά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για μετοχές σε τομείς της οικονομίας με προοπτικές, με καλά θεμελιώδη μεγέθη και που σέβονται τους επενδυτές παραμένουν καλές.  
Όσο όμως αργεί η ανάκαμψη μεγαλώνουν οι αβεβαιότητες ιδιαίτερα στην περιοχή της Ελλάδας που είναι και γεωπολιτικά αβέβαιη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης