Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Friesland Campina Hellas: Και αποχώρηση από το φρέσκο γάλα και «κοστούμι» 15 εκατ ευρώ

tags :
Friesland Campina Hellas: Και αποχώρηση από το φρέσκο γάλα και «κοστούμι» 15 εκατ ευρώ
Nα σημειωθεί ότι το 2016 η FrieslandCampina Hellas αποχώρησε από την αγορά του φρέσκου γάλακτος
Σε αναδιοργάνωση των δραστηριοτητων της προχώρησε η FrieslandCampina Hellas, γνωστή στο καταναλωτικό κοινό ως ΝΟΥΝΟΥ.
Η εταιρεία η οποία διατηρεί παραγωγική μονάδα στην Πάτρα, προχώρησε σε συμφωνία με την μητρική FrieslandCampina Nederland B.V. για διάφορα εισαγόμενα προϊόντα Nounou και τυριά Milner/Fina.
Ειδικότερα η FrieslandCampina Nederland πωλεί γάλα εβαπορέ, εμπλουτισμένα δημητριακά (IFT) και επώνυμα τυριά στη FrieslandCampina Hellas για διανομή στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα αυτής της αναδιοργάνωσης η FrieslandCampina Hellas φέρει πλήρη ευθύνη για τις δραστηριότητες διανομής αυτών των προϊόντων. Στο παρελθόν αυτά τα προϊόντα πωλούνταν υπό το μοντέλο limited risk. Χρησιμοποιήθηκε μέθοδος αποτίμησης cash flow για τον προσδιορισμό της μετατόπισης αξίας μετά την αναδιοργάνωση, η οποία καθορίσθηκε σε 15 εκατ ευρώ και θα πληρωθεί από την FrieslandCampina Hellas στην FrieslandCampina Nederland Β.V.
Nα σημειωθεί ότι το 2016 η FrieslandCampina Hellas αποχώρησε από την αγορά του φρέσκου γάλακτος, σταματώντας την παραγωγή του «Εκλεκτό», το οποίο συλλεγόταν από μικρές φάρμες από όλη την Ελλάδα και βρισκόταν στα ράφια των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων λιανικής μέσα σε 24ώρες.
Για το 2018 οι πωλήσεις της εταιρείας παρουσίασαν μείωση της τάξεως του 0,9%. Η μείωση προήλθε κυρίως τις πωλήσεις του εξωτερικού, που εμφάνισαν κάμψη κατά 3,2 %.
Ειδικότερα οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 267,5 εκ. έναντι 270 εκ. κατά την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση 0,9%.
 Η ζημία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EΒITDA) ανήλθε σε 7,3 εκ., έναντι λειτουργικού κέρδους
3,9 εκ. την προηγούμενη χρήση.Η ζημία προ φόρων ανήλθε σε 10,4 εκ. έναντι κερδών 0,9 εκ. σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.Όσον αφορά τις καθαρές ζημιές ανήλθαν σε 5,14 εκ. έναντι κερδών ύψους 0,03 εκ το 2017.
Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε νέα επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ για την επέκταση του πρότυπου εργοστασίου ΝΟΥΝΟΥ στην Πάτρα, που πλέον έχει φθάσει στο μάξιμουμ της παραγωγικής δυναμικότητα του.
Η νέα επένδυση εκτιμάται ότι θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου κατά 50%. Περιλαμβάνει επέκταση βιομηχανικών κτιρίων και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού παραγωγής με τα αντίστοιχα συστήματα ελέγχου και αυτοματισμών, κυρίως στα στάδια επεξεργασίας και αποθήκευσης γάλακτος.
Στη χρήση 2018 ελέγχθηκε η επένδυση της εταιρείας και με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης εγκρίθηκε η ενίσχυση φορολογικής απαλλαγής μέχρι του
ποσού των 3.296.567 για την εν λόγω επένδυση. Καθώς στη χρήση του 2018 προκύψανε φορολογικές ζημιές η
εταιρεία αναγνώρισε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση για το σύνολο του ποσού καθώς αναμένεται ότι στα
επόμενα 5 έτη, όσο διαρκεί το δικαίωμα της ωφέλειας της φορολογικής απαλλαγής, η εταιρεία θα έχει φορολογητέα
κέρδη για να συμψηφίσει το ποσό.
Σημειώνεται ότι η FrieslandCampina Hellas αποτελεί μέλος της Royal FrieslandCampina, συνεταιριστική εταιρεία και μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο η οποία μετρά 147 χρόνια.
Σήμερα, η Εταιρεία διαθέτει στους Έλληνες καταναλωτές μια ολοκληρωμένη γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων, που περιλαμβάνει βρεφικά γάλατα και κρέμες, γάλατα εβαπορέ και υψηλής παστερίωσης, γιαούρτια, κρέμες γάλακτος και τυριά, με τις επωνυμίες ΝΟΥΝΟΥ, FRISO, MILNER και FINA. Παράλληλα διακινεί προϊόντα για επαγγελματική χρήση με τις επωνυμίες FRICO, DEBIC και Barista’s Gold.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης