Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αναγνωριστικές κινήσεις με χαμηλό τζίρο και το βλέμμα στις ξένες αγορές

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Αναγνωριστικές κινήσεις με χαμηλό τζίρο και το βλέμμα στις ξένες αγορές
ΑΓΟΡΑ: Ξεκίνησε με τάσεις συσσώρευσης και μικρές απώλειες αλλά με το τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Αποτελέσματα εισηγμένων και αγορές του εξωτερικού τραβούν τα βλέμματα των επενδυτών.

Δεν παρατηρούνται στα πρώτα λεπτά σημαντικές κινήσεις σε μετοχές, που να υποχωρούν δηλαδή ή να ενισχύονται με αξιόλογο όγκο συναλλαγών.

MSCI: Ή δεν ασχολείται με την Ελλάδα ο οίκος όσο θα έπρεπε, ή όλοι πέφτουν έξω σε ό,τι αφορά τον τρόπο που εισέρχονται ή αφαιρούνται μετοχές στους δείκτες του. Χωρίς αλλαγές οι χθεσινές αποφάσεις του οίκου. Θετική αυτή η εξέλιξη για τη μετοχή της Τιτάν.

ΟΤΕ: Η τηλεδιάσκεψη δεν έβγαλε κάποια είδηση. Ειπώθηκαν τα γνωστά. Ο όμιλος πάει καλά και η Ρουμανία ανακάμπτει, αλλά όχι στο επίπεδο που θα ήθελε η διοίκηση. Ερωτήσεις δεν έγιναν πολλές, είτε γιατί δεν υπήρχαν, είτε γιατί δεν μπόρεσαν να γίνουν. Κάποια στιγμή η διοίκηση ανέφερε στον operator ότι λαμβάνει μηνύματα από αναλυτές οι οποίοι δεν μπορούν κάνουν ερώτηση (πατώντας το αντίστοιχο κουμπί στο τηλέφωνό τους).
Ο operator όμως απάντηση ότι δεν υπάρχει θέμα.

Η Beta σημειώνει πως η μετοχή διαπραγματεύεται 20 φορές τα εκτιμώμενα προσαρμοσμένα κέρδη και ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 5,6 φορές. Η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση είναι στο 4,9%. Η χαμηλότερη φορολογία στην Ελλάδα ευνοεί τα κέρδη ανά μετοχή, ενώ τα η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων και η πώληση των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία θα απελευθερώσει αξία στους μετόχους. Η ΑΧΕ σημειώνει πως της αρέσει η μετοχή καθώς οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ήπιες κινήσεις στο ξεκίνημα. Μετά τη χθεσινή άνοδο οι μετοχές των συστημικών τραπεζών καταγράφουν μικρές απώλειες.

ΤΙΤΑΝ: Μετά τη μη αφαίρεση της μετοχής από τους δείκτες MSCI αλλά και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων η μετοχή ξεκίνησε ανοδικά αλλά με μικρό όγκο συναλλαγών.

MEDICON (απάντηση): Η εισηγμένη αντιμετώπισε μεγάλα οικονομικά προβλήματα από το PSI. Θυμίζουμε πως οι εταιρείες του κλάδου υγείας είχαν λάβει ομόλογα από το ελληνικό δημόσιο για τις οφειλές του προς αυτές τα οποία κουρεύτηκαν. Οι τράπεζες άρχισαν να απαιτούν τα χρήματά τους με αποτέλεσμα τα προβλήματα να μεγαλώσουν.

Η εταιρεία μετά από διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες κατάφερε να εξοφλήσει κάποιες και να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις με άλλες. Πριν από ένα μήνα ανακοίνωσε πως ρύθμισε και την τελευταία οφειλή. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν η αιτία που η μετοχή μπήκε στην επιτήρηση.

Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και ίσως θα έπρεπε να δούμε τη μετοχή να βγαίνει από την επιτήρηση. Τώρα έχει σύνολο υποχρεώσεων 18,1 εκατ. ευρώ με ταμειακά διαθέσιμα 5 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες χρωστάει τα περισσότερα. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο εξάμηνο στις 562 χιλ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι στα 8,5 εκατ. ευρώ. Δεν τη θεωρούμε ακριβή, αλλά εξακολουθούμε να κοιτάζουμε προσεκτικά τις ταμειακές ροές.

INTRALOT: Η υποβάθμιση από τον οίκο Fitch θα επηρεάσει τη μετοχή. Το αξιόχρεο υποβαθμίστηκε σε CCC από CCC+. Η μετοχή υποχωρεί 2,3% και στα 0,40 ευρώ.

DIVERSA: Παραμένει σε αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή καθώς ο ορκωτός έχει δώσει γνώμη με επιφύλαξη. Η εταιρεία ζητάει κούρεμα και αναδιάρθρωση δανείων. Σημειώνεται πως έχει απόφαση για αύξηση κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ και έχει μικρό δανεισμό. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το αν μπορεί ή όχι να αντλήσει νέα κεφάλαια, ενώ στο παρελθόν έχουν επιχειρηθεί αρκετές εξαγορές, χωρίς να έχουν προχωρήσει.

CRETA FARMS: Διαβάζουμε πως κάποιοι επενδυτές «τρόμαξαν» από την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Δηλαδή τι περίμεναν; Ότι θα έβρισκαν ταμεία ξεχειλισμένα από λεφτά και αποθήκες γεμάτες; Τους ισολογισμούς που έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν δεν τους έχουν διαβάσει;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης