Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ελέγχους στις εισηγμένες ξεκινάει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αντικείμενο την εταιρική διακυβέρνηση

Ελέγχους στις εισηγμένες ξεκινάει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αντικείμενο την εταιρική διακυβέρνηση
Εξετάζονται ένας ένας οι ελεγκτές των εισηγμένων
Σημαντικές και ουσιαστικές αλλαγές επεξεργάζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης παρατηρώντας επί της αρχής πως ακόμη και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που υφίστανται και αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιριών δεν εφαρμόζονται.
Ετσι λοιπόν δουλεύοντας αθόρυβα αλλά και προετοιμάζοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο, η Επιτροπή, υπό τη νέα της ηγεσία και υπό την προεδρία της κας Βασιλικής Λαζαράκου  ενεργεί αξιοποιώντας στο έπακρο σημαντικά στοιχεία της πρόσφατης εμπειρίας που κατεγράφη από όσα συνέβησαν με γνωστές εισηγμένες οι οποίες τύποις εφάρμοζαν το θεσμικό πλαίσιο.
 Και η μη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου αλλά και το γεγονός πως οι εισηγμένες δε δέχθηκαν επί της ουσίας έλεγχο στις δραστηριότητές τους είχε τις γνωστές σε όλους συνέπειες κακής εταιρικής διακυβέρνησης.
Από ελεγκτικό κόσκινο λοιπόν περνούν  ήδη, όλες οι τριμελείς επιτροπές ελέγχου των εισηγμένων τις οποίες συστήνουν ο πρόεδρος και δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να κριθεί αν και κατά πόσον τα συγκεκριμένα στελέχη  διαθέτουν προσόντα και εμπειρία ελεγκτή ώστε οι αρμοδιότητές τους να μην αποτελούν κενό γράμμα.
Ας σημειωθεί πως οι πρόσφατες περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών που απασχόλησαν τις αρχές μετά από έλεγχο  διαπιστώθηκε πως είχαν βασικότατες αδυναμίες στο συγκεκριμένο θέμα αφού είχαν χρήσεις ελεγκτές συγγενικά τους πρόσωπα άσχετα με το χώρο σε κάποιες περιπτώσεις υπερήλικα τα οποία αποκλείεται να ασκούσαν έλεγχο ή και οποιοδήποτε άλλο καθήκον μέσα στο διοικητικό συμβούλιο καθώς δεν είχαν επί της ουσίας σχέση με την επιχείρηση.
Σημειώνεται πως αυτές τις ημέρες αλλά και τις επόμενες που θα ακολουθήσουν καλούνται μία μια οι αρμόδιες επιτροπές των εισηγμένων εταιριών και ελέγχονται από την Κεφαλαιαγορά.
Συγχρόνως την ερχόμενη εβδομάδα, η Κεφαλαιαγορά θα εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο για την κατ' αρχήν επανόρθωση θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης που τυχόν οι εισηγμένες εταιρίες έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους ώστε να αναδομήσουν την εταιρική τους διακυβέρνηση δημιουργώντας τείχη ασφαλείας στη δραστηριότητά τους.
Η ανεξαρτησία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να θωρακιστεί περαιτέρω μέσα από το νομοσχέδιο που προετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και θα συνοδεύσει το σχέδιο νόμου που θα αφορά τον Ηρακλή.
Εκεί θα υπάρξουν και νέες ρυθμίσεις που αφορούν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης ενώ οι έλεγχοι από την πλευρά της Επιτροπής θα ενταθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης