Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Κινεζικό ενδιαφέρον για από κοινού επενδύσεις σε ΑΠΕ, μονάδες φυσικού αερίου και ηλεκτροκίνηση

tags :
ΔΕΗ: Κινεζικό ενδιαφέρον για από κοινού επενδύσεις σε ΑΠΕ, μονάδες φυσικού αερίου και ηλεκτροκίνηση
Στο επίκεντρο των εππαφών και η υποκατάσταση του λιγνίτη στην Πτολεμαίδα V
Στις «πράσινες» επενδύσεις της ΔΕΗ, και όχι μόνο, επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον κινεζικών εταιριών, στις επαφές που είχε στη Σαγκάη ο επικεφαλής της εταιρίας κ. Γιώργος Στάσσης.
Στις μεγάλες αλλά και μικρές εταιρίες και τράπεζες που είδε στην Κίνα ο κ. Στάσσης, μεταξύ των οποίων China Development Bank, την Shanghai Electric και η  China Three Gorges (κατέχει μερίδιο στην πορτογαλική EDP Renovaveis), εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για από κοινού επενδύσεις σε φωτοβολταικά και αιολικά, αλλά και σε μονάδες φυσικού αερίου καθώς και για επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.  

Μεγαλύτερος παραγωγός εξοπλισμού ΑΠΕ

Ενδιαφέρον, σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, εκφράστηκε ακόμη και για τη μονάδα Πτολεμαίδα V  και τα σενάρια που εξετάζονται για πιθανή υποκατάσταση του λιγνίτη από κάποια χρόνια μετά τη λειτουργία της με άλλες τεχνολογίες, όπως βιοαέριο, βιομάζα, φωτοβολταικά ή συνδυασμός κάποιων τεχνολογιών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εξοπλισμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τεχνολογιών αποθήκευσης αλλά και ηλεκτροκίνησης, τομέας που για τη ΔΕΗ αποτελεί βασικό πυλώνα στο νέο business plan που καταρτίζει.

Ομάδα μελέτης των κινεζικών προτάσεων  

Η Κίνα έχει δείξει και στο παρελθόν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και τη ΔΕΗ, όπως και στον τομέα των ΑΠΕ.
Η China Energy έχει εξαγοράσει ήδη το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου Κοπελούζου στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ είχε εμφανισθεί από κοινό με τον ίδιο Ομιλο στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης.
Μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ εξάλλου είχε υπογράψει  μνημόνιο συνεργασίας με την κινεζική CMEC για την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Φλώρινας (Μελίτη ΙΙ).
Οι προτάσεις που για συνεργασίες που δέχτηκε ο κ. Στάσσης στην Κίνα θα αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς διερεύνησης, από ομάδα που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό με την επιστροφή του από τη Σαγκάη.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης