Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να ενώσουν δυνάμεις ενόψει των εκλογών στις 12/12 καλεί ο Trump τους Johnson, Farage αλλά αυτοί ... κηρύσσουν πόλεμο

tags :
Να ενώσουν δυνάμεις ενόψει των εκλογών στις 12/12 καλεί ο Trump τους Johnson, Farage αλλά αυτοί ... κηρύσσουν πόλεμο
Έκκληση στον αρχηγό των Συντηρητικών, Boris Johnson και στον επικεφαλής του κόμματος του Brexit, Nigel Farage να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να διασφαλίσουν τις προοπτικές για μια ευρεία εμπορική συμφωνία μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, τη στιγμή πάντως που ο Farage κηρύσσει τον «πόλεμο» στον Johnson.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ο Trump είπε ότι και οι δύο είναι φίλοι του όμως τόνισε ότι ο Johnson «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτήν την εποχή».
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Farage ότι στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου δεν θα είναι υποψήφιος γιατί θέλει να επικεντρωθεί σε μια εκστρατεία ενάντια στη συμφωνία του Johnson με την ΕΕ σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Ερωτηθείς ποιον Βρετανό ηγέτη προτιμά, ο Trump απάντησε:
«Μου αρέσουν και οι δύο.
Νομίζω ότι ο Boris θα τα καταφέρει.
Είναι και οι δύο φίλοι μου.
Θα ήθελα να δω τον Nigel και τον Boris να συνεργάζονται.
Νομίζω ότι είναι μια πιθανότητα» υπογράμμισε ο Trump αναφέροντας ότι η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. πρέπει να γίνει συντεταγμένα ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ.
«Είμαστε μακράν η πρώτη οικονομία στον κόσμο και αν γίνει το Brexit με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα είναι απαγορευτικό το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ κακό για το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερες δουλειές απ' ότι η Ε.Ε.», υποστήριξε ο Trump, ο οποίος έχει πάρει σαφή θέση ενόψει των εκλογών, αναφέροντας πως θα ήταν πολύ κακό για τη Μ. Βρετανία εάν κέρδιζε τις εκλογές ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn.
 
Πόλεμο στον Johnson κηρύσσει ο Farage

Την θέση ότι ο Nigel Farage, ο ιδρυτής του κόμματος του Brexit, είναι ο άνθρωπος που θα μπορούσε να καταστρέψει το Brexit διατυπώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα The Telegraph, επικεφαλούμενη τις δηλώσεις του Steve Baker, επικεφαλής του European Research Group.
Το δημοσίευμα αναφέρεται κυρίως στην απόφαση του Nigel Farage να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα 4/11 τους 600 υποψήφιους του σε όλη την βρετανική επικράτεια ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου.
O Farage, ύστερα από την άρνηση του Boris Johnson να αποδεχθεί το αίτημα του για συμμαχία ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Δεκεμβρίου, γνωστοποίησε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές και ότι θα κάνει εκστρατεία σε όλη τη Μ. Βρετανία κατά της συμφωνίας που υπέγραψε ο Boris Johnson με τους Ευρωπαίους.
Πρόκειται για μια κίνηση που αναμφίβολα θα δημιουργήσει τεράστια πολιτικά προβλήματα στον Johnson.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Farage κατηγορείται ότι με αυτήν του κίνηση κινδυνεύει να γίνει ο άνθρωπος που θα «κάψει» το Brexit, μια και η απόφαση του να τα βάλει με τη συμφωνία του Johnson είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα, και συγκεκριμένα οι Συντηρητικοί, δεν θα καταφέρει να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Σε δηλώσεις του ο Steve Baker κατηγορεί τον Farage ότι προσπαθεί να προκαλέσει ένα «αδύναμο και αναποφάσιστο» Κοινοβούλιο.
Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή 1/11 ο Farage κάλεσε τον Johnson να απορρίψει τη συμφωνία που έκλεισε με την ΕΕ και να σχηματίσουν μια κοινή πολιτική συμμαχία του «Leave» και με αυτήν να πορευτούν στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.
Διαφορετικά τον προειδοποιούσε ότι σε κάθε εκλογική περιφέρεια θα βρει και έναν υποψήφιο από το Κόμμα του Brexit.
Ωστόσο, και παρά την παρότρυνση ακόμα και του προέδρου Trump, ο Johnson απέρριψε την πρόταση του Farage με το επιχείρημα ότι «συμφωνίες με οποιοδήποτε άλλο κόμμα ενέχουν τον κίνδυνο να βάλουμε τον Jeremy Corbyn στην Downing Street»
Σε κάθε περίπτωση ο Johnson υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος για να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ είναι με τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τους Ευρωπαίους.
 
(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 08:09)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης