Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κούρεμα οφειλών προς τη ΔΕΗ περιλαμβάνει η συμφωνία εξυγίανσης της Επίλεκτος

Κούρεμα οφειλών προς τη ΔΕΗ περιλαμβάνει η συμφωνία εξυγίανσης της Επίλεκτος
Βελτιωμένα αποτελέσματα λόγω κουρέματος οφειλών εμφάνισε στη χρήση που έληξε 30/6/19 η Επίλεκτος
Βελτιωμένα αποτελέσματα για τη χρήση που έληξε στις 30/6/19 εμφάνισε ο όμιλος Επίλεκτος τα οποία οφείλονται στη συμφωνία εξυγίανσης η οποία επικυρώθηκε τον Απρίλιου του 2019 και περιλαμβάνει κούρεμα απαιτήσεων (κυρίως προς τη ΔΕΗ) κατά ποσοστό 50%.  
Θετικές εκτιμήσεις για τη μονάδα βιοαερίου διατυπώνει η διοίκηση.
Πιο αναλυτικά η συμφωνία εξυγίανσης περιελάμβανε α) όσον  αφορά τους συμβαλλόμενους ενέγγυους  πιστωτές οι οποίοι και συνυπέγραψαν τη συμφωνία (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ALPHA BANK και EUROBANK)  την αποπληρωμή των τραπεζικών υποχρεώσεων  από την 30.06.2021 έως  την 31.12.2035  και  την  κεφαλαιοποίηση των τόκων πρώτου έτους από την υπογραφή της σύμβασης (17.06.2017), β)  όσον αφορά τους μη συμβαλλόμενους οι απαιτήσεις  τους   περιορίζονται σε ποσοστό 50% της κύριας απαίτησής τους.
Κύρια απαίτηση επί της οποίας θα  καταβληθούν τα συμφωνούμενα με την παρούσα ποσοστά,  νοείται αυτή που αναγράφεται  στα  βιβλία της Επιχείρησης και στο Ισοζύγιο της 30.04.2017, αφαιρουμένων  όμως προσαυξήσεων, τόκων  και λοιπών επιβαρύνσεων και  μέχρις  ατόκου εξοφλήσεως.  
Το υπόλοιπο 50%, μετά την αφαίρεση προσαυξήσεων, τόκων και λοιπών  επιβαρύνσεων,  θα  εξοφληθεί  άτοκα, σε επτά  συνολικά έτη, με καταβολή 72 άτοκων συνεχόμενων,  ισόποσων μηνιαίων δόσεων, η πρώτη από τις οποίες  θα  καταβληθεί  στη  λήξη  της  Περιόδου Χάριτος.  
Ως  «Περίοδος  Χάριτος»  ορίζεται  περίοδος  12  μηνών  η  οποία  άρχεται μετά  την
πάροδο ενός  μηνός  από  την έκδοση απόφασης  περί  επικύρωσης  της  παρούσας  συμφωνία  εξυγίανσης  από  το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Τυχόν προσαυξήσεις και τόκοι οι οποίοι έχουν λογιστεί ή θα λογισθούν μέχρι την
έκδοση  απόφασης  περί  επικύρωσης  συμφωνίας  εξυγίανσης  και  θα  αφορούν  την  κύρια  απαίτηση  που αποτυπώνεται  στο  ισοζύγιο  της  30.04.2017,  δεν  αναζητούνται.  Τόκοι υπερημερίας  και  δικαστικά  έξοδα διαγράφονται  οριστικά  στο  σύνολο  τους.  Οποιοδήποτε  χρηματικό  ποσό είχε  καταβληθεί  από  την  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ προς  τους  μη  συμβαλλόμενους  πιστωτές  από  την  ημερομηνία  του  ισοζυγίου της  30.04.2017  μέχρι  την  έκδοση απόφασης που θα επικυρώνει τη συμφωνία, θεωρείται, ότι ορθώς έχει καταβληθεί και δεν θα αναζητηθεί από αυτή, ούτε θα αφαιρείται από το ποσοστό του 50% της απαίτησης που θα ικανοποιηθεί.
Στο ποσό των 12,5 εκατ. ευρώ των προμηθευτών περιλαμβάνεται ποσό 10,1 εκατ. ευρώ που αφορά ληξιπρόθεσμη απαίτηση της ΔΕΗ.
Με την επικύρωση διαγράφεται ποσό 5,46 εκατ. ευρώ (4,64 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και 825 χιλ. ευρώ τόκοι).  
Τα έσοδα του ομίλου στη χρήση αυξήθηκαν στα 30,5 εκατ. ευρώ από 28,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 7,75% η οποία οφείλεται στον κλάδο ενέργειας.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 3,44 εκατ. ευρώ από ζημιά 3,07 εκατ. ευρώ και αποδίδονται στη διαγραφή υποχρεώσεων της μητρικής κατά 5,46 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.
Αν δεν υπήρχε το έκτακτο όφελος ο όμιλος θα εμφάνιζε ζημιά 2 εκατ. ευρώ.
Τα EBITDA ανήλθαν στα 6,7 εκατ. ευρώ από 1,4 εκατ. ευρώ.
Λόγω των έκτακτων κερδών τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν στα 3,8 εκατ. ευρώ από 511 χιλ. ευρώ.
Ο συνολικός δανεισμός ανέρχεται στα 69,3 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος εμφάνισε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές και λόγω αγορών παγίων 1 εκατ. ευρώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν στις 932 χιλ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό βιοαερίου 5,25 ΜW τέθηκε σε κανονική λειτουργία στο τέλος Μαΐου επομένως από τη νέα χρήση αναμένεται να έχει σημαντική συνεισφορά στα αποτελέσματα, σύμφωνα με την εταιρεία.
Πιο συγκεκριμένα η μονάδα βιοαερίου όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να αποφέρει ετήσια έσοδα της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ και κέρδη της τάξεως των 2 εκατ. ετησίως.
Ήδη κατά την τρέχουσα χρήση  έχει συνεισφέρει  στα έσοδα  του ομίλου 1,554 εκατ. ευρώ  (από την δοκιμαστική και κανονική  λειτουργία).
Από την έναρξη της επόμενης  χρήσης (01.07.2019) έως και σήμερα τα έσοδα του σταθμού βιοαερίου προσεγγίζουν το ποσό των 1 εκατ. ευρώ καταδεικνύοντας  την αυξητική  πορεία των εσόδων με παράλληλη αύξηση τόσο των θετικών ροών όσο και των αποτελεσμάτων γενικότερα.
Ο όμιλος κατείχε στη λήξη της χρήσης 333 χιλ. τεμάχια της Τράπεζας Πειραιώς με αξία 1,02 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης