Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Το Ιράν έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία - Οι ΗΠΑ πρέπει να άρουν τις κυρώσεις

Macron: Το Ιράν έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία - Οι ΗΠΑ πρέπει να άρουν τις κυρώσεις
Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την πρόθεσή του να συνομιλήσει με τους προέδρους ΗΠΑ και Ιράν
Την έντονη ανησυχία του για την απόφαση του Ιράν να μειώσει περαιτέρω τις δεσμεύσεις του απέναντι στην πυρηνική συμφωνία, εξέφρασε σήμερα (6/11) ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, καλώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μερική άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.
Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόδρος δήλωσε ότι η απόφαση του Ιράν να αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου αποτελεί μία «σοβαρή» κίνηση, η οποία δείχνει την πρόθεση της χώρας να αποχωρήσει από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.
«Νομίζω ότι για πρώτη φορά, το Ιράν έχει αποφασίσει με ρητό και απότομο τρόπο να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία, γεγονός που αποτελεί μία βαθιά αλλαγή», επεσήμανε ο κ. Macron, ο οποίος έχει εκφράσει από την αρχή την πρόθεσή του να μεσολαβήσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν προκειμένου να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε άρση ορισμένων κυρώσεων που έχει επιβάλλει σε βάρος της Τεχεράνης, προκειμένου το Ιράν να επιστρέψει στη συμφωνία, ενώ τόνισε ότι θα συζητήσει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με τους προέδρους των δύο χωρών.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ξεκινήσει από σήμερα την έγχυση αερίου σε φυγοκεντρικές μονάδες στις εγκαταστάσεις Fordow, προχωρώντας στο τέταρτο βήμα μείωσης των δεσμεύσεων απέναντι στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.
«Το τέταρτο βήμα του Ιράν στη μείωση των δεσμεύσεων απέναντι στο JCPOA ξεκινάει σήμερα, μέσω της έγχυσης αερίου σε 1044 φυγοκεντρητές», δήλωσε ο κ. Rouhani, προσθέτοντας ότι «χάρη στην πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων, ο Fordow θα επανέλθει σύντομα σε πλήρη λειτουργία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης