Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barnier: Η ΕΕ «δεν θα ανεχτεί άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» στην εμπορική σχέση με τη Βρετανία

Barnier: Η ΕΕ «δεν θα ανεχτεί άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» στην εμπορική σχέση με τη Βρετανία
Οι συνομιλίες για την εμπορική σχέση με τη Βρετανία θα είναι δύσκολες - Η συμφωνία του Brexit δεν θα σημάνει το τέλος της ιστορίας
O επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Michel Barnier δήλωσε σήμερα 5/11 ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική εταιρική σχέση με τη Βρετανία θα είναι «δύσκολες και απαιτητικές», καθώς η Ένωση «δεν θα ανεχτεί άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».
«Η Βρετανία δεν θα πρέπει να νομίζει ότι οι μηδενικοί δασμοί, οι μηδενικές ποσοστώσεις θα αρκούν», τόνισε σε ομιλία κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης τεχνολογικής έκθεσης, της Web Summit, στη Λισαβόνα προσθέτοντας ότι ο χρόνος θα είναι «εξαιρετικά σύντομος» για την διαπραγμάτευση μιας νέας εταιρικής σχέσης.
Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, ότι δεν έχει ακούσει, «κανένα επαρκές επιχείρημα» υπέρ του Brexit, «ούτε καν ο ίδιος ο Farage», με αποτέλεσμα να μην έχει πειστεί για τη χρησιμότητα και το όφελος του.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η Ευρώπη «θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο επικυρώσει τη συμφωνία απόσυρσης».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις επισήμανε πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις διαπραγματεύσεις γύρω από το Brexit πρέπει «να συμφωνήσουν βαθιά μια νομικά λειτουργική λύση» στο ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας που αποφεύγει τα σκληρά σύνορα και διατηρεί την ιρλανδική οικονομία.
«Ξέρω ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα είναι δύσκολη και απαιτητική», είπε ο Barnier αναφέροντας την κρατική βοήθεια, τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα και τους φόρους ως κύριες προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ακόμη και όταν η συμφωνία του Brexit επικυρωθεί, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος της ιστορίας...
Μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, εξακολουθεί να πρέπει να διαπραγματευτεί τις μελλοντικές εμπορικές της σχέσεις με την Ένωση.
Έχουμε να οικοδομήσουμε μια νέα εταιρική σχέση με τη Βρετανία μετά την αποχώρηση», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος επαναλαμβάνοντας την άποψή του, ότι ο κίνδυνος μιας χαοτικής αποχώρησης χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου παραμένει.
Γιατί όπως πρόσθεσε, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι συνομιλίες, «ο κίνδυνος να βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού, παραμένει και όλοι θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να προετοιμαστούν για αυτό το πιθανό αποτέλεσμα».

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης