Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι εκλογές στη Βρετανία δεν θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για το Brexit - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

tags :
Οι εκλογές στη Βρετανία δεν θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για το Brexit - Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Σύμφωνα με τον Johnson, ο δρόμος για να ολοκληρωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. περνά μέσα από τις εκλογές, ωστόσο οι πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις
Οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία δεν θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για το Brexit, εκτιμούν οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
Μολονότι οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν τελικά επί της αρχής τη συμφωνία του πρωθυπουργού Borris Johnson με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτική αναταραχή οδήγησε κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε συμφωνία για την προκήρυξη εκλογών.
Σύμφωνα με τον Johnson, ο δρόμος για να ολοκληρωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. περνά μέσα από τις εκλογές, ωστόσο οι πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις.
Ο Quentin Peel, συνεργάτης του think tank Chatham House, δήλωσε στο CNBC ότι οι πιθανότητες να μην υπάρξει σαφήνεια για το Brexit μετά τις εκλογές είναι πολλές.
Από την πλευρά της η Victoria Hewson, συνεργάτης του think tank «The Institute of Economic Affairs», εκτιμά ότι η εκλογική αναμέτρηση της 12ης Δεκεμβρίου, είναι η πιο απρόβλεπτη όλων των εποχών.
Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί ψηφοφόροι παραμένουν διχασμένοι για το Brexit, γεγονός που αποτυπώνεται στο πολιτικό σύστημα της Βρετανίας.
Παραδοσιακά η Βρετανία κυβερνάται από το Εργατικό Κόμμα και το Συντηρητικό Κόμμα.
Ωστόσο τα δύο μεγάλα κόμματα απέτυχαν να τηρήσουν μια κοινή στάση απέναντι στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικά εσωκομματικά προβλήματα.
Ο Robert Colvile, διευθυντής του Centre for Policy Studies, δηλώνει ότι πλέον στη Βρετανία, τα σημαντικά κόμματα είναι πέντε.
Εκτός από το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα, την πεντάδα συμπληρώνουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι τάσσονται κατά του Brexit, το κόμμα του Brexit με ηγέτη τον Nigel Farage και το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας, το οποίο τάσσεται υπέρ της Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, «η θέση του Εργατικού Κόμματος είναι εξαιρετικά ασαφής», δήλωσε ο Hewson από το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων.
Το κόμμα δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια άλλη συμφωνία εξόδου με την ΕΕ και να το θέσει σε νέο δημοψήφισμα. Κάτω από αυτό το σενάριο, το Brexit πιθανότατα θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθεί.
Σε περίπτωση που δεν προκύψει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας (hung parliament), ο κ. Colvile από το Κέντρο Πολιτικών Μελετών, εκτιμά ότι το δεύτερο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ είναι η πιο πιθανή επιλογή.
«Εάν οι εκλογές δεν λύσουν το αδιέξοδο, ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι η τελευταία ευκαιρία», εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, εν όψει των πρόωρων εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου 2019, το Συντηρητικό Κόμμα προηγείται σημαντικά με 36%, ακολουθούν οι Εργατικοί με 22%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με ποσοστό 19%, το Κόμμα του Brexit με 12%, οι Πράσινοι με 6% και το SNP με ποσοστό 4%.
Ωστόσο, δεδομένου του πολιτικού συστήματος της Βρετανίας και του γεγονότος ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω στο παρελθόν, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Image

Politico: Εάν συμμαχούσαν Συντηρητικοί – Κόμμα Brexit θα σχημάτιζαν κυβέρνηση στη Μ. Βρετανία

Εάν οι Συντηρητικοί του Boris Johnson και το Κόμμα του Brexit συμμαχούσαν ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, τότε θα σχηματιζόταν άνετα μια συντηρητική κυβέρνηση.
Αυτό προκύπτει από τη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύει το περιοδικό Politico.
Σύμφωνα με αυτήν, το Συντηρητικό Κόμμα φέρεται να λαμβάνει το 38% των ψήφων έναντι 26% των Εργατικών.
Στους κερδισμένους αναμφίβολα είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι από το 7,4% που είχαν λάβει στις εκλογές του 2017, τώρα εκτοξεύονται στο 16% (12 έδρες) καθώς και το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του Brexit του Nigel Farage, το οποίο φέρεται να λαμβάνει το 10% των ψήφων.
Αντιθέτως, το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα SNP λαμβάνει το 4% από 3% που είχε λάβει το 2017.
Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι εάν οι Συντηρητικοί και το Κόμμα του Brexit συμμαχούσαν όπως είχε ζητήσει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, τότε θα σχημάτιζαν άνετα μια συντηρητική κυβέρνηση.
Πλέον, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η κάλπη να μην βγάλει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πολιτική σκηνή στη Μ. Βρετανία και για το Brexit.
 


Image

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης