Διεθνή

Λακκοτρύπης (υπ.Ενέργειας Κύπρου): Δεν ήταν προτεραιότητα οι γεωτρήσεις στο τεμάχιο 7

Λακκοτρύπης (υπ.Ενέργειας Κύπρου): Δεν ήταν προτεραιότητα οι γεωτρήσεις στο τεμάχιο 7
«Οι αποφάσεις των εταιρειών λαμβάνονται με βάση κυρίως γεωλογικά δεδομένα, και οι εταιρείες θα αρχίσουν από τους πιο ενδιαφέροντες και ώριμους στόχους που εντοπίζουν» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης
Δεν υπήρχε πρόθεση να αρχίσουν πρώτα οι γεωτρήσεις από το τεμάχιο 7, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι οι εταιρείες αποφασίζουν να αρχίσουν από τους πιο ενδιαφέροντες και ώριμους στόχους.
Απαντώντας σε δημοσιεύματα για υπαναχώρηση της κοινοπραξίας Eni – Total από το τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 15ο Συνέδριο του Economist, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι αποφάσεις των εταιρειών λαμβάνονται με βάση κυρίως γεωλογικά δεδομένα, και οι εταιρείες θα αρχίσουν από τους πιο ενδιαφέροντες και ώριμους στόχους που εντοπίζουν.
Πρόσθεσε ότι μεταξύ της αδειοδότησης και της πρώτης γεώτρησης μεσολαβούν συνήθως 1,5 με 2 χρόνια.
Ανέφερε επίσης ότι οι αποφάσεις για τους πιο ενδιαφέροντες στόχους έχουν βασιστεί και στην ανακάλυψη του «Γλαύκου», στο τεμάχιο 10.
Δεν υπήρχε, πρόσθεσε, καμιά πρόθεση να αρχίσουν οι γεωτρήσεις από το τεμάχιο 7.
Για το κοίτασμα «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10 είπε ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις για το 2019 με 5-8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και η μεγαλύτερη που είχαμε μέχρι σήμερα στην ΑΟΖ.
Αναφορικά με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», στο τεμάχιο 12 είπε ότι το Υπουργείο βρίσκεται στα τελικά στάδια μιας συμφωνίας για το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, με την εκμετάλλευση της διαθεσιμότητας των τερματικών υγροποίησης στο Ίντκου της Αιγύπτου κάτι που αποτελεί ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για τον διάδρομο φυσικού αερίου της Α. Μεσογείου.
Ανέφερε ότι ένας από τους ρόλους του East Med Gas Forum που δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο με τη συμμετοχή 7 χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, είναι να εντοπίσει ποιες από τις υφιστάμενες υποδομές μπορούν να αξιοποιηθούν και για να γίνεις συζήτηση πως αξιοποιούνται μελλοντικές ανακαλύψεις, είτε αυτές αφορούν ένα τερματικό LNG στην Κύπρο, είτε τον αγωγό EastMed είτε και πλωτές μονάδες υγροποίησης.
«Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένουμε ολοκλήρωση αυτών των εργασιών για να μπορέσει για πρώτη φορά η Κύπρος να γίνει παραγωγός φυσικού αερίου», είπε.
Πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ένα εκτενές γεωτρητικό πρόγραμμα από όλες τις εταιρείες μεταξύ τέλος του έτους και αρχές τους επομένου, και αναμένεται να δουν πότε ακριβώς.
Αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το Υπουργείο έχει τρέξει αρκετά προγράμματα που του επιτρέπουν για το 2020 να έχει εγκατεστημένη ισχύ περίπου 20% στην ηλεκτροπαραγωγή, πάνω από τους στόχους που έχει θέσει ΕΕ.
Για το υπόλοιπο 80% της ηλεκτροπαραγωγής, πρόσθεσε, γίνεται προσπάθεια για έλευση φυσικού αερίου στο νησί που είναι μια πιο καθαρή μορφή άνθρακα, ώστε να λειτουργήσει ως μεταβατικό καύσιμο σε ένα μέλλον με ΑΠΕ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε ότι η βασική πρόκληση για τις ΑΠΕ δεν είναι η τεχνολογία, η οποία υπάρχει ήδη, αλλά το κόστος και πως διασφαλίζεις τη μετάβαση στις ΑΠΕ χωρίς το κόστος να αυξηθεί σημαντικά.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης