Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Απώλειες με ανύπαρκτο τζίρο, ούτε 30 εκατ. ευρώ ο καθαρός

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Απώλειες με ανύπαρκτο τζίρο, ούτε 30 εκατ. ευρώ ο καθαρός
ΑΓΟΡΑ: Φίλτατοι με τέτοιους τζίρους δεν πάμε πουθενά. Και πιο εύκολα πάμε κάτω, παρά πάνω. Δυστυχώς το είδαμε σε συγκεκριμένες μετοχές σήμερα. Απουσία αγοραστών και κάποιοι είτε γιατί ήθελαν πραγματικά να πουλήσουν είτε γιατί θέλουν να μαζέψουν πιο κάτω πίεσαν αρκετές μετοχές που δε θα έπρεπε.

Αυτή όμως είναι η αγορά μας. Λόγω απουσίας επενδυτών και σοβαρών παικτών που θα έβλεπαν τις σκοπιμότητες και τις κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας και θα παρέμβαιναν, οι αποτιμήσεις γίνονται έρμαιο. Γι΄ αυτό υπάρχει και αυτό το όργιο των στρεβλώσεων. Βλέπεις μετοχές που έχουν να βγάλουν κέρδη χρόνια και είναι στην επιτήρηση, να έχουν αποτίμηση ίδια με υγιέστατες εταιρείες.

Φταίνε βέβαια και οι θεσμικάρες μας. Μην ακούσουν προοπτική growth, να τρέξουν αμέσως. Ούτε που τους νοιάζει αν αυτό θα έρθει με μόχλευση, ή αν μπορεί να ξεπληρώσει αυτά που χρωστάει, ή αν αυτή που θα το πετύχει έχουν παλτουδιάσει ήδη πολλούς. Τρέχουν ξανά.

Γι’ αυτό βλέπουμε και στις τηλεδιασκέψεις να συνωστίζονται ακόμα οι ξένοι αναλυτές σε εταιρείες που δεν έχουν «στον ήλιο μοίρα». Που περιμένουν να κάνουν εκείνο για να καλύψουν τη μία τρύπα και το άλλο μπας και καλύψουν μία άλλη τρύπα.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Εμάς που μας αρέσει να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, επιλέγουμε τη σταθερότητα και ζητάμε την ανάπτυξη που όμως δε στηρίζεται μόνο σε δανεικά. Θέλουμε κέρδη αλλά θέλουμε και να εισπράττονται οι απαιτήσεις. Είδαμε τι έπαθαν αυτές που χρηματοδοτούσαν τις πωλήσεις τους.

Σήμερα με ανύπαρκτο τζίρο είδαμε περίεργες ρευστοποιήσεις σε επιλεγμένες μετοχές. Από αυτές δηλαδή που αρέσουν στη στήλη. Τόσο καιρό κρατούσαν, μετά από μία καλή διόρθωση και ξαφνικά με ανύπαρκτες συναλλαγές βγήκαν πωλητές και με 10 χιλ. τεμάχια τις πήγαν -4% ή και παραπάνω. Τι μας λέτε βρε παιδιά;

Ότι δηλαδή απείχαν όλοι σήμερα από την αγορά και ήρθαν κάποιοι μικροί ξαφνικά και θυμήθηκαν να πουλήσουν όσο-όσο; Όχι αγαπητοί αναγνώστες, αυτοί που πίεσαν σήμερα τις μετοχές βρήκαν χώρο και άρπαξαν την ευκαιρία. Μπας και μαζέψουν κανένα χαρτάκι από αυτά που δεν βγαίνουν εύκολα. Φυσικά και πιέστηκαν και αρκετά που δε μας κάνει εντύπωση όμως λόγω θεμελιωδών μεγεθών.

ΚΑΡΑΤΖΗ: Μεγάλο τελικά το νούμερο από την πώληση της ΚΕΝ και δείχνει πως ίσως είχε πάρει μεγαλύτερες προβλέψεις ή είχε δώσει σημαντικά χαμηλότερη αποτίμηση από αυτή που μπορούσε η εισηγμένη. Πουλήθηκε 14,1 εκατ. ευρώ και το κέρδος είναι 10 εκατ. ευρώ. Η στήλη περίμενε χαμηλότερη την υπεραξία. Θυμίζουμε πως στο εξάμηνο είχε καθαρό δανεισμό 15 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει πουλήσει την ΚΕΝ.

Αυτό ίσως δείχνει πως οι εισηγμένες ίσως δεν έχουν αποτιμήσει σωστά τις συμμετοχές τους. Η ίδια εισηγμένη έχει και δύο εξαιρετικά ξενοδοχεία που νομίζουμε η αποτίμησή τους είναι υψηλότερη από αυτή που έχει στα βιβλία της. Το τίμημα μας κάνει να θεωρούμε τη δίκαιη τιμή λίγο ακόμα πιο ψηλά από αυτή που είχαμε. Δηλαδή πάνω από τα 11 ευρώ.

Θα πούμε ένα μεγάλο μπράβο στη νέα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία δείχνει πως δεν ακολουθεί τα βήματα της προηγούμενης διοίκησης. Θα θυμίσουμε πως η Καράτζης είχε πουλήσει και ακίνητο παλαιότερα χωρίς να πει το τίμημα και πάλι υπήρχαν μεγάλα έκτακτα κέρδη. Τότε βέβαια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αδιαφορήσει.

Η μετοχή ήταν και παραμένει μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της στήλης λόγω υψηλών περιουσιακών στοιχείων, πολύ καλής κερδοφορίας σε σύγκριση με την αποτίμηση και εξαιρετικά χαμηλού καθαρού δανεισμού.

MLS: Σε χαμηλά 11 ετών και κάτι πλέον η μετοχή. Τεράστια καταστροφή δείχνει το διάγραμμα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και κυρίως μέσα σε μία χρονιά εξαιρετικά καλή για το ελληνικό χρηματιστήριο. Στα 1,38 ευρώ και στο -8,31% που ήταν και χαμηλό ημέρας, με όγκο 50 χιλ. τεμάχια και ανεκτέλεστα στους πωλητές 12 χιλ. τεμάχια.
Image
ΜΙΝΕΡΒΑ: Τρίτο συνεχόμενο +10%. Στα 0,2860 ευρώ με όγκο 14 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 1,7 εκατ. ευρώ.

ΚΛΜ: Την πήγαν μέχρι και στα 0,7440 ευρώ με ελάχιστο όγκο και ευτυχώς μπήκαν κάποιοι και σταμάτησαν τον κατήφορο. Στα 0,7720 ευρώ στο κλείσιμο με απώλειες 1,03% και όγκο 12 χιλ. τεμάχια.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: ΜΕ 28 κομμάτια όλα κι όλα έκλεισαν τη μετοχή στο -3,53% και στα 3,28 ευρώ. Ντροπή…

ΛΥΚΟΣ: Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και στα 1,44 ευρώ, ήτοι απώλειες 2,70% και ο όγκος στις 5 χιλ. τεμάχια. Έλεος δηλαδή…

ΕΚΤΕΡ: Χαμηλό στα 1,25 ευρώ και κλείσιμο στα 1,2750 ευρώ με όγκο 20 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 14,3 εκατ. ευρώ. Το γράφημα πλέον και η αποτίμηση αρχίζει να μας αρέσει ξανά. Σταδιακό χτίσιμο θέσεων, χωρίς να εξαντλούμε ρευστότητα. Μπορεί να δώσει καλύτερα σημεία εισόδου αν το επιτρέψει η αγορά. Εδώ όμως φαίνεται πως αρχίζει να χτίζει βάζει.

Καλό Σαββατοκύριακο
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης