Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες κινήσεις με χαμηλό τζίρο και το βλέμμα στον MSCI

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες κινήσεις με χαμηλό τζίρο και το βλέμμα στον MSCI
ΑΓΟΡΑ: Με ήπιες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση και χαμηλό τζίρο. Μετά την υψηλή χθεσινή μεταβλητότητα οι αναλυτές περιμένουν ηρεμία σήμερα. Έχουμε εταιρικά αποτελέσματα αυτές τις ημέρες επομένως θα έχουμε επιλεκτικό ενδιαφέρον, ενώ αύριο περιμένουμε την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.

Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις για το τι θα βγάλει αύριο. Η στήλη είχε πληροφορίες για ένταξη της Πειραιώς στους δείκτες, αλλά κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει. Θα μπει αυτή, θα βγει εκείνη, εκτιμήσεις υπάρχουν αλλά άλλοι αποφασίζουν. Επομένως αναμονή.

ΟΠΑΠ: Μετά τη χθεσινή υψηλή μεταβλητότητα και την απορρόφηση με άνεση τελικά όλων των μετοχών που βγήκαν η μετοχή κοιτάζει λίγο υψηλότερα στο ξεκίνημα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καλό το ξεκίνημα της μετοχής μετά τις χθεσινές μεγάλες απώλειες της μετοχής. Θέλουμε αντίδραση και μάλιστα καλή. Για να δούμε, τι θα πράξουν οι πωλητές σήμερα.

ΕΝΤΟΚΑ: Δημοπρασία τρίμηνων έχουμε σήμερα και το προηγούμενο επιτόκιο ήταν -0,02%.

ΕΛΠΕ: Τα αποτελέσματα είναι λίγο καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και δείχνουν αυτό που είχε αναφέρει και η διοίκηση, δηλαδή ότι στο δεύτερο εξάμηνο τα περιθώρια διύλισης είναι βελτιωμένα. Σε συνδυασμό με τις αλλαγές IMO αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στο τέταρτο τρίμηνο και το 2020. Η Optima Bank διατηρεί τη θετική της στάση για τη μετοχή.

ΛΑΜΔΑ: Πακέτο 546 χιλ. τεμαχίων στα 7,27 ευρώ ανά μετοχή συνολικής αξίας 3,9 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχεί στο 0,6% του μετοχικού κεφαλαίου.

ΤΙΤΑΝ: Αύριο (7/11) τα δικά της αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και η Eurobank περιμένει καθαρά κέρδη 30,3 εκατ. ευρώ από 25,4 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA αναμένονται στα 82,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 10,5%.

ΔΕΗ: Χθες γράφαμε για την ανακοίνωση της επιχείρησης και τη μείωση ποσοστού, η οποία κατά την άποψή μας μπέρδευε τους επενδυτές. Γιατί δεν ξεκαθάριζε ότι ένα fund μείωσε λίγο το ποσοστό του και κάποιοι νόμιζαν πως μείωσε αρκετά τη συμμετοχή της. Σήμερα δημοσίευσε ανακοίνωση η εταιρεία σχολιάζοντας δημοσιεύματα και το ξεκαθαρίζει. Θα μπορούσε να το είχε κάνει από την αρχή. 

ΨΑΡΙΑ: Οι ανακοινώσεις τόσο από Νηρέα όσο και από Σελόντα περιλαμβάνουν ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Αυτή η κίνηση δείχνει dilution και θυμίζουμε πως μέτοχοι μειοψηφίας, οι παλιοί ιδιοκτήτες δηλαδή, έχουν συνασπιστεί με ποσοστό λίγο πάνω από 10%. Επομένως σε περίπτωση μετατροπής το ποσοστό τους θα μειωθεί σημαντικά και δε θα μπορούν να μπλοκάρουν μία δημόσια πρόταση. Αν η μετατροπή γίνει εγκαίρως.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Αρκετοί επενδυτές δυσανασχετούν για την πορεία συγκεκριμένων μετοχών και κυρίως για τη συμπεριφορά που έχουν στο ταμπλό και με το δίκιο τους. Βέβαια όσοι ασχολούνται επί σειρά ετών με το ΧΑ γνωρίζουν πως αυτές οι μετοχές δεν είναι όπως τα βαριά χαρτιά να κάνουν μεγάλο όγκο σε κάθε συνεδρίαση.

Ας μην ξεχνάμε πως η κίνηση που έχουν κάνει πολλά από αυτά τα χαρτιά και κυρίως αυτά που διαθέτουν και καλά θεμελιώδη είναι σημαντική. Είναι λογικό να κάνουν και μία διόρθωση, ενώ η μείωση του τζίρου συνολικά και του επενδυτικού ενδιαφέροντος, επηρεάζει περαιτέρω την εικόνα τους. Σε αυτές τις μετοχές οι υπομονή είναι απαραίτητη. Εδώ έχουμε ζήσει εποχές, με μετοχές του FTSE 25 να κάνουν ελάχιστες πράξεις και αυτά να μην ανοίγουν. Στο άνοιγμα έχουμε μικρούς όγκους σε αρκετά χαρτιά, είτε αυτά κινούνται με άνοδο είτε με πτώση.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αν και ο τζίρος αυξήθηκε στο εννεάμηνο στα 85,3 εκατ. ευρώ από 65,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη παρέμειναν σταθερά στα 1,55 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων βέβαια κέρδη είναι αυξημένα και η επιβάρυνση οφείλεται στο αποτέλεσμα φορολογικού ελέγχου προηγούμενων χρήσεων. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές, αλλά έχουμε αύξηση αποθεμάτων και μείωση απαιτήσεων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης